Vijesti
15. 6. 2023.

Zahvaljujući dijalogu i visokom stupnju međusobnog povjerenja osigurali smo trajno povećanje plaća za 219.000 službenika i namještenika!

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade RH i sindikata državnih i javnih službi. Premijer Andrej Plenković: Radi se o najvećem porastu plaća odjednom u suvremenoj Hrvatskoj, a njime su najviše obuhvaćeni upravo zaposlenici s nižim primanjima. Memorandum se primjenjuje već za plaće u lipnju. Čuvamo socijalnu koheziju na načelu solidarnosti - u rujnu ćemo nastaviti pregovore o osnovici, a izrađuje se novi Zakon o plaćama. S revizijom koeficijenata uslijedit će i novo povećanje plaća, a tome treba pridodati i porast primanja uslijed 6. kruga porezne reforme

Zahvalivši svima na korektnom dijalogu i radu zbog kojih je došlo do dogovora i potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a također je naglasio da ovo povećanje plaća obuhvaća doista veliki broj ljudi:

- Obuhvatili smo više od 219.000 zaposlenika od njih ukupno 245.000. Dakle, gotovo sve, osim onih s najvišim koeficijentima i najvišim plaćama. Vlada je u ovim kriznim godinama činila te i dalje čini sve što može kako bi pomogla hrvatskim ljudima. Na godišnjoj će se razini za veće plaće službenika i namještenika izdvajati oko 430 milijuna eura.

Andrej Plenković je najavio nastavak pregovora o osnovici plaće u rujnu te podsjetio da je u izradi novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi:

- S revizijom koeficijenata uslijedit će i novo povećanje plaća, a tome treba pridodati i porast primanja uslijed 6. kruga porezne reforme. Time će zaposlenici u državnim i javnim službama imati plaće sukladne ekonomskom i razvojnom stupnju naše zemlje.

Dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi o privremenom dodatku na plaće. Porast će već od lipnja za 60-100 € neto!

MALENICA: Nitko nije ostavljen po strani!

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je da je Memorandum o razumijevanju izraz socijalnog partnerstva i zajedničke suradnje:

- Rješenje obuhvaća 169.000 zaposlenih u javnom sektoru i 49.000 u državnoj službi. Nitko nije ostavljen po strani.

SINDIKATI: Zadovoljni smo!

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić naveo je da su zadovoljni dogovorenim povećanjem:

- U rujnu očekujemo nastavak pregovora o povećanju osnovice i božićnice, a prvi put će se pregovarati o uskrsnici. Cilj Vlade i sindikata jest da minimalna plaća u državnim službama bude oko tisuću eura.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem posebno je izdvojila činjenicu da je Memorandum pravno uporište za isplatu regresa od 300 eura svim zaposlenicima državnih i javnih službi:

- Ovo je jedan od važnijih koraka u našem socijalnom partnerstvu. Slijede pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru i osnovici plaće.

A A A