Vijesti
14. 7. 2023.

I nakon izglasavanja niza kvalitetnih zakona i stanke u radu Sabora, očekuje nas radno ljeto!

(VIDEO) PPVRH/PPHDZ Oleg Butković o sjednici Šireg predsjedništva HDZ-a: Uoči stanke u Saboru, čeka nas glasovanje o nizu zakona - među kojima i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o izbornim jedinicama. I sve će proći u najboljem redu. * Razgovarali smo, naravno, i o situaciji s plinom. Pričekat ćemo i zaključke saborskog Odbora za gospodarstvo te donositi daljnje odluke kada se do kraja utvrde sve okolnosti i odgovornost. * Vlada je danas donijela odluku da se štrajk djelatnika u pravosuđu više neće plaćati. Još jednom pozivamo na razum i razgovor. Očekujemo da će do njega ponovno doći idući tjedan i da će se pronaći rješenje. * Pripremili smo se i za aktivnosti nakon saborske stanke. Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Sinjska alka, sastanak s iseljeništvom... Čeka nas niz događanja tijekom ljeta.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a potpredsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Olega Butkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Saborsko glasovanje uoči stanke

Razgovarali smo o glasovanju u Saboru, zadnjeg dana prije ljetne stanke. Među ostalima, tu su Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakon o izbornim jedinicama. I sve će proći u najboljem redu.

Rad tijekom ljeta

Pripremili smo se i za ljetne aktivnosti, budući da će ih i nakon stanke u Saboru biti dosta. Proslava Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Sinjska alka, sastanak s iseljeništvom... aktivnosti će biti mnogo.

Odluke nakon detaljne analize

Razgovarali smo i o situaciji s prodajom viškova plina. U Hrvatskom saboru održan je Odbor za gospodarstvo, na kojemu su bili svi akteri - HROTE, HERA, HEP i ministar gospodarstva, kojima zastupnici postavljaju pitanja sukladno dostavljenim izvješćima. Ovo je jako kompleksna tema i složen sustav. Još se utvrđuju sve okolnosti, stoga nismo raspravljali ni o kakvim smjenama niti političkoj odgovornsoti dok se situacija još uvijek analizira.

Ponovit ću da smo u onom trenutku kad smo obaviješteni o svemu 30. lipnja, odmah na sljedećoj sjednici Vlade ukinuli uredbu kojom je HEP obvezan od INA-e uzimati plin, jer su se popunila skladišta i više za tim nije bilo potrebe.

Poziv na razgovor

Vlada je danas donijela odluku kojom se štrajk više neće plaćati. Još jednom pozivam na razum i razgovor. Tu je ministar Malenica otvoren i mislim da je zadnji prijedlog dobar. Bilo kakvo inaćenje nije dobro. Očekujemo da će idućeg tjedna ponovno doći do razgovora, da će se sjesti za stol i pronaći rješenje.

A A A