Vijesti
26. 6. 2023.

Intenzivni rad stranke, 10. godišnjica EU članstva, snažna potpora Hrvatima izvan RH, rekordna zaposlenost & ogromna europska sredstva za razvoj Lijepe Naše!

(VIDEO) PHDZ Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Nakon desetljeća članstva u EU, Hrvatska je danas u plusu za 10.7 milijardi eura. Toliko smo više dobili iz EU proračuna nego što smo u nj uplatili. A iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i Instrumenta EU iduće generacije osigurali smo čak 25 milijardi eura za razvoj Lijepe Naše. * Podsjećam i da imamo najveći broj zaposlenih ikada, kao i najnižu stopu nezaposlenosti. Za 40 tisuća je smanjen broj mladih koji su imali ugovor na određeno vrijeme, a za 50 tisuća povećan broj mladih koji sada rade s ugovorima na neodređeno vrijeme, što je posebno važno u pogledu njihovih kreditnih sposobnosti, planiranja obitelji te daljnjega životnog angažmana i razvoja. * Moguća koalicija Možemo i SDP-a? Ne okupiraju nas te teme. Fokusirani smo na ono što mi radimo i na obnavljanje povjerenja hrvatskih građana. Neradna nedjelja, Pelješki most, Schengen, euro… Naša su postignuća itekako vidljiva!

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

50. sjednica Predsjedništva

Održali smo 50. sjednicu nakon Općeg sabora održanog prošle godine. Ovakav intenzivni rad čini naše izabrane dužnosnike na svim razinama u potpunosti uključenima i informiranim o djelovanju stranke i Vlade te smjeru zemlje.

U plusu za gotovo 11 milijardi eura

Uz niz događanja koji se ovoga tjedna održavaju u povodu 10. godišnjice članstva Hrvatske u EU, u subotu će se na Tomislavovom trgu u Zagrebu prigodno obilježiti to desetljeće transformacije i napretka Hrvatske.

Hrvatska je danas uređenija zemlja. Snažnija je vladavina prava, snažnije su institucije, snažnija je borba protiv korupcije. Brojni europski projekti su promijenili Hrvatsku nabolje. U Europskoj uniji dobili smo određene reference koje bi nam prije bilo teško steći. U plusu smo za 10.7 milijardi eura. Toliko smo više dobili iz EU proračuna nego što smo u nj uplatili.

Hrvatska je u 10 godina članstva u plusu za više od 10.7 milijardi € neto! U idućem desetljeću sustići ćemo zemlje koje su u EU ušle puno prije nas!

A iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i Instrumenta EU iduće generacije osigurali smo čak 25 milijardi eura za razvoj Lijepe Naše. To je srž politike modernog suverenizma, gdje temeljne nacionalne ciljeve ostvarujemo brže, bolje i učinkovitije upravo jer smo članica EU.

Snažna potpora našim sunarodnjacima izvan RH

Osvrnuli smo se i na sjednicu Vlade s Vijećem ministara BiH, koja je bila izrazito kvalitetna i sadržajna. Ponovno smo izrazili potporu europskom putu i reformskim naporima BiH, istaknuvši snažno zalaganje za jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnoga naroda.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa & pravedna izborna reforma ZA cjelovitu, stabilnu, sigurnu i europsku BiH ravnopravnih naroda i svih građana!

Politika koju naša Vlada vodi u smislu skrbi za Hrvate izvan RH dobila je svoju konkretnu manifestaciju izgradnjom Hrvatskog doma - Matice, koji će biti referentna točka njegovanja naše kulture, identiteta i jezika, ali i prigoda za brojne aktivnosti svih političkih, društvenih i kulturnih organizacija Hrvata u Srbiji.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

Rekordno visoka zaposlenost i niska nezaposlenost

Broj zaposlenih u svibnju ove godine je 1.635.429 osoba. To su najveći brojevi koje smo imali uopće, koje bilo tko od nas može pamtiti. Također imamo i najniži broj nezaposlenih - on je danas na oko 96 tisuća, što znači da praktički svi koji u Hrvatskoj žele raditi to danas i mogu.

