Vijesti
19. 7. 2023.

Milanović je sada, više nego očito, u potpunosti ušao u 'deal' sa slabašnom i nekreativnom oporbom!

PHS Gordan Jandroković: Nakon što je predsjednik RH konzumirao svoje ustavno pravo i zatražio izvanrednu sjednicu Sabora, sazvao sam je već za petak, subotu i nedjelju. Stoga, očekujem da će i on, kao predlagatelj, nazočiti istoj i obrazložiti svoje prijedloge. Sada je i više nego očito da je Milanović ušao u 'deal' sa slabašnom i nekreativnom oporbom, koja je očajnički zazivala njegovu reakciju. * Što se tiče situacije s viškovima plina, ako se utvrdi da je netko kriv, naravno da će u tom lancu morati i odgovarati. * Vezano za štrajk djelatnika u pravosuđu, važno je voditi računa o balansu i proporcionalnosti u plaćama, ali i o kapacitetima državnog proračuna. Plaće su značajno rasle hrvatskim građanima, pa tako i tim djelatnicima. Vjerujem da će se postići sporazum koji će biti zadovoljavajući za sve. * Izražavam sućut obiteljima dvojice muškaraca poginulih u nevremenu koje je pogodilo Zagreb i želim brzi oporavak svim ozlijeđenima.

Predsjednik Hrvatskog sabora komentirao je u izjavi za medije zahtjev predsjednika RH za sazivanjem izvanredne sjednice:

- Milanović je ušao u 'deal' s oporbom, to je više nego evidentno. Slabašna i nekreativna oporba zazivala je predsjednika i on se odazvao. Očito je riječ o njihovom međusobnom dogovoru. Sjednicu sam sazvao već za petak, subotu i nedjelju. Imat će dvije teme - funkcioniranje sudbene vlasti u RH te utvrđivanje odgovornosti za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržišta energije. Budući da je predsjednik RH predlagatelj, očekujem da će nazočiti sjednici i obrazložiti svoje prijedloge.

Trodnevna sjednica

Pojasnio je i razloge za sazivanje trodnevne sjednice:

- Nisam siguran da će rasprava završiti u dva dana. Prvi dan je za prvu, a drugi za drugu točku. Ako se kojim slučajem ona protegne do poslije ponoći, morao bih sazivati novu sjednicu da bismo mogli glasovati, pa sam htio izbjeći tu situaciju.

Vjerujemo u postizanje dogovora

Osvrnuo se potom i na situaciju s viškovima plina i štrajku djelatnika u sudstvu:

- Što se tiče HEP-a, ako se utvrdi da je netko kriv, naravno da će u tom lancu morati i odgovarati. Vezano za štrajk, važno je voditi računa o balansu i proporcionalnosti u plaćama, ali i o kapacitetima državnog proračuna. Plaće su značajno rasle hrvatskim građanima, pa tako i tim djelatnicima. Vjerujem da će se postići sporazum koji će biti zadovoljavajući za sve.

Jasno otklonjene medijske insinuacije

Predsjednik Sabora potom je odlučno odbacio insinuacije da je vršio pritisak, politički intervenirao ili da se na sudu pogodovalo njegovoj kćeri pri uknjižbi založnog prava na nekretninu u vrijeme trajanja štrajka:

- Iz dobrog dijela naslova insinuirano je da se dogodilo neko pogodovanje i da sam ja nešto tražio. Niti sam tražio niti je ona dobila bilo što što ne mogu ostali hrvatski državljani. Podsjećam da je i predsjednik Vrhovnog suda naložio sudovima da organiziraju rad na način da su svi zemljišnoknjižni postupci hitni postupci te da se unatoč štrajku trebaju u zemljišnoknjižnom odjelu zaprimati i upisivati svi podnesci. Zamolio bih te medije da vide koliko je hrvatskih građana u sedam tjedana, koliko traje štrajk, ostvarilo to isto pravo i objave njihova imena. Možda ima članova Mosta, Možemo, SDP-a…

Sućut obiteljima poginulih u olujnom nevremenu

Jandroković je izrazio sućut obiteljima dvojice muškaraca poginulih u nevremenu koje je pogodilo Zagreb te zaželio brzi oporavaka svim ozlijeđenima.

A A A