Vijesti
3. 7. 2023.

Vlada darovala zemljište za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa - Kvalitetna infrastruktura preduvjet je daljnjeg razvoja hrvatskog nogometa!

PVRH Andrej Plenković: Hrvatska reprezentacija zaslužuje primjeren nogometni kamp, koji će biti namijenjen i za druge sportove i sportaše. Uz podršku Vlade omogućit ćemo našim nogometašima da rade u bitno boljim uvjetima. Velike sportske federacije UEFA i FIFA odlučile su podržati sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj. Privodimo kraju i aktivnosti oko početka izgradnje stadiona u Maksimiru i obnovu Poljuda. Vatreni su hrvatskom narodu donijeli toliko sreće i zadovoljstva, osobito ova generacija predvođena Lukom Modrićem. Kada razgovaram sa svojim kolegama, premijerima i predsjednicima, oni se ne mogu prestati diviti nogometnim uspjesima Hrvatske.

Predsjednik Vlade i HDZ-a sudjelovao je na svečanosti potpisivanja Sporazuma o darovanju zemljišta između Vlade i Hrvatskog nogometnog saveza.

Ugovor su u Velikoj Gorici potpisali PPVRH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti su nazočili i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, kao i vodstvo HNS-a te izbornik Vatrenih Zlatko Dalić.

Hrvatski nogomet to zaslužuje

Predsjednik Plenković istaknuo je da građevinsko zemljište, koje je Vlada ustupila za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa, vrijedi 4.2 milijuna eura:

- Posebno me veseli čitav koncept novog pristupa, kakvog hrvatski nogomet zaslužuje, a kamp će biti korišten i za druge sportove i sportaše.

Izgradnja novog stadiona na Maksimiru & obnova Poljuda

Najavio je i daljnja ulaganja u nogometnu infrastrukturu, počevši sa stadionima Maksimir i Poljudom:

- Ovaj kamp bit će baza. Hrvatska nogometna reprezentacija je hrvatskom narodu donijela toliko sreće i zadovoljstva, osobito ova generacija predvođena Lukom Modrićem. Kada razgovaram sa svojim kolegama, premijerima i predsjednicima oni se ne mogu prestati diviti nogometnim uspjesima Hrvatske. Ono što je nama postalo normalno, da se sa svakog natjecanja naši reprezentativci vrate s medaljom, kolege gledaju s oduševljenjem i respektom.

Dočekali smo Vatrene! Hvala vam, ponosni smo i presretni zbog veličanstvenog uspjeha!

Potpora UEFA-e i FIFA-e

Plenković je dodao kako će cijeli ovaj projekt biti građen u suradnji s UEFA-om i FIFA-om:

- Velike federacije odlučile su podržati sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj. Želim posebno zahvaliti Zvonimiru Bobanu i Aleksandru Čeferinu, koji su partneri i prijatelji HNS-a. Sva ta sredstva omogućit će i današnjim nogometašima, ali i budućim generacijama, da rade u bitno boljim uvjetima, na koje su mnogi od naših nogometaša navikli u Europi. Lokacija za izgradnju novog kampa HNS-a je sjajna, u blizini stadiona, zračne luke i zaobilaznice. Sportašima će pristup i dolazak biti najjednostavniji mogući.

Podsjetio je da je Vlada utrostručila sredstva za sport u Hrvatskoj:

- U tom ćemo smjeru i nastaviti, jer je sport važna sastavnica hrvatskog društva, osobito za mlade. Uči ih zalaganju, timskom duhu i upornosti. To su kvalitete i vrednote koje su važne za njihov razvoj.

Vrhunski rezultati

PPVRH i ministar Branko Bačić čestitao je reprezentaciji na sjajnim rezultatima, koji hrvatski nogomet stavljaju u sam vrh svijeta. Dodao je da se sva dokumentacija riješila u samo dva i pol mjeseca:

- Hrvatski nogomet je ovo zaslužio! 1.450 klubova sa 126.000 nogometašica i nogometaša govore o tome koliko je ovo važno za našu zemlju. No, nećemo na ovome stati. Privodimo kraju aktivnosti kako bismo osigurali pretpostavke za izgradnju hrvatskog nacionalnog stadiona u Maksimiru. U tijeku su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom kako bismo riješili imovinsko-pravne odnose. Ti razgovori idu u najboljem pravcu i to će biti podloga za izgradnju nacionalnog stadiona.

Ostavština za nove generacije

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić kazao je da je danas učinjen veliki iskorak u ostvarenju ovoga projekta:

- Ovaj kamp bit će dobra ostavština za nove generacije. U njemu će trenirati svi naši uzrasti, a naravno i A reprezentacija. Preselit ćemo i dio saveza. Idemo svi zajedno u još bolju sportsku budućnost i nadam se da ćemo imati još bolje sportske rezultate.

Izgradnja kampa velika stvar i za Veliku Goricu

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar naglasio je kako je izgradnja kampa još jedna velika stvar za Veliku Goricu:

- Broj jedan smo po broju doseljenih, s najmanje odseljenih, imamo povoljnu infrastrukturu, svu djecu upisujemo u dječji vrtić… Postajemo jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj, a Dom hrvatskog nogometa imat će posebno značenje u srcima naših sugrađana.

Hrvatska nogometna reprezentacija na sljedeće Svjetsko prvenstvo otputovat će iz kampa u Velikoj Gorici!

POSJET GRADILIŠTU PODUZETNIČKOG INKUBATORA

Po završetku svečanosti, hrvatski premijer sastao se gradonačelnikom Ačkarom, s kojim je razgovarao o projektima i ulaganjima važnima za Veliku Goricu.

Nakon sastanka, zajedno su obišli gradilište Poduzetničkog inkubatora u Podložnici. Riječ je o projektu vrijednom više od 26 milijuna kuna, od čega je 21.2 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalih 5 milijuna sredstvima Grada.

A A A