Vijesti
15. 6. 2023.

Sjajni Vatreni, zahuktala obnova, revitalizacija Sisačko-moslavačke županije, daljnje podizanje plaća & Holodomor

(VIDEO) Andrej Plenković na 226. sjednici Vlade RH: Nogometna reprezentacija opet je ispunila naša srca ponosom i proslavila ime Hrvatske u svijetu! * Debelo smo premašili obje alokacije Fonda solidarnosti EU-a: za Zagreb smo na 726 milijuna eura iskorištenih sredstava (106%), a za Banovinu i Sisak na 431 milijun (135%). Za nastavak obnove već smo osigurali milijardu i 200 milijuna eura bespovratnog EU novca iz NPOO-a te još milijardu i 100 milijuna iz državnog proračuna. * Svim županima i predstavnicima gradova i općina predstavili smo paket poreznih izmjena. Lokalni čelnici, ako za to imaju i volje i znanja, mogu pridonijeti porastu primanja građana u sredinama koje vode. * Podržavamo saborsku inicijativu o proglašenju Gladomora genocidom nad ukrajinskim narodom.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualna zbivanja.

Sretno Vatreni!

Andrej Plenković je na početku svog obraćanja još jednom čestitao Vatrenima na novom velikom uspjehu - na sjajnoj pobjedi u polufinalnoj utakmici Lige nacija:

- U nedjelju idemo po pobjedu! Nogometna reprezentacija opet je ispunila naša srca ponosom i proslavila ime Hrvatske u cijelom svijetu! Čestitam i sjajnim sportašicama i sportašima koji su sa Svjetskog taekwondo prvenstva donijeli šest medalja.

Veće plaća za 219.000 službenika i namještenika

Uoči današnje sjednice Vlade, s predstavnicima reprezentativnih sindikata potpisan je Memorandum o razumijevanju, kojim se podižu plaće za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama:

- Onima s najnižim koeficijentima plaće će se podići za 100 eura, drugoj skupini za 80 te trećoj za 60 eura. Donesena je i odluka o isplati regresa u iznosu od 300 eura za SVE službenike i namještenike.

Osim iz Fonda, za obnovu sredstva iz NPOO-a i proračuna

Premijer je podsjetio da su s danom 9. lipnja u potpunosti potrošene obje alokacije Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu nakon potresa u Zagrebu i Petrinji:

- Na temelju Vladina zahtjeva, Hrvatska je dobila 684 milijuna eura za zagrebački i 319 milijuna eura za petrinjski potres. Ne samo da smo u cijelosti  iskoristili, nego smo i debelo premašili iznos: s današnjim smo danom na 726 milijuna eura (106%) iskorištenih sredstava za glavni grad Hrvatske i njegovu okolicu, a na 431 milijun eura (135%) za Banovinu i Sisak.

U potpunosti iskorištena bespovratna europska sredstva i za zagrebački i za petrinjski potres!

Za nastavak obnove iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) već smo osigurali dodatnih milijardu i 200 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava i još oko milijardu i 100 milijuna eura iz Državnog proračuna RH - dodao je.

Revitalizacija Sisačko-moslavačke županije

U tom je kontekstu izdvojio nedavni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj je obišao mnogobrojne radove na zgradama koje se obnavljaju u Glini, Petrinji i Sisku:

- Istodobno se provodi čitavi niz aktivnosti koje za cilj imaju revitalizaciju te županije, poput dovršetka autoceste Lekenik-Sisak, čime će se Banovina spojiti sa Zagrebom. Otvorili smo i Veteranski centar u Petrinji, vrijedan 13 milijuna eura.

Dan Sisačko-moslavačke županije: Obnova se zahuktala! Do kraja mandata dovršit ćemo autocestu do Siska! U Petrinji otvoren Veteranski centar!

Podsjetio je i da je nekoliko prije SMŽ-a posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju:

- Država je u potpunosti preuzeli financiranje Opće bolnice Bjelovar, čime dajemo golemi doprinos zdravstvenom sustavu BBŽ-a.

Nova bolnica, Veteranski centar, brza cesta, podzemno skladište plina & europski novac za urbani razvoj!

Sastanak sa županima

Od ostalih aktivnosti osvrnuo se na redoviti polugodišnji sastanak Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Zajednice općina:

- Na sastanku u Slavonskom Brodu predstavljene su tri važne teme: paket izmjena poreznih zakona, novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama te zajedničko djelovanje na državnoj i lokalnoj razini u upravljanju krizama.

Povećanje plaća, prepuštanje nekretnina u vlasništvu države, jačanje autonomije gradova i općina & upravljanje kriznim situacijama!

Lokalni čelnici mogu, ako za to imaju i volje i znanja, pridonijeti povećanju plaća građana u sredinama koje vode - podcrtao je Plenković.

Podsjetnik & mala škola matematike i logike za nesposobne gradonačelnike

Posjet Roberte Metsole & Holodomor

Na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da će u povodu 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji Zagreb posjetiti predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. 

Hrvatska je u 10 godina članstva u plusu za više od 10.7 milijardi € neto! U idućem desetljeću sustići ćemo zemlje koje su u EU ušle puno prije nas!

Također je izvijestio da Vlada RH podržava inicijativu Hrvatskog sabora o proglašavanju Holodomora (s početka 30-ih godina prošlog stoljeća) genocidom nad ukrajinskim narodom.

Snažna, nedvosmislena podrška Moldovi i Ukrajini u očuvanju slobode i suvereniteta & nastavku europskog puta

A A A