Vijesti
3. 7. 2023.

2023. postaje rekordna turistička godina!

Ministrica Nikolina Brnjac: U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine 6.7 milijuna turista ostvarilo 27.3 milijuna noćenja, što je 16 odnosno 10 posto više nego u istom razdoblju lani i 4 posto više noćenja nego u prvom dijelu dosad rekordne 2019. godine. Izvrsne rezultate turističkog prometa prate i rekordni financijski pokazatelji. Prihodi od stranih turista za prvo tromjesečje iznosili su 672 milijuna eura, što je povećanje od čak 38 posto. Razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma strateški je cilj Vlade, a kruna te reforme upravljanja novi je Zakon o turizmu, kojim ćemo po prvi puta svim destinacijama omogućiti alate za razvoj održivog i konkurentnog turizma!

Ministrica turizma i sporta navela je podatke HTZ-a za prvih 6 mjeseci ove godine:

- 6.7 milijuna turista ostvarilo je 27.3 milijuna noćenja, što je 16 odnosno 10 posto više nego u istom razdoblju lani i 4 posto više noćenja nego u prvom dijelu dosad rekordne 2019. godine. Izvrsne rezultate turističkog prometa prate i rekordni financijski pokazatelji. Prihodi od stranih turista za prvo tromjesečje iznosili su 672 milijuna eura, što je povećanje od čak 38 posto!

Pomogle izdašne mjere Vlade

Izjavila je kako vjeruje da turističkim pokazateljima za prvu polovicu ove godine svi mogu biti zadovoljni:

- Izvrsne rezultate turističkog prometa koji je iznad razine istog razdoblja 2019. prate i rekordni financijski pokazatelji. Prema podacima HNB-a, prihodi od stranih turista za prvo tromjesečje iznosili su 672 milijuna eura, što u odnosu na do sada referentna prva tri mjeseca 2022. predstavlja povećanje od 38 posto, odnosno prihode veće za 186 milijuna eura. Svi ti podaci ukazuju da smo na dobrom putu, da je iza nas jedna od najboljih predsezona hrvatskog turizma te da je unatoč izazovnom razdoblju turistički sektor, zahvaljujući između ostalog i izdašnim mjerama Vlade, ostao stabilan.

Razvoj cjelogodišnjeg turizma

Brnjac je poručila da je strateški cilj Vlade razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma:

- Kruna te reforme upravljanja novi je Zakon o turizmu kojim ćemo po prvi puta svim destinacijama omogućiti alate za razvoj održivog i konkurentnog turizma.

Rezultati po županijama

Istarska županija u prvih je šest mjeseci ove godine imala najviše noćenja, njih 8.5 milijuna – što je 7 posto više nego lani. Druga je Splitsko-dalmatinska s 4.7 milijuna noćenja, 11 posto više nego prošle godine.

I sve ostale primorske županije bilježe znatni rast u odnosu na 2022. godinu. Dubrovačko-neretvanska čak 20 posto, jednako kao i Zagreb. Porast turističkih brojki osjetan je i u kontinentalnim županijama.

Najveći broj turista iz Njemačke

Prema podacima, najviše noćenja u lipnju, njih 3.9 milijuna, tradicionalno su ostvarili Nijemci. Potom slijede domaći turisti s 1.4 milijuna noćenja, isto koliko su ostvarili i turisti iz Austrije i Slovenije. Nakon njih su Poljaci i Česi.

A A A