Vijesti
28. 6. 2023.

Transformativni učinak EU članstva, povećanje plaća hrvatskim građanima, veća učinkovitost u državnim i javnim službama & ulaganje u hrvatske otoke!

(VIDEO) Andrej Plenković na 230. sjednici Vlade RH: U subotu obilježavamo 10. godišnjicu članstva Hrvatske u EU, strateškoga cilja još od govora predsjednika dr. Franje Tuđmana u Saboru 30. svibnja 1990. godine, kada je kao 3. točku naveo europski put Hrvatske. Taj veliki, transformativni proces donio je brojne koristi za hrvatsko gospodarstvo i građane. Njega smo početkom ove godine okrunili članstvom u Schengenu i eurozoni i tako pozicionirali Hrvatsku u samu jezgru europskog projekta mira, suradnje i gospodarskog prosperiteta. * Svrha novog kruga porezne reforme je daljnje povećanje plaća hrvatskim građanima i nastavak fiskalne decentralizacije, što znači veću autonomiju jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Te izmjene idu na korist svih naših sugrađana diljem Hrvatske. * Zakon o plaćama u državnim i javnim službama veliki je reformski zahvat kojemu je cilj provesti načelo jednake plaće za jednak rad. Uvodi se sustav nagrađivanja i ocjenjivanja rada, što jamči pravednost i veću učinkovitost među službenicima. Također, uvodimo Centralizirani sustav za zapošljavanje i obvezu potpisivanja izjave o nepostojanju sukoba interesa za državne službenike, u cilju dodatnog suzbijanja korupcije.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

10 godina članstva u EU

Uoči desete godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji, Plenković je podsjetio kako se radilo o strateškom cilju države još od govora predsjednika Tuđmana u Hrvatskome saboru 30. svibnja 1990:

- Tada je, kao 3. točku naveo europski put Hrvatske. Taj veliki, transformativni proces donio je brojne koristi za hrvatsko gospodarstvo i građane. Njega smo početkom ove godine okrunili članstvom u Schengenu i eurozoni i tako pozicionirali Hrvatsku u samu jezgru europskog projekta mira, suradnje i gospodarskog prosperiteta.

Vodeći se načelom modernog suverenizma koristimo prednosti EU članstva za realizaciju velikih strateških projekata & kvalitetniji životni standard hrvatskih građana!

Dodao je također da će se u okviru obilježavanja 10. obljetnice članstva održati niz aktivnosti pa tako i  u Bruxellesu, gdje Hrvatska organizira svečani koncert te predavanje na kojem će Plenković održati govor na tu temu u Europskom centru za političke studije.

Ogromna bespovratna sredstva za nove projekte iz NPOO-a

U kontekstu brojnih projekata ostvarenih u prvih deset godina članstva, od kojih će najvidljiviji ostati Pelješki most, podsjetio je da su uoči sjednice Vlade potpisani ugovori za dva nova, važna projekta u okviru NPOO-a:

- Za izgradnju i opremanje zgrade centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin u iznosu od 45 milijuna eura te za istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti vrijedan 180 milijuna eura. Što se tiče povlačenja sredstava iz NPOO-a, Hrvatska je uz Španjolsku i Italiju najučinkovitija u EU.

Više od 222 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za modernizaciju Opće bolnice Varaždin & ulaganje u istraživanje, razvoj i proizvodnju automobila budućnosti!

150 milijuna eura za otoke

Istaknuo je i uručivanje brojnih ugovora iz Programa za razvoj otoka, održano u Splitu:

- Ministar Erlić tom je prigodom predstavio i raspodjelu alokacije od 150 milijuna € za naše otoke po županijama. Tako je za Istarsku županiju namijenjeno 4.9 milijuna eura, Primorsko-goransku 31.7 milijuna, Ličko-senjsku 8.5 milijuna, Zadarsku 25.6 milijuna, Šibensko-kninsku 15.9 milijuna, Splitsko-dalmatinsku 35.4 milijuna i Dubrovačko-neretvansku 28 milijuna eura.

Savjet za Hrvate izvan RH

Izvjestio je potom o sjednici Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske održanoj u Cavtatu, na kojoj je sudjelovao putem video veze:

- U mandatu ove Vlade značajno su povećana izdvajanja za Hrvate izvan Hrvatske, bez obzira jesu li konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini, ili hrvatska manjina u susjednim zemljama, ili pak dijaspora u drugim europskim i svjetskim zemljama. Kao dobar primjer konkretizacije te skrbi otvaranje je Hrvatskog doma prošloga tjedna u Subotici, vrijednog 2 milijuna eura, čiju je izgradnju u potpunosti financirala hrvatska Vlada.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

Osvrnuo se i na sudjelovanje na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi u Podgorici, gdje se uz sadržajni bilateralni sastanak s novoizabranim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem,  susreo i s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, kao i s predstavnicima hrvatskih tvrtki.

