Vijesti
25. 6. 2023.

Čestitka u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

PVRH Andrej Plenković: Danom neovisnosti obilježavamo povijesnu odluku Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika. Trajno smo zahvalni tadašnjem vodstvu na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i svim hrvatskim braniteljima, koji su utkali svoje živote za slobodu i samostalnost naše Domovine. PHS Gordan Jandroković: Svjesni svih uloženih napora i odricanja na putu prema Hrvatskoj kakvu danas imamo, pozvani smo nastaviti predano raditi kako bismo ju u budućnosti učinili još sigurnijom i otpornijom. Ulaskom u EU i NATO, spajanjem našeg teritorija Pelješkim mostom te pristupanjem Schengenu i europodručju postigli smo naše zacrtane strateške ciljeve, ali i izgradili čvrstu podlogu za ostvarenje novih.

Donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne RH, Hrvatski je sabor toga povijesnog 25. lipnja 1991. potvrdio plebiscitarnu volju hrvatskog naroda, iskazanu na referendumu održanom u svibnju iste godine.

Raskid državnopravnih sveza s Jugoslavijom

Zbog pritiska međunarodne zajednice nastupila je odgoda primjene Ustavne odluke, stoga je Hrvatski sabor Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ donio 8. listopada 1991.

Oba su ta datuma među najvažnijima u suvremenoj hrvatskoj povijesti te ih obilježavamo kao spomendane - 25. lipnja Dan neovisnosti, a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora.

Trajno zahvalni dr. Tuđmanu & hrvatskim braniteljima

„Danom neovisnosti obilježavamo povijesnu odluku Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika. Trajno smo zahvalni tadašnjem vodstvu na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i svim hrvatskim braniteljima, koji su utkali svoje živote za slobodu i samostalnost naše Domovine“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a čestitajući svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti.

Danas, 32 godine kasnije, Hrvatska je sigurna zemlja, međunarodno nikad snažnija, te kao članica Schengena i europodručja zaokružuje prvih 10 godina punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Ostvarenje strateških ciljeva

Dan neovisnosti čestitao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković:

- Svjesni svih uloženih napora i odricanja na putu prema Hrvatskoj kakvu danas imamo, pozvani smo nastaviti predano raditi kako bismo ju u budućnosti učinili još sigurnijom i otpornijom. Nakon prošlogodišnjeg spajanja našeg nacionalnog teritorija Pelješkim mostom, ovog smo siječnja prvo desetljeće članstva u EU nadogradili istovremenim ulaskom u Schengenski prostor i europodručje. Time smo, kao i članstvom u NATO-u, postigli naše zacrtane strateške ciljeve, ali i izgradili čvrstu podlogu za ostvarenje novih.

A A A