Vijesti
6. 7. 2023.

Nasuprot HDZ-u stoji depresivna, demotivirana i potkapacitirana oporba!

(VIDEO) PHS Gordan Jandroković u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“: Grbin se nije nametnuo kao vođa oporbe. Ima puno drugih pretendenata koji misle da to mogu biti, ali u stvari nisu u stanju. Oporba nije dovoljno kapacitirana za preuzimanje vlasti i postoje snažni sukobi osobne prirode, što ih sve onemogućuje da postignu politički dogovor. To je razlog zašto su tako depresivni i demotivirani u Hrvatskom saboru. Imamo vrlo slabu alternativu i to građani prepoznaju, što pokazuju i istraživanja. Izbori? HDZ će sasvim sigurno ići samostalno, s time da ćemo u pojedinim izbornim jedinicama razgovarati s onim strankama i pojedincima s kojima smo surađivali do sada.

Predsjednik Hrvatskog sabora ustvrdio je da je oporba zapala u depresiju nakon zadnjih događanja, gdje i na lijevoj i na desnoj strani političkog spektra postoje prijepori oko toga kako nastupiti na izborima:

- Cijela ona strana sabornice gdje sjede oporbeni zastupnici poprilično je demotivirana, očekivao sam puno snažniji angažman i oštrije rasprave. Bez obzira na to, mi moramo raditi i imamo nekoliko vrlo važnih točaka do kraja ove sjednice. Među njima su Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o pomorskom dobru i Zakon o izbornim jedinicama. Zadnjeg dana zasjedanja 14. srpnja uslijedit će glasovanje i za sada ne vidim razlog za izvanrednu sjednicu i nadam se da će tako i biti.

Lider oporbe - ne postoji

Jandroković je kazao da je razlog depresije oporbe svjesnost da nije spremna za preuzimanje vlasti:

- Peđa Grbin se nije nametnuo kao vođa oporbe. Ima puno pretendenata, puno je onih koji misle da mogu, a ustvari ne mogu. To će pokazati vrijeme. Jedini koji je kontinuirano najglasniji je predsjednik RH, koji aktivno sudjeluje u pokušaju da se HDZ pobijedi na izborima.

Klečeći i moleći za koaliciju s Možemo, SDP i Grbin dobili su još jednu pljusku!

Nesnalaženje & neslaganje

Dodao je i da istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se HDZ prepoznaje kao politička opcija koja je sposobna u zahtjevnim i složenim vremenima voditi zemlju:

- Za razliku od nas, kod oporbe se vidi nesnalaženje i neslaganje, međusobno podmetanje nogu i to nikako nije jamstvo da bi mogli ozbiljno voditi državu.

HDZ raste već 5 mjeseci zaredom! Kontinuirano smo, sigurno & stabilno u premoćnom vodstvu

HDZ samostalno na izbore

Predsjednik Sabora izvijestio je da će vladajuća većina podržati Zakon o izbornim jedinicama, dodavši da će HDZ izaći samostalno na izbore:

- U pojedinim izbornim jedinicama razgovarat ćemo s onim stranka ili pojedincima s kojima smo surađivali do sada. Nećemo konceptualno ništa mijenjati, samostalno izlazimo na izbore i naravno da gledamo one opcije koja su nam bliske.

O čelniku VSOA-e

Jandroković je komentirao i pitanje čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije:

- General Validžić važi za profesionalca i čovjeka koji dobro poznaje materiju. Po svojim karakteristikama i osobinama ima apsolutno sve što je potrebno da bi mogao voditi VSOA-u. Razlog zašto predsjednik RH odbija generala Validžića nisam uspio razaznati, osim što se žalio da nije bio prethodno konzultiran. No  oni koji brane poziciju predsjednika RH, posebice kolege iz lijeve oporbe, neka malo ujednače kriterije. Pa Milanović je za predsjednika Vrhovnog suda postavio Radovana Dobronića bez konzultacija s vladajućom većinom.

Neprimjereni istup predsjednika Vrhovnog suda

Što se tiče štrajka pravosudnih djelatnika, Jandroković je izrazio nadu da će se brzo pronaći rješenje. Istaknuo je da su ocjene Dobronića da je pravosudni sustav pred slomom preuveličane:

- Nisam baš siguran koliko je primjereno da predsjednik Vrhovnog suda istupa na takav način u javnosti, to nije njegova primarna zadaća ima on drugih stvari koje bi trebao raditi.

A A A