Vijesti
12. 7. 2023.

PROJEKTI DILJEM DALMACIJE: Objedinjeni hitni prijam u KBC-u Split, studentski dom u Šibeniku & novi stanovi u Zadru za 88 obitelji!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković: Otvoren je novi Objedinjeni hitni bolnički prijam u sklopu Kliničkog bolničkog centra Split, za koji je osigurano 4 milijuna eura iz EU fondova, a Vlada je podržala projekt s 5 milijuna eura. Ulažemo u kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu skrb za Split, Splitsko-dalmatinsku županiju i cijelu Dalmaciju! * Otvorili smo i Studentski dom Palacin u Šibeniku, kojim će se unaprijediti studentski i obrazovni standard. Naša Vlada nastavlja ulagati u izgradnju, dogradnju i opremanje studentskih domova širom Hrvatske, za što smo dosad izdvojili 1.3 mlrd kn u 14 gradova! * U Zadru smo uručili ključeve 88 stanova izgrađenih kroz Program poticajne obiteljske stanogradnje (POS) u vrijednosti 8.8 milijuna eura. Mjerama stambene politike omogućavamo pristupačno i priuštivo stanovanje diljem Lijepe Naše!

SPLIT: Još dostupnija i kvalitetnija zdravstvena skrb!

Predsjednik Vlade i HDZ-a sudjelovao je u Splitu na svečanosti otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijama splitskog KBC-a:

- Radi se o projektu vrijednom 9 milijuna eura, od kojih je 4 milijuna eura osigurano iz europskih fondova, a 5 milijuna eura iz državnog proračuna. Ovo je projekt koji pridonosi ostvarenju ciljeva zdravstvene politike Vlade.

Hrvatski premijer naglasio je da je u dosadašnjem mandatu njegove Vlade za zdravstvo u Splitu osigurano 70 milijuna eura:

- I dalje ćemo koristiti europska sredstva iz Instrumenta EU iduće generacije. Podsjećam da je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti alocirano još 340 milijuna eura za zdravstvo. Stvaramo preduvjete za još dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu skrb naših građana ovdje u Dalmaciji i drago mi je da smo to realizirali u mandatu naše Vlade.

ŠIBENIK: Velika ulaganja u mlade i obrazovanje!

Otvarajući novoizgrađeni Studenski dom Palacin u Šibeniku, čiji su radovi počeli u studenom 2019. godine, predsjednik Plenković podsjetio je da je Vlada za studente napravila velike iskorake, posebno kada je riječ o stipendijama. Istaknuo je 44 tisuće podijeljenih socioekonomskih stipendija, 17 tisuća STEM stipendija, povećanje iznosa iste sa 159 eura na 200 eura te povećanje iznosa minimalne satnice za studentski rad s 2 na 4.38 eura, kao i povećanje neoporezivog iznosa primitka za studente sa 15 tisuća na 24 tisuće kuna:

- Povećali smo i limit za poreznu olakšicu sa 2000 eura na 3175 eura. Sve to govori o cjelovitoj i zaokruženoj politici i ulaganju u obrazovanje, prioritetnom ulaganju u mlade za koje želimo da budu konkurentniji na tržištu rada u Hrvatskoj i da stvaramo preduvjete da svoje obitelji zasnivaju u Hrvatskoj, da svoje stambeno pitanje rješavaju u Hrvatskoj i na taj način pomognu hrvatskom gospodarstvu i razvoju cijelog naroda i države.

Novi studentski dom s moderno opremljenim sobama

Ukupna vrijednost projekta izgradnje SD Palacin iznosi 85.356.107,55 kuna, a iznos od 79.680.000 kuna sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Studentski dom moći će primiti 332 studenta u jednokrevetne i dvokrevetne moderno opremljene sobe.

Predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da je na ovakvim projektima važno osvještavati širinu i iznos sredstava koji će biti uloženi u obrazovanje:

- Realizacija dijela tih projekata je u tijeku, poput onih koji se odnose na osnaživanje predškolaca koji će prolazeći cijeli novi sustav obrazovanja, od predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja do studentskih učenja, biti kvalitetniji, bolji i pripremljeniji za tržište rada.

ZADAR: Pomoć mladim hrvatskim obiteljima stvara preduvjete za demografsku revitalizaciju!

Hrvatski premijer sudjelovao je i na svečanosti primopredaje ključeva vlasnicima POS stanova u naselju Crvene kuće u Zadru te istaknuo da se takvim stanovima stvaraju preduvjeti za demografsku revitalizaciju:

- Ovo naselje, u kojemu su sagrađene zgrade sa stanovima za hrvatske branitelje i socijalni stanovi, sjajan je primjer kako grad Zadar transformira i nekadašnje vojarne i državno vlasništvo u nove projekte na korist svojih građana i mladih obitelji.

Zahvalio je Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i svim ljudima koji su vodili projekt, a posebno Gradu Zadru koji je dao zemljište i osigurao komunalnu infrastrukturu.

KREDIBILITET OPORBE - NULA! 

U izjavi za medije i odgovorima na pitanja novinara, Andrej Plenković naglasio je da Hrvatska, kao i svijet, zbog brutalne agresije Putina na Ukrajinu živi energetsku krizu već godinu i pol dana:

- Politika naše Vlade bila je osigurati opskrbu i priuštivost energenata za hrvatske građane i gospodarstvo. Da nije bilo intervencija, računi za struju bili bi 5 puta veći. Slično je i s plinom. U okolnostima kad je cijena bila izrazito visoka, donijeli smo odluku da INA prodaje plin proizveden u Hrvatskoj HEP-u, po cijeni koju je odredila HERA svojom metodologijom. Time je hrvatski plin ostao u Hrvatskoj i ima ga dovoljno za skladištenje. Očito da je HEP imao višak plina od INA-e te je došlo do otpuštanja dijela tog viška plina. Kada budemo imali sva potrebna izvješća, vidjet ćemo gdje je došlo do problema koji su uzrokovali da se plin prodavao po nižoj cijeni.

Odbacio je lažne teze predsjednika SDP-a Grbina i tjednika Nacional:

- Oporba? Grbin koji je pokrao novac od Sabora prijavljujući lažno prebivalište? Njihov je kredibilitet apsolutna nula, jednako kao i doprinos u suočavanju s energetskom krizom! Što se tiče Nacionala, taj me tjednik već sedam godina u nizu drži na naslovnici u negativnim temama. Ako je nešto korektno, to je onda njihova konzistentnost u potpunoj pristranosti i isključivom napadanju HDZ-a, Vlade i mene.

A A A