Vijesti
16. 6. 2023.

Vatrogasne snage & sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti spremne su za protupožarnu sezonu

PVRH Andrej Plenković započeo je posjet Istri u Lupoglavu, gdje je kod tunela Učke pratio pokaznu vježbu "Sigurnost 23". Ondje je u rad pustio nadograđeni sustav za rano otkrivanje požara OIV Fire Detect AI. Potom je u Balama sudjelovao na konferenciji "Izazovi zelene tranzicije 2023" u organizaciji Glasa Istre i obišao Prvi europski sajam modularnih i montažnih kuća. Tijekom posjeta sastao se s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem, istarskim županom Borisom Miletićem i vodstvom HDZ-a Istarske županije. „Naša Vlada ulaže u razvoj Istarske županije kao nijedna dosad! Podržavat ćemo i dalje sve kapitalne projekte u njoj“.

„Demonstriran je visoki stupanj funkcionalnosti i koordinacije u zaštiti stanovništva od požara. Imamo spremnih 5 kanadera i 6 air tractora, sustav domovinske sigurnosti znatno je osnažen, a povećana su ulaganja u opremu“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon pokazne vježbe "Sigurnost 23":

- Hvala svim službama na predanom angažmanu na terenu! Hrvatska vatrogasna zajednica podignuta je na razinu središnjeg državnog ureda te joj je povećan proračun na više od 60 milijuna eura.

Na početku vježbe u rad je pustio nadograđeni sustav za rano otkrivanje požara OIV Fire Detect AI, s 32 nadzorne kamere na 8 lokacija u Istarskoj, 3 u Ličko-senjskoj i 5 u Primorsko-goranskoj županij:

- U suradnji s Hrvatskim šumama i mrežnim operaterom Odašiljači i veze proširen je videonadzor, koji u realnom vremenu šalje podatke kako bi vatrogasno zapovjedništvo moglo što brže i učinkovitije reagirati. Diljem Hrvatske nalazi se ukupno 138 nadzornih kamera.

O sustavu OIV Fire Detect AI više na:

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u rad pustio nadograđeni sustav za rano otkrivanje požara OIV Fire Detect AI

ENERGETSKA TRANZICIJA NEMA ALTERNATIVE!

U govoru na konferenciji "Izazovi zelene tranzicije 2023" u Balama premijer Plenković je naglasio da je energetska tranzicija klimatska, ekonomska i geopolitička nužnost, pogotovo u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, koja je pogodila sve segmente gospodarstva:

- Naša je Vlada brzo reagirala, pa smo osigurali pristupačne cijene energenata za građane, lokalne jedinice i nacionalnu ekonomiju te zahvaljujući LNG terminalu zajamčili sigurnost opskrbe plinom. Iako smo s postrojenjem na Krku postali neovisni o ruskom plinu, punu energetsku neovisnost moći ćemo doseći samo ulaganjem u obnovljive izvore energije, tj. u vlastitu proizvodnju čišće energije.

Hrvatska nastavlja ulagati u obnovljive izvore energije & ispunjavati ciljeve zelene tranzicije

Pritom je izdvojio da Hrvatska vlastitom proizvodnjom struje, uključujući NE Krško, već osigurava 86% svojih potreba, a čak 31.3% naše ukupne energetske potrošnje otpada na obnovljive izvore:

- Po tome smo na visokom 8. mjestu u Europskoj uniji.

Istaknuo je i da Hrvatska ima značajan „zeleni“ potencijal u turizmu. Više na:

Energetska tranzicija nema alternative, a Istra može biti predvodnik tih promjena u našem turističkom sektoru

SA ŽUPANOM & PULSKIM GRADONAČELNIKOM

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u Balama s istarskim županom Borisom Miletićem i gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem o podršci Vlade RH razvoju obrazovne, prometne, socijalne i zdravstvene infrastrukture u Istarskoj županiji:

- Turistički rezultati u Istri bolji su za 10% u odnosu na prošlu godinu. Tome je uvelike pridonio ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje. Dovršit ćemo i izgradnju Istarskog ipsilona.

Prebrodili smo i pandemiju i energetsku krizu, a uz euro i Schengen čeka nas rekordna turistička sezona!

Osim o Istarskom ipsilonu, koji napreduje planiranom dinamikom, razgovaralo se i o lukobranu, hospiciju i Centru za inovacije u Puli, prelasku škola na jednosmjensku nastavu, korištenju europskih sredstava iz ITU instrumenta...

S VODSTVOM ISTARSKOG HDZ-a

Plenković je u Balama obišao Prvi europski sajam modularnih i montažnih kuća (Modular Home Expo 2023.) te se susreo s vodstvom istarskog HDZ-a, na čelu s predsjednikom Antonom Klimanom:

- Naša Vlada ulaže u razvoj Istarske županije kao nijedna dosad! Podržavat ćemo sve kapitalne i infrastrukturne projekte koji su važni za Istru.

Uspjeli smo usprkos globalnim krizama & oporbenim opstrukcijama! A ništa od svega toga ne bi bilo bez ključnog preduvjeta - bez političke stabilnosti!

A A A