Vijesti
4. 7. 2023.

Brojna postignuća u 10 godina EU članstva, ubrzana dinamika obnove, neradna nedjelja & nacionalni nogometni kamp!

(VIDEO) PHDZ Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Osvrnuli smo se na 10. godišnjicu članstva Hrvatske u EU - ogromnog strateškog postignuća za hrvatske građane i gospodarstvo. Istaknuli smo plus od 10.7 milijardi eura te ostvarenje strateških ciljeva dublje EU integracije pristupanjem Schengenu i eurozoni. Razgovarali smo i o brojnim projektima koji su realizirani u zadnjih nekoliko godina našega mandata, od kojih su najvažniji Pelješki most i LNG terminal. * Iz Fonda solidarnosti EU uspjeli smo iskoristiti čak milijardu i 420 milijuna eura za obnovu. 42 posto više od predviđene alokacije, što govori o odličnoj apsorpciji sredstava. Cjelina obnove izrazito je velika i dinamična. * Jedna od tema bila je stupanje na snagu izmjena Zakona o trgovini, čime smo ispunili svoje izborno obećanje - ograničavanje rada nedjeljom. Veliki je to iskorak u ravnoteži poslovnog i obiteljskog života, koji ogromna većina građana pozdravlja. * Potpisali smo sporazum između Vlade i Hrvatskog nogometnog saveza o darovanju zemljišta za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa. I na taj način dajemo potporu razvoju hrvatskog sporta i našoj reprezentaciji, koja je zadnjih nekoliko godina našem narodu donijela veliku sreću i zadovoljstvo sjajnim uspjesima!

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Transformativni učinak članstva u EU

Osvrnuli smo se na 10. godišnjicu članstva Hrvatske u EU - ogromno, veliko strateško postignuće za naše građane i gospodarstvo. Istaknuli smo plus od 10.7 milijardi eura te ostvarenje strateških ciljeva dublje EU integracije pristupanjem Schengenu i eurozoni. Razgovarali smo i o projektima koji su realizirani u zadnjih nekoliko godina našega mandata, od kojih su najvažniji Pelješki most i LNG terminal.

10 GODINA ČLANSTVA U EUROPSKOJ UNIJI: Ponosni na sva postignuća nastavljamo graditi bolju, snažniju i sigurniju Hrvatsku!

Potom sam izvijestio kolege o zaključcima sastanka na vrhu Europskog vijeća u Bruxellesu.

Nastavak snažne i jedinstvene potpore Ukrajini, strateško partnerstvo EU-a i NATO-a & očuvanje sredstava predviđenih za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske!

Zahuktala obnova

Podsjetili smo na uspješno korištenje EU sredstava za obnovu od potresa. Nakon što smo u našem zahtjevu dobili milijardu i 3 milijuna eura za obnovu Petrinje i Zagreba, u veljači prošle godine smo u dogovoru s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen produljili rok za trošenje sredstava za Zagreb. Uspjeli smo iskoristiti čak milijardu i 420 milijuna eura - 42 posto više od predviđene alokacije, što govori o odličnoj apsorpciji sredstava.

Dan Sisačko-moslavačke županije: Obnova se zahuktala! Do kraja mandata dovršit ćemo autocestu do Siska! U Petrinji otvoren Veteranski centar!

Otkad je PPVRH Branko Bačić nadležan za područje graditeljstva i obnove, iz Fonda solidarnosti obnovilo se 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 18 bolnica i 56 drugih zdravstvenih ustanova, više od 250 zgrada kulture i kulturne baštine, 600 km prometnica, 77 mostova, 6 km tramvajskih pruga, 28 km nasipa i obaloutvrda, 100 km mreže vodoopskrbe i odvodnje, 217 klizišta i 108 urušenih vrtača. Dakle, cjelina obnove izrazito je velika i dinamična.

Potpuni dovršetak unutar 3 godine

Sve ćemo to detaljno prezentirati u četvrtak na sjednici Vlade, a napravit ćemo i dokument o naučenim lekcijama - koji ćemo uputiti EK - sa sugestijama kako poboljšati zakonski okvir za korištenje sredstava iz EUSF-a kada je riječ o elementarnim nepogodama u velikim urbanim sredinama.

Uz sredstva iz EUSF-a, dogovorili smo da ćemo iz NPOO-a alocirati još milijardu i 200 milijuna eura za obnovu. Nama će još otprilike ostati milijarda eura koju ćemo financirati iz državnog proračuna i drugih izvora kako bismo u sljedeće 3 godine u potpunosti dovršili obnovu javne infrastrukture.

Ograničeni rad nedjeljom

Također, podsjetili smo i na stupanje na snagu izmjena Zakona o trgovini, čime smo ispunili izborno obećanje - reguliranje rada nedjeljom. Novi režim podrazumijeva da se godišnje radi 16 nedjelja, što je za Hrvatsku kao turističku zemlju veliki iskorak u ravnoteži poslovnog i obiteljskog života. Tu odluku pozdravlja ogromna većina hrvatskih građana, osobito oni koji godinama rade nedjeljom u trgovini.

Darovano zemljište za nacionalni nogometni kamp

U Velikoj Gorici potpisali smo sporazum između Vlade i Hrvatskog nogometnog saveza o donaciji zemljišta za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa. Veliki je to iskorak za sport i reprezentaciju, koja je zadnjih nekoliko godina hrvatskom narodu donijela veliku sreću i zadovoljstvo sjajnim uspjesima 2018. u Rusiji, 2022. u Katru te prije nekoliko tjedana u Nizozemskoj.

Vlada darovala zemljište za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa - Kvalitetna infrastruktura preduvjet je daljnjeg razvoja hrvatskog nogometa!

3 medalje s velikih natjecanja u 5 godina ogroman je uspjeh. Zato smo izrazito zadovoljni što će ovaj kamp omogućiti bolje uvjete za pripreme reprezentacije.

Cilj Vlade je povećanje plaća

Još jednom apeliramo na zaposlenike u pravosuđu da razumiju kontekst u kojem se ovo događa i kontekst onoga što Vlada radi. Postoji jasna politička volja da se trenutna situacija riješi. Ono što je ministar Malenica kazao je dio onoga što će slijediti kroz nekoliko mjeseci i bit će u prilog svim tim službenicima i namještenicima, čiji rad cijenimo.

Malenica: Zakon o plaćama u državnoj službi prekretnica

Teret odgovornosti na Milanoviću

Što se tiče novog šefa VSOA-e, ministar obrane Mario Banožić predložio je generala Validžića - kompetentnu osobu, koja ima kredibilitet, potrebna znanja i sve potrebne uvjete da obavlja taj posao. Teret odgovornosti je na predsjedniku RH Zoranu Milanoviću za to što još uvijek nije imenovana čelna osoba te Agencije.

Razgovarali smo i o tragediji u Sisku i povezali smo je s događajima u Trogiru. Još jednom izražavamo sućut obiteljima. Stavili smo u fokus sve aktivnosti glede sigurnosti, stoga ćemo nastaviti s aktivnostima policije o prikupljanju oružja.

A A A