Vijesti
30. 6. 2023.

Nastavak snažne i jedinstvene potpore Ukrajini, strateško partnerstvo EU-a i NATO-a & očuvanje sredstava predviđenih za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske!

Redovni sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu. PVRH Andrej Plenković: Glavne teme bile su strateško partnerstvo između Europske unije i NATO-a te nastavak političke solidarnosti uz financijsku, vojnu i humanitarnu potporu Ukrajini, žrtvi ruske agresije. Također, govorili smo i o ekonomskoj sigurnosti EU, strateškoj autonomiji, gospodarskoj i energetskoj konkurentnosti, sprječavanju ilegalnih migracija, odnosima s Kinom te planovima oko revizije Višegodišnjeg financijskog okvira, s obzirom na nove okolnosti. Za Hrvatsku je važno da sredstva predviđena za naš ravnomjerni regionalni razvoj ostanu netaknuta i ona se neće dirati. Ovaj summit EV-a bitan je jer pokazuje koliko smo svi, i kao države članice i kao EU u cjelini, u stanju nositi se s brojnim izazovima koji se događaju proteklih godina.

Predsjednik Vlade i HDZ-a sudjelovao je na dvodnevnom sastanku Europskog vijeća, na kojem su premijeri i/ili šefovi država članica EU raspravljali o daljnjoj, snažnoj potpori Ukrajini, gospodarstvu, sigurnosti i obrani, ilegalnim migracijama te vanjskim odnosima.

10 godina hrvatskog članstva u EU

Hrvatski premijer kazao je da se sastanak odvio u kontekstu 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, podsjetivši da je tim povodom u Centru za europske političke studije održao predavanje o hrvatskom putu u EU te budućnosti procesa proširenja, nakon čega je bio upriličen i svečani koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Gospodarska sigurnost & konkurentnost

Osvrnuo se potom i na teme samog sastanka Europskog vijeća:

- Razgovarali smo o daljnjoj političkoj, financijskoj i vojnoj potpori Ukrajini. Bilo je riječi i o ekonomskoj sigurnosti, odnosno o naučenim lekcijama iz svih kriza, strateškoj autonomiji i samodostatnosti te konkurentnosti Europske unije u gospodarskom i energetskom smislu. Važno je da pokažemo koliko smo svi, i kao države članice i kao Unija skupa, u stanju nositi se s izazovima koji se događaju posljednjih godina.

Sredstva za Hrvatsku neće se dirati

Istaknuo je i da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izvijestila članove Europskoga vijeća o daljnjim planovima za reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira, s obzirom na nove izazove:

- Oni su podijeljeni u tri točke; daljnja potpora Ukrajini, izazovi ilegalnih migracija te konkurentnost europskoga gospodarstva. Smatramo da te točke zavređuju revaloriziranje, jer ono što se činilo 2019. i 2020. godine, u realnom životu danas ne može biti isto, s obzirom na sva zbivanja na koja se tada nije računalo. Za Hrvatsku, kao zemlju kohezije, bitno je da bilo kakvo revidiranje sedmogodišnjeg okvira ne dotakne sredstva koja su predviđena za naš ravnomjerni regionalni razvoj i ona se neće dirati. Tu smo poziciju jasno markirali u razgovoru s povjerenikom EK za proračun Johannesom Hahnom, koji je prije nekoliko tjedana bio u Zagrebu.

Želimo deeskalaciju sukoba na Kosovu

Upitan o odnosima između Kosova i Srbije, premijer Plenković ponovio je da Hrvatska želi deeskalaciju sukoba i svih incidenata koji su se događali proteklih mjeseci:

- Druga poruka je da želimo stvaranje preduvjeta za održavanje novih izbora u općinama s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, da ti izbori budu sigurni i da na njima vidimo sudjelovanje, s obzirom da su zadnji izbori doživjeli bojkot. Postoji dobra volja za stabilnošću, mirom i suradnjom i to je najvažnije.

Sastanak s glavnim tajnikom NATO-a

Uoči sastanka Europskoga vijeća, čelnici i čelnice EU zemalja sastali su se za radnim ručkom s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Razgovaralo se o strateškom partnerstvu između Europske unije i NATO-a, a glavni tajnik Stoltenberg izvijestio je o pripremama za predstojeći summit NATO-a u Vilniusu.

EPP SUMMIT

Prije Europskog vijeća, predsjednik Plenković sudjelovao je i na tradicionalnom pripremnom sastanku na vrhu Europske pučke stranke:

- Raspravljali smo o prioritetima vezanim za energetsku i zelenu tranziciju, europskom putu Ukrajine i sigurnosno-obrambenim temama. Ciljanim mjerama vodimo računa o interesima građana i gospodarstva, uz daljnje jačanje globalne konkurentnosti EU.

Na summitu je sudjelovala i naša potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Čestitke Mitsotakisu i Orpu

Predsjednik Vlade i HDZ-a dodao je da su europski pučani raspravljali i o pripremama za različite nacionalne izbore koji slijede u članicama EU, kao i izborima koji su nedavno održani u nekim zemljama:

- Čestitali smo našim kolegama na izbornim pobjedama u njihovim zemljama, ponajprije premijeru Mitsotakisu na ponovljenim izborima u Grčkoj i Petteriju Orpu na izborima u Finskoj. Radi o dobroj političkoj fazi za stranku europskih pučana na različitim nacionalnim izborima.

A A A