Vijesti
30. 6. 2023.

Nastavak jačanja hrvatskog gospodarstva i socijalne kohezije, ravnomjernog regionalnog razvoja Lijepe Naše i potpore hrvatskim braniteljima!

(VIDEO) PPVRH Tomo Medved na 230. sjednici Vlade RH: Hrvatska je u 10 godina članstva ostvarila 10.7 milijardi eura koristi u odnosu na uplate u EU proračun i strateške projekte poput Pelješkog mosta, eurozone i Schengena. Članica smo ESM-a, uspješno koristimo Fond solidarnosti EU, a tu su i LNG terminal kojim Hrvatska postaje europsko energetsko čvorište, 5c koridor i ostali važni projekti. Nastavljamo s politikama koje će pridonijeti socijalnoj koheziji, jačanju otpornosti na buduće krize, gospodarskom razvoju i nastavku ubrzane dinamike obnove! * Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji činimo daljnje iskorake u zaštiti njihovih prava i dostojanstva. Povećat ćemo iznos osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice. Stvaramo i pravni temelj za osnivanje ustanove za dugotrajni smještaj hrvatskih  branitelja koji se ne mogu brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji bi mogli brinuti o njima.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svom je uvodnom obraćanju  podsjetio da je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu gdje je, u prigodi 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održao predavanje u organizaciji Centra za europske političke studije u kojemu je iznio hrvatska iskustva te govorio o perspektivama daljnjeg širenja Unije.

Plenković na Europskom vijeću

Medved je također podsjetio kako su uoči sastanka Europskog vijeća, predsjednik Vlade RH i članovi Europskog vijeća održali radni sastanak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na kojemu su razgovarali o strateškom partnerstvu dviju organizacija i pitanju globalne i europske sigurnosti:

- Na sastanku Europskog vijeća glavne teme bile su daljnja politička, financijska i vojna potpora Ukrajini, izazovi ilegalnih migracija te konkurentnost europskoga gospodarstva.

Nastavak snažne i jedinstvene potpore Ukrajini, strateško partnerstvo EU-a i NATO-a & očuvanje sredstava predviđenih za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske!

Daljnji iskoraci u zaštiti prava hrvatskih branitelja

Najavljujući današnje točke dnevnog reda, Medved je istaknuo da izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji Vlada čini daljnje iskorake u zaštiti prava i dostojanstva hrvatskih branitelja:

- I ovim prijedlogom Zakona nastavljamo promicati ulogu hrvatskih branitelja u društvu te njegovati vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu. Povećava se iznos osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice, a stvara se i pravni temelj za osnivanje ustanove za dugotrajni smještaj branitelja koji se ne mogu brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji bi o njima mogli brinuti. Podsjećam da smo jedinstvenim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji unaprijedili sustav skrbi i prilagodili ga potrebama hrvatskih branitelja, dragovoljaca, ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji.

Ispravljena nepravda prema 62.000 ljudi

Podsjetio je i na Zakon o nestalima i Zakon o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu te da je Vlada ispravila nepravdu prema 62.000 branitelja i njihovim obiteljima, kojima su mirovine bile smanjene za 10%:

- Prvih 5% vraća se 1. srpnja, a drugih 5% od početka sljedeće godine, i to nakon što je Vlada već na početku prvog mandata vratila prvih 10%.

Povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, ispravljanje SDP-ove nepravde spram hrvatskih branitelja, novi Zakon o obnovi & pad inflacije!

Dodao je da su u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a uskoro i u Daruvaru, otvoreni veteranski centri vrijedni više od 45 milijuna eura.

Dan Sisačko-moslavačke županije: Obnova se zahuktala! Do kraja mandata dovršit ćemo autocestu do Siska! U Petrinji otvoren Veteranski centar!

Najniža inflacija od ožujka 2022.

Nadalje, PPVRH Medved osvrnuo se na usporavanje inflacije:

- Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju sedmi mjesec za redom usporavaju te je prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku u lipnju ove godine inflacija iznosila 7.7%, što je najniža godišnja stopa inflacije još od ožujka prošle godine kada je iznosila 7.3%.

JASAN TREND: Hrvatsko gospodarstvo kontinuirano raste, a inflacija pada već 6. mjesec zaredom!

Očekujemo odgovorno ponašanje svih aktera na tržištu

Naglasio je i činjenicu da je, zahvaljujući mjerama Vlade, pad stope inflacije zabilježen je u pogledu energenata:

- Jasno je da je Vlada subvencioniranjem cijena struje, plina i naftnih derivata spriječila da cijene energenata utječu na povećanje inflacije. Stoga očekujemo od svih aktera na tržištu da se ponašaju racionalno i odgovorno te da svojim ponašanjem ne utječu na inflaciju, posebno uzimajući u obzir višestruke pakete mjera pomoći Vlade koji su bili posebno usmjereni prema gospodarstvu.

A A A