Vijesti
19. 6. 2023.

Metsola: Hrvati, možete biti ponosni na uspjehe svoje zemlje! Plenković: Imamo međunarodni ugled - naš se glas uvažava!

Konferencija "10 godina članstva Hrvatske u EU-u“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Roberta Metsola: Moj prvi službeni posjet RH dolazi u trenutku kada zaista možemo slaviti postignuća vaše zemlje otkad je članica Europske unije. Hrvatska je u ovih 10 godina ostvarila nevjerojatan uspjeh! Andrej Plenković: Hrvatska je u potpunosti transformirana. Nezapamćena sredstva za desetljeće razvoja koje je pred nama, sigurnost i otpornost, zaštita granica, investicije i strani gosti, kreditni rejting, reputacija… višestruke su koristi EU članstva!

Zahvaljujući hrvatskim braniteljima i viziji dr. Franje Tuđmana, u Domovinskom ratu stekli smo slobodu i demokraciju, a prvi hrvatski predsjednik zacrtao je i euroatlantski put Lijepe Naše - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na konferenciji "10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji":

- Ulazak u Europski uniju, kao zajednicu vrijednosti i prava, bio je hrvatski strateški cilj, a danas smo pozicionirani u njenu samu jezgru. Višestruke su koristi našeg članstva. Pristupili smo Schengenu, prostoru sigurnosti i slobodnog kretanja, ali i čuvanja granica, dio smo i eurozone i Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM ) kao „osigurača“ u slučaju financijskih kriza.

25 milijardi eura za desetljeće razvoja

Na raspolaganju imamo 25 milijardi eura bespovratnih EU sredstava za desetljeće razvoja koje je pred nama, a dobrobiti članstva i reputacijskog su karaktera - dodao je Andrej Plenković:

- To se vidi po investicijskom kreditnom rejtingu zemlje te načinu na koji nas gledaju strani turisti, inozemni ulagači i međunarodna financijska tržišta. Hrvatska je u potpunosti transformirana na bolje i stoga možemo biti izrazito zadovoljni! Imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava.

Hrvatska je u 10 godina članstva u plusu za više od 10.7 milijardi € neto! U idućem desetljeću sustići ćemo zemlje koje su u EU ušle puno prije nas!

Koristi članstva vidljive & opipljive

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola napomenula je da njezin prvi službeni posjet RH „dolazi u trenutku kada zaista možemo slaviti postignuća vaše zemlje otkad je članica EU-a“:

- Hrvatska je u ovih 10 godina ostvarila nevjerojatan uspjeh! Budite ponosni! Ulaskom u Schengen i europodručje Hrvatska je postala dio samog srca Europe, vratila se ondje gdje civilizacijski i povijesno pripada! LNG terminal, Pelješki most, EU sredstva za obnovu, ali i za očuvanje radnih mjesta u globalnim krizama i potom porast zaposlenosti, dječji vrtići, škole, domovi, veteranski centri diljem zemlje, ruralni i urbani razvoj… transformacijski učinak članstva itekako je vidljiv i opipljiv.

Hrvatska još atraktivnija destinacija!

A zahvaljujući dubljoj EU integraciji Hrvatska je postala još atraktivnija za investitore i još privlačnija destinacija, što će se već ove godine konkretno manifestirati kroz rekordnu turističku sezonu i gospodarski rast iznad najoptimističnijih očekivanja! - zaključila je Metsola.

Prebrodili smo i pandemiju i energetsku krizu, a uz euro i Schengen čeka nas rekordna turistička sezona!

JANDROKOVIĆ & ŠUICA

U panel raspravi u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnici u Zagrebu sudjelovali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković …

Predsjednik Sabora Jandroković kao panelist sudjelovao na konferenciji u prigodi obilježavanja 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji

… te potpredsjednica Europske komisije iz Hrvatske Dubravka Šuica.

Osim Maltežanke Metsole, svi su govorili na hrvatskom - jednom od službenih jezika EU-a.

Nakon konferencije, premijer Plenković održao je sastanak s predsjednicom EP-a Metsolom.

A A A