Vijesti
30. 6. 2023.

Apsolutni debakl SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček u iskorištavanju EU sredstava za obnovu Siska!

HDZ Sisak: „Zahvaljujući“ aktualnoj SDP-ovoj vlasti propala je povijesna prilika za cjelokupnom obnovom Siska nakon potresa. Od 24 milijuna eura dodijeljenih iz Fonda solidarnosti EU i 11 prijavljenih projekata, Grad Sisak „uspio“ je obnoviti samo zgradu gradske uprave, dok učenici OŠ Ivana Kukuljevića i dalje čekaju na obnovu svoje škole, a na gradskim prometnicama propada novi, netom postavljeni asfalt. Nažalost, ne obnavljaju se ni Dom kulture Kristalna kocka vedrine ni Gradski muzej ni Utvrda Stari grad. Umjesto korištenja bespovratnog novca iz EUSF-a, gradska vlast se sada za iste projekte dodatno zadužuje kreditom od 15 milijuna eura. Zajedno sa svojim zamjenikom Markom Kričkom, inače novim glavnim tajnikom SDP-a, Ikić Baniček izvlači se da obnovu koče „administracija i teško pronalaženje izvođača radova“. No, sasvim je druga priča sa Sisačko-moslavačkom županijom, koja je otvorila brojna gradilišta. Najveća upravo u - Sisku! Dokad će Siščanke i Siščani morati trpjeti i plaćati nerad i nesposobnost SDP-ova gradskog vodstva?!

Propuštena povijesna prilika gradonačelnice Ikić Baniček i njenog zamjenika Marka Kričke da se obnove zgrade u vlasništvu Grada Siska bila je glavna tema i povod konferencije za medije koju je održala Gradska organizacija HDZ-a u Gradu sv. Kvirina.

„Od 24 milijuna eura dodijeljenih iz Fonda solidarnosti EU i 11 prijavljenih projekata, gradska vlast je obnovila samo zgradu u koju je preselila svoje urede. S druge strane, obnova OŠ Ivana Kukuljevića nije ni započela s radovima, a ulice - koje je tim europskim sredstvima 'obnavljala' u centru grada - propale su nakon dva dana. Nažalost, ne obnavljaju se ni Dom kulture Kristalna kocka vedrine ni Gradski muzej ni Utvrda Stari grad“ - istaknuli su iz sisačkog HDZ-a.

Od silnih milijuna za obnovu, rezultati - nikakvi!

Naglasili su kako je do 30. lipnja, krajnjeg roka za korištenje EU sredstava, Grad obnovio minimalni broj objekata:

- Umjesto korištenja bespovratnog novca, gradska vlast se sada za iste projekte dodatno zadužuje zajmom od 15 milijuna eura. Pa, gradonačelnice, dokad će građani svojim novcem morati plaćati nesposobnost sisačke vlasti?! Vlada Vam je odmah nakon potresa isplatila 20 milijuna kuna, a nedavno još 30 milijuna. Isplaćen je i zajam Svjetske banke u iznosu 25 milijuna kuna, preko FSEU osigurano Vam je 180 milijuna kuna, a za vrtić u Galdovu kroz NPOO - 23 milijuna kuna. A rezultati? Nikakvi! Pitanje je gdje je taj novac? I može li gradonačelnica transparentno pokazati na što je novac trošila? Dokad će Siščanke i Siščani morati trpjeti i plaćati nerad i nesposobnost SDP-ova gradskog vodstva?!

Besmislena opravdavanja SDP-ove gradske vlasti

Ističu kako se Ikić Baniček stalno izvlači ponavljajući da obnovu koče „administracija i teško pronalaženje izvođača radova“:

- No, sasvim je druga priča sa Sisačko-moslavačkom županijom, koja je otvorila brojna gradilišta. Najveća upravo u - Sisku! Obnavljaju se bolnice, domovi zdravlja, domovi za starije, sisačka gimnazija i Kulturno-povijesni centar SMŽ, a na natječaje se prijavljuje i po 10-ak izvođača. Da nema Županije i Vlade RH, u Sisku ne bi bilo gradilišta.

Dan Sisačko-moslavačke županije: Obnova se zahuktala! Do kraja mandata dovršit ćemo autocestu do Siska! U Petrinji otvoren Veteranski centar!

Propuštena povijesna prilika

Prilika za obnovom je propuštena, a troškove za taj neuspjeh opet će platiti građani - kazao je predsjednik GO HDZ-a Tomislav Kralj te nastavio:

- Sisak jedan od najlošijih gradova u Hrvatskoj što se tiče iskorištavanja EU novca za obnovu. Dokumentacija za Dom kulture KKV još nije ni izrađena, kao ni projektna dokumentacija za upravnu zgradu Muzeja i Stari grad Sisak. Ovo je bila povijesna prilika da se sisački simbol, stara utvrda grada hrvatskih pobjeda, obnovi. Dok su drugi gradovi povlačili sredstva i obnavljali kulturno povijesne zgrade, Siščanima ostaje neobnovljena i ruševna utvrda. Glavno je pitanje - tko će za to odgovarati?!

A A A