Vijesti
14. 6. 2023.

Plenković dolazi u Suboticu 23. lipnja, na Dan Hrvatske zajednice u Srbiji. Otvorit će Hrvatsku kuću - sjedište ključnih institucija naše nacionalne manjine

„Sustavno vodimo brigu o Hrvatima izvan Hrvatske. Među ostalim, povećali smo za 100% proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Hrvatska kuća u Subotici jedan je od ključnih projekata, a Vlada RH u potpunosti ga je financirala. Njeno otvorenje glavni je razlog zašto stižem u posjet na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV)“ - istaknuo je premijer Andrej Plenković.

O odlasku premijera Andreja Plenkovića u Suboticu i otvorenju Hrvatske kuće govorio je i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman gostujući u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“:

- Hrvatska kuća ima duboku simboličnu važnost, a u njoj će ključne institucije naše nacionalne manjine u Srbiji, počevši od Hrvatskog nacionalnog vijeća, dobiti svoje sjedište. To će zdanje biti središte povezivanja Hrvata u Vojvodini i cijeloj Republici Srbiji te promoviranja njihovih interesa.

Očuvanje nacionalnog identiteta & poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori - strateški cilj Vlade RH!

Dijalog je jedini način

Šef hrvatske diplomacije najavio je da će se predsjednik Vlade RH tom prigodom sastati sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić:

- Dijalog je jedini način da se poboljša položaj hrvatske nacionalne manjine te da se počnu rješavati otvorena pitanja između dviju država. Susret sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nije predviđen.

Dijalogom rješavati otvorena pitanja, štititi nacionalne manjine & unaprjeđivati gospodarsku, prometnu i energetsku suradnju

Srbija se mora jasno odrediti

Pritom je naglasio da se Srbija mora jasno odrediti da je opredijeljena prema Europskoj uniji:

- Ona mora uskladiti svoju vanjsku politiku s EU-om, mora se suočiti s prošlosti i povijesnom istinom o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, raditi na poboljšanju dijaloga sa svim zemljama zapadnog Balkana i članicama EU-a te promovirati globalnu sigurnost.

Normalizacija? Da, ali samo uz rješavanje otvorenih pitanja: istina o velikosrpskoj agresiji, pronalazak nestalih, kazna za ratne zločine & prava Hrvata u Srbiji

Predstavnik Hrvata ponovno u crnogorskom parlamentu

Grlić Radman iskoristio je priliku kako bi još jednom čestitao predsjedniku Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanu Vuksanoviću na izboru u Skupštinu Crne Gore:

- Prema izjavama Jakova Milatovića, čini se da će nova vlast slijediti europski put Crne Gore i pridonositi prosperitetu te susjedne nam države. Očekujemo dobre odnose, u koje je Vlada RH uvijek ulagala napore te će ih i dalje ulagati.

Hrvatska nacionalna manjina ponovno ima svog zastupnika u Skupštini Crne Gore!

Jačanje položaja hrvatske nacionalne manjine

U interesu nam je rješavanje otvorenih pitanja s Crnom Gorom, od odštete logorašima, preko povratka broda Jadran, do određivanja granice na moru, budući da je ona na kopnu riješena - dodao je naš MVEP:

- Nadamo se da dolazi nova era u jačanju položaja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Puna i trajna podrška Vlade RH očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta bokeljskih Hrvata

A A A