Vijesti
20. 6. 2023.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa & pravedna izborna reforma ZA cjelovitu, stabilnu, sigurnu i europsku BiH ravnopravnih naroda i svih građana!

(VIDEO) Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH. Plenković: Ovo je pozitivni impuls, želimo osnažiti suradnju u svim područjima. Trend je odličan, ali na tome ne kanimo stati, o čemu svjedoči i današnji dnevni red od čak 30-ak sporazuma i zaključaka. Hrvatska će i dalje pomagati EU put BiH, no očekujem izmjene izbornog zakona. Bilo bi to dobro za državu, za njenu funkcionalnost i međusobno povjerenje. Krišto: Još jednom hvala g. Plenkoviću na svemu što je učinio kako bi moja zemlja dobila EU kandidacijski status. Partnerstvo s RH od ključne je važnosti za budućnost BiH. Izborna reforma preduvjet je nastavka integracijskog procesa, na nju smo se i obvezali kao predstavnici nove državne vlasti. Imamo rok od 6 mjeseci, o nama ovisi koliko ćemo brzo koračati na europskom putu.

Uoči zajedničke sjednice dviju vlada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Banskim su se dvorima tête-à-tête sastali PVRH Andrej Plenković i Borjana Krišto, prva premijerka u povijesti BiH, i to iz redova hrvatskog naroda.

„Ovom sjednicom zajedno ulažemo u jačanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje u nizu područja. RH nastavlja snažno podržavati EU put BiH i punu ravnopravnost konstitutivnih naroda u toj prijateljskoj zemlji“ - poručio je hrvatski premijer.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH još jednom je zahvalila Plenkoviću i Vladi RH „na svemu što su učinili kako bi moja zemlja dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji“:

- Partnerstvo s Hrvatskom od ključne je važnosti za BiH i njenu budućnost. Radujem se unaprjeđenju naših bilateralnih odnosa!

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

30-ak sporazuma i zaključaka

Na dnevnom redu same zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, treće u povijesti i druge u Plenkovićevu premijerskom mandatu, bilo je 30-ak sporazuma i zaključaka od obostranog interesa: plinovod „Južna interkonekcija“ od Dugopolja prema BiH, novi mostovi preko Save (Orašje-Županja i Brčko-Gunja), pristupne ceste za Most Gradiška, izgradnja brze ceste Jajce-Bihać-granica, nastavak radove na strateškom međunarodnom Koridoru 5c, uspostava međunarodnog željezničkog prometa na relaciji Ploče-Čapljina-Sarajevo-Zagreb i obratno, suradnja na području migracija, upravljanja granicama, obrane i korištenja EU sredstava, europski programi prekogranične i regionalne suradnje…

HRVATSKA - NAJGORLJIVIJA ZAGOVORNICA EU PUTA BiH

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom je obraćanju istaknuo da je iznimno zadovoljan održavanjem ove sjednice:

- Pozitivni je to impuls, cilj nam je osnažiti partnerstvo u svim aspektima: infrastrukturni projekti i prometno povezivanje, energetska i gospodarska suradnja, ubrzanje EU puta BiH... O intenzitetu naših odnosa svjedoče i podaci o 4 milijarde eura robne razmjene i o hrvatskim ulaganjima u BiH u iznosu od 1.3 milijardi. Nakon Austrije najvažniji smo investitor! Trend je odličan, ali na tome ne kanimo stati, o čemu svjedoči i današnji vrlo sadržajni dnevni red.

Skladniji odnosi unutar zemlje

Andrej Plenković je napomenuo da je Vlada RH podržala odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta „jer su pridonijele učinkovitijem funkcioniranju institucija BiH i skladnijim odnosima unutar zemlje“:

- Svi napori koje je Hrvatska uložila kao najveća prijateljica BiH i kao najgorljivija zagovornica njenog EU i reformskog puta bili su principijelni, usmjereni ne samo prema zaštiti prava i interesa hrvatskog naroda, nego i prema boljitku čitave zemlje.

Schmidtove odluke veliki su uspjeh naše Vlade! Milanović & Most? Pomogli su Komšiću & činili sve da visoki predstavnik NE intervenira u korist Hrvata!

„Cjelovita, stabilna, sigurna, funkcionalna, europska i prosperitetna BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih ostalih građana, to je ono jedino što želimo. Ni više, ni manje“ - zaključio je premijer Plenković.

IZBORNA REFORMA NA DOBROBIT ČITAVE BiH

Nakon zajedničke sjednice predsjednik Vlade RH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH održali su i zajedničku konferenciju za medije.

Plenković je čestitao kolegici Krišto na svemu postignutom u ovih pola godine njezinog mandata, počevši od toga da je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU-u, „čemu je Vlada RH itekako pridonijela“:

- Hrvatska će i dalje pomagati BiH na njenom EU putu, a očekujemo pravedne izmjene izbornog zakona, koje će zajamčiti stvarnu ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih građana. To bi bilo dobro za čitavu državu, za njenu funkcionalnost i međunacionalno povjerenje.

Krišto je potvrdila da je izborna reforma jedan je od preduvjeta nastavka EU integracijskog procesa BiH:

- Na nju smo se i obvezali kao predstavnici nove državne vlasti. To pitanje još uvijek opterećuje međusobne odnose jer jedan narod može drugom narodu nametati člana Predsjedništva BiH. Imamo rok od 6 mjeseci da to riješimo, o nama ovisi koliko ćemo brzo koračati na europskom putu.

Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH. Potrebno je žurno nastaviti razgovore o izbornoj reformi kako bi Hrvati postigli punu ravnopravnost!

A A A