Imamo najviše zaposlenih od 1982. godine, a samo je u Irskoj veći rast BDP-a! A uz pomoć SAD-a i EU-a, Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište!

Dotakli smo se i današnjeg sastanka Savjeta mladih u RH i naših politika za mlade. Izdvojit ću podatak da je za 40 tisuća smanjen broj mladih koji su imali ugovor na određeno vrijeme, a za 50 tisuća povećan broj mladih koji sada rade s ugovorima na neodređeno vrijeme, što je posebno važno u pogledu njihovih kreditnih sposobnosti, planiranja obitelji te daljnjega životnog angažmana i razvoja.

Naša postignuća itekako vidljiva

Moguća koalicija Možemo i SDP-a? Ne okupiraju nas te teme. Svaki put smo išli protiv lijeve oporbe koja je imala velik broj stranaka na listama. Zadnjih put ih je u koaliciji bilo 10-ak. To je na njima. Što god odluče, njihova stvar.

Fokusirani smo na ono što mi radimo i na obnavljanje povjerenja hrvatskih građana. Neradna nedjelja, Pelješki most, Schengen, euro… Naša su postignuća itekako vidljiva!

Ponosni na svoja postignuća i ostvarene strateške ciljeve, 2024. zajedno idemo po novu pobjedu & povijesni, 3. uzastopni mandat!

Dogovor sa sindikatima

Poštujemo službenike u sudstvu i njihov rad, ali postoje realni okviri u kojima se nalazimo. Pozivam ih na strpljivost i racionalnost. Mi sve razumijemo, ali povećanje plaća koje traže neće sada dogoditi. Za njih 6.316, od ukupno 7.000, plaća će već za lipanj porasti za 100 eura, po univerzalnom dogovoru koji je postignut sa sindikatima državnih i javnih službi.

Zahvaljujući dijalogu i visokom stupnju međusobnog povjerenja osigurali smo trajno povećanje plaća za 219.000 službenika i namještenika!

Ako u ovim okolnostima Vlada postigne taj dogovor i donese odluku kao ulaganje u buduće plaće, onda to znači da stvaramo pretpostavke za ispravljanje svih nelogičnosti na način koji je pravedan prema svima.

Čudne izjave predsjednika Vrhovnog suda

Što se tiče predsjednika Vrhovnog suda, njegov medijski nastup bio je neobičan. Čudi me izjava u kojoj implicira da Hrvatska nije normalna demokracija. Gotovo se postavio u ulogu sindikalnog povjerenika, a ne predsjednika VS-a. Čini mi se da je otišao u 'ofsajd' u trenutku razgovora s medijima.

Što se tiče iznosa plaća, evo, idemo osobno - primjerice, predsjednik Vrhovnog suda ima plaću 3.667, ja kao predsjednik Vlade imam 3.195 eura. Npr. jedna ministrica u Vladi ima 2.363 eura, dok suci Vrhovnog suda imaju 3.154, a Visokog kaznenog suda 2.847 eura. Dakle svi ovi suci, koje poštujemo, imaju veće plaće nego ministri.

Velika ulaganja u pravosuđe & povećanje plaća

U modernizaciju pravosudne infrastrukture od 2015.-2021. uloženo je 62 milijuna eura, a u razdoblju od 2022.-2025. ulaže se 333 milijuna eura. U informatizacju pravosuđa uloženo je 300 milijuna eura. Kada se mijenjao Zakon o plaćama sudaca, za 13 posto je povećana osnovica sucima, dok je u prvom Vladinom mandatu 2019. povećana za 6 posto.

Predloženo je i povećanje koeficijenta za izračun plaća sudaca prvostupanjskih sudova i ono će iznositi 513 eura. Koeficijenti službenika i namještenika zaposlenih u pravosudnim tijelima su od početka našeg mandata mijenjani 4 puta za različite kategorije zaposlenih. Pritom su osnovice kolektivnim ugovorom porasle za 33 posto.

Vlada je itekako svjesna koliko je pravosuđe važno, koliko je važan položaj sudbene vlasti, a osobito njezina neovisnost. Jednako smo tako svjesni i svih svojih obveza i odgovornosti kao izvršna vlast.

A A A