Vijesti
7. 7. 2023.

Umjesto Milanovićeve isprike, dobili smo blesimetar-poslanicu s nizom lažnih teza!

PVRH Andrej Plenković o Milanovićevom dramatičnom obraćanju javnosti: Forma njegova nastupa krajnje je neuobičajena. Pitao sam se je li možda izbio rat, neka nova epidemija, potres, poplava ili velika nesreća u Hrvatskoj, a da mi u Vladi to nismo čuli. No, očito mu je cilj bio izbjeći rizik od dolaska novinara i postavljanja pitanja. Komunikacija između institucija predsjednika i premijera može se obavljati neposredno, ali pod uvjetom da je ona kulturna, normalna i suradljiva. No umjesto Milanovićeve isprike, u njegovoj blesimetar-poslanici slušali smo lažne teze o kršenju Ustava, zarobljavanju institucija i stranačkoj kontroli nad VSOA-om, a nakon toga i prijetnju upućenu časnicima Hrvatske vojske. Pozivam ga da ozbiljno razmotri prijedlog koji smo mu uputili. Ako ima problem s predloženim kandidatom, volio bih to čuti. Pet mjeseci ga čekamo da se očituje, ali on to nije učinio.

Predsjednik Vlade i HDZ-a komentirao je Milanovićevo obraćanje javnosti, u kojem je - umjesto da se ispriča - iznosio lažne teze o kršenju Ustava, zarobljavanju institucija i stranačkoj kontroli nad Vojnom sigurnosno-obavještajnom agencijom, a nakon toga i prijetio časnicima Hrvatske vojske.

Donosimo ključne poruke s Plenkovićeve konferencije za medije:

Lažna poslanica & bezrazložno uzbunjivanje javnosti

Forma Milanovićeva nastupa, putem izravnog televizijskog prijenosa, krajnje je neuobičajena. Pitao sam se je li možda izbio rat, neka nova epidemija, potres, poplava ili velika nesreća u Hrvatskoj, a da mi u Vladi to nismo čuli. No, očito mu je cilj bio izbjeći rizik od dolaska novinara i postavljanja pitanja. To je, u komunikacijskom smislu, zlorabljenje javne funkcije predsjednika države. Pozivam ga da, umjesto lažnih poslanica i uzbunjivanja javnosti bez ikakvog razloga, ozbiljno i u predviđenom roku razmotri prijedlog kvalitetnog kandidata, brigadnog generala Miju Validžića, kako bi VSOA funkcionirala zakonito i u interesu hrvatskih nacionalnih interesa. Ako ima problem s predloženim kandidatom, volio bih to čuti. Pet mjeseci ga čekamo da se očituje, ali on to nije učinio.

Nema sastanka bez isprike

Preduvjet našeg fizičkog sastanka je njegova isprika hrvatskoj javnosti, članovima Vlade te članovima stranke kojima govori da su „banda“, „lopovi“ i „kriminalci“. Dok se to ne dogodi, nema sastanka. Ali to ne znači da nema usuglašavanja. Ono može biti u pismenoj formi, razmjenom dopisa, ili razgovorom ovlaštenih suradnika. Komunikacija između institucija predsjednika i premijera može se obavljati neposredno, ali pod uvjetom da je ona kulturna, normalna i suradljiva. No, od predsjednika Republike nije stigla isprika, nego iznošenje niza lažnih tezi.

Milanovićeve prijetnje časnicima HV-a

Ustavne krize nema, postoji samo lažna teza predsjednika RH koji glumi šefa oporbe. Prijedlog Vlade poslan je u veljači putem ministra obrane Marija Banožića u Ured predsjednika s imenom i prezimenom kandidata. Riječ je o časniku HV-a koji ima sve reference i koji nije politički angažiran, već dolazi iz sustava koji se bavi tom temom. No Milanović bojkotira i samo razmatranje i očitovanje o konkretnom prijedlogu i sada još svim časnicima Hrvatske vojske de facto prijeti umirovljenjem, ako slučajno pristanu biti predloženi od strane ministra obrane. To nije normalno.

Politička gesta u cilju dogovora

Stoga mu sada upućujem prijedlog, odnosno političku gestu oko izbora novog ravnatelja VSOA-e. Ovlašćujem potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, člana Vlade nadležnog za nacionalnu sigurnost, da s bilo kime koga odredi predsjednik Republike razgovara o predloženom kandidatu u moje ime i da se dogovori njegovo imenovanje. Ako Milanović nastavi bojkotirati ovaj prijedlog ili ga ne želi uzeti u razmatranje, predlažem da PPVRH Medved s bilo kim koga odredi Milanović nađe ustavno i zakonito rješenje o tehničkom funkcioniranju VSOA-e nakon 10. srpnja, datuma kada istječe mandat ravnatelju u ostavci Ivici Kinderu.

A A A