Vijesti
21. 6. 2023.

Rekordna zaposlenost, a istodobno nikad niža nezaposlenost! Sjajne turističke brojke!

(VIDEO) Andrej Plenković na 229. sjednici Vlade RH: Broj zaposlenih u svibnju je dosegnuo 1.635.429, što je 2.7% više nego u istome lanjskom mjesecu i 1.7% više nego ovog travnja. Nezaposlenost je istodobno pala s travanjskih 6.1% na samo 5.6% u svibnju - što je najniža stopa još od 1989. godine! I turistički su rezultati odlični! Hrvatska je dosad ostvarila 5.6 milijuna dolazaka i 20.4 milijuna noćenja. To je rast od 17%, tj. 11% u odnosu na isto razdoblje lani. Dodajmo da je turistički promet za 6% veći nego pretpandemijske 2019. godine. Raduje i podatak da je na ljestvici koja prati ispunjavanje ciljeva UN-a za održivi razvoj, među ukupno 163 zemlje, Hrvatska „skočila“ s 23. na 12. mjesto!

„Obistinjuje se ono što smo i najavljivali - da će ova sezona, nakon ulaska u Schengen i eurozonu, biti najjača, povijesna, i po dolascima i po noćenjima i po prihodima!“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Otvarajući sjednicu, Andrej Plenković se po običaju osvrnuo na aktualne teme.

Najniža nezaposlenost još od 1989.

Govoreći o odnosu zaposlenosti i nezaposlenosti u Hrvatskoj, naveo je danas objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku:

- Ukupni broj zaposlenih u svibnju je dosegnuo milijun i 635 tisuća, što je 1.7% više nego mjesec prije i 2.7% više nego u svibnju prošle godine. Pritom je na HZMO-u evidentirano čak 1.664.188 osiguranika. Istodobno je registrirana nezaposlenost pala s travanjskih 6.1% na samo 5.6 postotnih bodova u svibnju - što je najniža stopa još od 1989. godine!

S novim krugom porezne reforme neto plaće i broj zaposlenih nastavit će rasti, a nezaposlenost - padati!

Povijesna turistička sezona

Osvrnuo se i na podatke o dosadašnjem tijeku turističke sezone. Kazao je da se do jučer bilježi 5.6 milijuna dolazaka i 20.4 milijuna noćenja, što je za 17, odnosno 11% više nego lani:

- Pritom je turistički promet veći za 6% nego rekordne 2019. godine. Obistinjuje se ono što smo i najavljivali - da će ova sezona, nakon ulaska u Schengen i eurozonu, biti najjača, povijesna, i po dolascima i po noćenjima i po prihodima! Pojačan je promet i u zračnim lukama i na autocestama, a naplata cestarina povećana je za 10%.

Prebrodili smo i pandemiju i energetsku krizu, a uz euro i Schengen čeka nas rekordna turistička sezona!

Snažna potpora prijateljskoj BiH

Vezano za zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH u Zagrebu, istaknuo je da se radi o potvrdi snažne podrške Hrvatske susjednoj i prijateljskoj zemlji:

- Raspravili smo čak 33 točke dnevnog reda. Želimo da ova sjednica posluži kao poticaj svim resorima za rješavanje otvorenih pitanja i unaprjeđenje suradnje u svim područjima između dvije zemlje. Podržavamo BiH na njenom putu prema Europskoj uniji i u reformskim procesima.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa & pravedna izborna reforma ZA cjelovitu, stabilnu, sigurnu i europsku BiH ravnopravnih naroda i svih građana!

Transformativni učinak EU članstva

Od ostalih međunarodnih aktivnosti, izdvojio je posjet predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole u povodu 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU-u.

Metsola: Hrvati, možete biti ponosni na uspjehe svoje zemlje! Plenković: Imamo međunarodni ugled - naš se glas uvažava!

Tom je prigodom održana i konferencija o postignućima Hrvatske u ovih 10 godina:

- Članstvo u Europskoj uniji imalo je transformativni učinak na našu zemlju, a ulaskom u Schengenski prostor i europodručje Hrvatska je konsolidirala svoj međunarodni položaj u političkom, ekonomskom, financijskom i svakom drugom pogledu.

Hrvatska u EU-u, to je doista priča o uspjehu! Crveno-bijele kockice prerasle su u prepoznatljivi simbol za sve Europljane!

Otvorenje Hrvatske kuće u Subotici

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Plenković najavio je posjet Subotici, u koji odlazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim:

- Otvorit ćemo Hrvatsku kuću, čiju je izgradnju u potpunosti financirala Vlada RH. Šaljemo poruku ohrabrenja hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji.

Plenković dolazi u Suboticu 23. lipnja, na Dan Hrvatske zajednice u Srbiji. Otvorit će Hrvatsku kuću - sjedište ključnih institucija naše nacionalne manjine

LIJEPA NAŠA „SKOČILA“ NA 12. MJESTO U SVIJETU!

Uoči sjednice Vlade, održana je i sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj, na kojoj je prihvaćen Drugi dobrovoljni nacionalni pregled ispunjavanja ciljeva Ujedinjenih naroda za održivi razvoj.

„Prema Izvješću UN-a o održivom razvoju za 2022. godinu, Hrvatska je zauzimala 23. mjesto od ukupno 163 zemlje. No prema jutros objavljenim podacima za 2023. ostvarili smo veliki napredak i 'skočili' na 12. mjesto! Taj smo uspjeh ostvarili unatoč pandemiji i posljedicama klimatskih promjena“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Više na:

Plenković: Hrvatska ostvaruje pravovremeni napredak u postizanju svih ciljeva održivog razvoja

A A A