Vijesti
10. 7. 2023.

Pelješkim mostom i velikim ulaganjima omogućili smo jugu Hrvatske ravnopravni status!

PVRH Andrej Plenković u Dubrovačko-neretvanskoj županiji: Uz partnerstvo i suradnju koju smo ostvarili, u DNŽ-u se ostvaruje preko milijardu eura ulaganja iz EU, a u Dubrovnik je uloženo više od 300 milijuna eura. Dovršetkom megaprojekta Pelješkog mosta i pristupnih cesta dali smo novu dimenziju jugu Lijepe Naše. Potiču se ulaganja i u bolnicu u Metković, u aglomeracije, u brodicu za hitne intervencije i druge projekte. Naša Vlada pružila je podršku u razdoblju COVID-19 krize beskamatnim zajmovima za jedinice lokalne i regionalne samouprave. Sve to, uz ranije dovršenu Zračnu luku Dubrovnik, govori da smo jugu Hrvatske omogućili ravnopravni status, koji godinama zbog prometne izoliranosti nije imao. U novoj financijskoj perspektivi osigurali smo 22 milijuna eura EU sredstava za Dubrovnik kroz Urbani plan ITU mehanizma. Usto, još 28 milijuna eura osigurano je za razvoj otoka u DNŽ-u.

Prilikom posjeta Dubrovniku, predsjednik Vlade i HDZ-a sastao se s gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom Nikolom Dobroslavićem. Razgovarali su o suradnji Vlade i županije te njenih gradova i općina kroz brojne projekte koji se realiziraju iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Niz ulaganja diljem DNŽ-a

Predsjednik Plenković naveo je da se u mandatu njegove Vlade u Dubrovačko-neretvansku županiju dosad ukupno uložilo više od milijardu eura europskih sredstava, a u sam grad Dubrovnik više od 300 milijuna eura:

- Dovršetak izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta dalo je potpuno novu dimenziju toj županiji. Od ostalih važnih projekata tu su ulaganja u bolnicu u Metkoviću, u projekte aglomeracije, u brodicu za hitne intervencije, i brojne druge. Sve to, uz različite potpore u vremenu Covid krize i već ranije dovršenu Zračnu luku Dubrovnik, govori o tome da smo omogućili jugu Hrvatske ravnopravni status, koji godinama zbog prometne izoliranosti nije imao.

Nakon Pelješkog mosta, slijedi novi infrastrukturni pothvat - autocesta do Dubrovnika!

Dodatnih 50 milijuna eura za investicije na jugu Hrvatske

Naglasio je da je za daljnji razvoj Dubrovnika posebno važan i ITU mehanizam, prema kojemu grad izravno dobiva 22 milijuna eura:

- Uz to još i 28 milijuna eura za razvoj otoka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, što zajedno čini novih 50 milijuna eura za investicije na jugu Hrvatske.

Transformativni učinak EU članstva, povećanje plaća hrvatskim građanima, veća učinkovitost u državnim i javnim službama & ulaganje u hrvatske otoke!

Nakon sastanka, hrvatski premijer nazočio je uručivanju niza ugovora iz područja poticanja razvoja komunalnog gospodarstva, provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, podrške regionalnom razvoju te održivog razvoja lokalne zajednice.

Razvoj cestovne infrastrukture

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Plenković istaknuo je da je politički odabir Vlade bio da u se provedbi nove financijske perspektive, vrijedne 15 milijardi eura, izdvoji 680 milijuna eura direktno za pojedine gradove, bez da oni moraju jedni drugima konkurirati.

Kad je riječ o cestovnoj infrastrukturi, istaknuo je da postoje određene točke na karti Hrvatske koje treba riješiti:

- Slijedit će javno savjetovanje o studiji koju su napravile Hrvatske ceste, a stručnjaci za izgradnju cesta svima će pojasniti o čemu se radi.

Postignut dogovor o privremenom rješenju za VSOA-u

Osvrnuo se potom na temu imenovanja čelnika VSOA-e. Kazao je da je upravo potpisao odluku kojom se ovlašćuje jedan djelatnik VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana:

- Dogodilo se upravo ono što sam sugerirao na press konferenciji u petak, da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, ujedno i predsjednik Savjeta za koordinaciju obavještajnih službi, zajedno sa zamjenikom predsjednika tog Savjeta, a to je predstavnik Ureda predsjednika gospodin Lozančić, obavi razgovore tijekom vikenda. Oni su se suglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi, a ja sam dopis potpisao.

Nema isprike, nema sastanka

Ponovio je da je prijedlog Vlade za novog čelnika VSOA-e brigadni general Mijo Validžić, koji ima sve reference za obavljanje te dužnosti. Podsjetio je i da je Vlada prije pet mjeseci uputila taj prijedlog, a da se na njega predsjednik Republike nije očitovao - niti da je za, niti da je protiv:

- Milanović ignorira, bojkotira, vrijeđa i ponižava ministra obrane Marija Banožića, u čijem sastavu Ministarstva obrane je Vojno sigurnosna obavještajna agencija. To je kontekst u kojemu se sve ovo događa. Dok god budu trajala takva vrijeđanja i dok ne bude isprike za takve uvrede, iz principijelnosti prema hrvatskoj javnosti, neću se izravno sastati s Milanovićem. Kako bi se izbjegle bilo kakve dileme, nigdje u Ustavu ne piše da se predsjednik Vlade i predsjednik Republike osobno moraju sastati, nego piše da se moraju usuglasiti. To se može učiniti na sastanku, ali ta opcija nije realna, jer dok nema isprike, nema ni sastanka. Ostale mogućnosti su pisana komunikacija ili putem razgovora suradnika.

Umjesto Milanovićeve isprike, dobili smo blesimetar-poslanicu s nizom lažnih teza!

74. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Podizanjem zastave Libertas, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve sv. Vlaha svečano su otvorene 74. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će do 25. kolovoza u 47 dana na raznim scenskim i ambijentalnim lokacijama biti izvedeno gotovo sedamdeset programa.

„Dubrovačke ljetne igre, koje i ove godine obuhvaćaju bogat i sadržajan dramski, glazbeni, plesni i folklorni program. Na radost brojnih posjetitelja, Ljetne igre promoviraju Dubrovnik kao važno odredište hrvatske i svjetske kulturne baštine“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

SASTANAK SA ŽUPANIJSKIM HDZ-om

Predsjednik Plenković u Dubrovniku se sastao i s HDZ-om Dubrovačko-neretvanske županije.

S članovima Županijskog odbora razgovarao je o nastavku snažne potpore nizu razvojnih projekata u DNŽ-u.

A A A