Vijesti
20. 6. 2023.

Hrvatska u EU-u, to je doista priča o uspjehu! Crveno-bijele kockice prerasle su u prepoznatljivi simbol za sve Europljane!

Predsjednica EP-a Roberta Metsola u Hrvatskom saboru: Transformacijski učinak EU članstva vidljiv je posvuda - od rasta vaše nacionalne ekonomije preko turističkih rekorda do kapitalnih investicija, od kojih je najbolji primjer Pelješki most, financiran u 85% iznosu bespovratnim EU novcem. U globalnim krizama pokazali ste sposobnost nadvladavanja svih izazova, a pristupanjem EU-u promijenili ste tijek kako svoje, tako i europske povijesti. PHS Gordan Jandroković: Hrvatsko gospodarstvo, zaposlenost i plaće kontinuirano rastu, a istodobno je nezaposlenost najniža do sada. Uz EU fondove realizirali smo mnoge velike projekte, poput LNG terminala, već spomenutog Pelješkog mosta i Koridora 5C. Sva ta postignuća izravno su povezana s našim članstvom u EU-u.

Drugog dana svoga prvoga službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola održala je govor na početku zasjedanja Hrvatskog sabora.

Ususret 10. obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, poručila je da je transformacijski učinak EU članstva vidljiv posvuda u Hrvatskoj:

- Od rasta vaše nacionalne ekonomije preko rekordnih turističkih rezultata do povećanih investicija u kapitalne infrastrukturne projekte, od kojih je najbolji primjer Pelješki most - financiran u 85% iznosu bespovratnim europskim novcem. Hrvatska u Europskoj uniji, to je doista priča o uspjehu!

Metsola: Hrvati, možete biti ponosni na uspjehe svoje zemlje! Plenković: Imamo međunarodni ugled - naš se glas uvažava!

Bijelo-crvena, polja Hrvatska

Metsola je istaknula da je Hrvatska pristupanjem Europskoj uniji promijenila tijek kako svoje, tako i europske povijesti:

- U uzastopnim globalnim krizama pokazali ste sposobnost nadvladavanja svih izazova. Vaša crveno-bijela šahovnica, bilo da je nosi kapetan Vatrenih Luka Modrić ili njom maše premijer Andrej Plenković, prerasla je u prepoznatljivi simbol za sve Europljane! Članstvo u EU-u je win-win situacija.

Hrvatska je u 10 godina članstva u plusu za više od 10.7 milijardi € neto! U idućem desetljeću sustići ćemo zemlje koje su u EU ušle puno prije nas!

Pelješki most

Posebno se osvrnula na izgradnju Pelješkog mosta, jednu od najvećih investicija EU-a u infrastrukturu:

- Povezivanje juga Dalmacije s ostatkom Hrvatske i Europske unije opipljivo je poboljšalo živote tolikih ljudi.

Dovršen je megaprojekt „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ - najveći infrastrukturni pothvat u Hrvatskoj nakon mreže autocesta!

Solidarnost s Ukrajinom

Predsjednica Europskog parlamenta dodala je da se Europa suočava s više kriza:

- Od brutalne invazije Rusije na Ukrajinu i s njom povezane inflacije te energetske i prehrambene krize do klimatskih promjena. Izazova je puno, ali znam da imamo kapacitet, otpornost i sposobnost da iz toga izađemo jači nego prije. Zahvaljujem Hrvatskoj na kontinuiranom iskazivanju solidarnosti s Ukrajinom.

Jedinstvo Zapada u političkoj, financijskoj, humanitarnoj i vojnoj potpori Ukrajini ostalo je neupitno i konzistentno!

JANDROKOVIĆ: Mnoga postignuća izravno povezana s članstvom u EU-u!

Uoči početka zasjedanja, predsjednica EP-a Roberta Metsola i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održali su sastanak.

Složili su se da je RH imala velike ekonomske koristi u prvih 10 godina članstva, pri čemu je Jandroković naglasio da hrvatsko gospodarstvo, plaće i zaposlenost kontinuirano rastu, a da je istodobno nezaposlenost rekordno niska:

- Uz pomoć EU fondova realizirali smo mnoge velike projekte, poput LNG terminala, Pelješkog mosta i Koridora 5C. Sva su ta postignuća izravno povezana s našim članstvom u EU-u.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković primio predsjednicu Europskog parlamenta Metsolu

A A A