Usvojena deklaracija o Holodomoru

Vrlo važnim je potom ocjenio usvajanje u Hrvatskom saboru Deklaracije o priznavanju Holodomora u Ukrajini kao genocida:

- Ovo je vrlo važna deklaracija. Također je važno bilo i sudjelovanje ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana na konferenciji o Ukrajini održanoj u Londonu. Hrvatska nastavlja s angažmanom i potporom Ukrajini, žrtvi ruske agresije.

Gotovo prepolovljena nezaposlenost mladih

Istaknuo je i otvaranje godišnje konferencije Savjeta mladih, naglasivši da je u mandatu njegove Vlade stopa nezaposlenosti mladih s 24.6 posto smanjena na 13.7 posto:

- To znači da smo praktički u okvirima prosjeka Europske unije, koji iznosi 11.5 posto. Našim politikama i poreznim rasterećenjima omogućili smo mladima da ih danas ima čak 40 tisuća manje koji su na ugovorima na određeno vrijeme, a 50 tisuća više onih koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme.

Besplatni školski obrok, prijevoz i udžbenici

Dodao je i da je 174 tisuće mladih ove godine dobilo povrat poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura:

- Nastavit ćemo ulagati u mlade, i kao dio politike demografske revitalizacije, pri čemu je posebno važno da smo od ove godine u poziciji da imamo i besplatne školske obroke i besplatan prijevoz i besplatne udžbenike, a isto tako ulažemo u predškolski odgoj i obrazovanje. U ovom je mandatu do sada obnovljeno, dograđeno ili u potpunosti izgrađeno više od 500 vrtića diljem Lijepe Naše.

Reguliranje rada nedjeljom

Podsjetio je da od 1. srpnja na snagu stupa novi Zakon o trgovini, kojim se realizira jedno od Vladinih programskih obećanja, a to je reguliranje rada nedjeljom:

- Tako će po novom režimu 16 nedjelja biti radnih, a tranzicijski period od 6 mjeseci od 1. srpnja do 1. siječnja omogućit će da se u tih pola godine radi 16 nedjelja kako bi se svi subjekti mogli prilagoditi novom načinu poslovanja. Ovime unaprjeđujemo balans između poslovnog i privatnog života

Veće plaće u državnim i javnim službama

Od točaka s današnje sjednice Vlade, izdvojio je novi Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama:

- Ovaj je zakon veliki reformski zahvat kojemu je cilj provesti načelo jednake plaće za jednak rad. Uvodi se sustav nagrađivanja i ocjenjivanja rada, što jamči pravednost i veću učinkovitost među službenicima. Također, uvodimo Centralizirani sustav za zapošljavanje i obvezu potpisivanja izjave o nepostojanju sukoba interesa za državne službenike, u cilju dodatnog suzbijanja korupcije.

Zahvaljujući dijalogu i visokom stupnju međusobnog povjerenja osigurali smo trajno povećanje plaća za 219.000 službenika i namještenika!

Podsjetio je da dogovor koji je postignut sa sindikatima obuhvaća 220 tisuća ljudi u sustavu:

- Njime smo od 1. srpnja omogućili najveći rast plaća ikada, od 100, 80 i 60 eura. Velik je to iskorak kako bi se pomoglo onima koji rade u državnoj i javnim službama.

Porezne izmjene na dobrobit građana i gospodarstva

Kao drugi veliki segment na ovoj sjednici Vlade, izdvojio je paket zakona u okviru poreznih izmjena, čija je svrha daljnje povećanje plaća hrvatskim građanima i nastavak fiskalne decentralizacije:

- Prvi cilj tih izmjena je daljnje porezno rasterećenje, a u ovom konkretnom slučaju ta će rasterećenja izravno utjecati na povećanje plaća. Nastavak fiskalne decentralizacije znači veću autonomiju jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Sve te izmjene idu na korist svih naših sugrađana diljem Hrvatske.

Povećanje plaća, prepuštanje nekretnina u vlasništvu države, jačanje autonomije gradova i općina & upravljanje kriznim situacijama!

Na kraju uvodnog obraćanja, Plenković je još jednom čestitao Kurban-bajram svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

Predsjednik Plenković čestitao Kurban-bajram

A A A