Vijesti
21. 7. 2023.

Pomoć svinjogojcima u borbi s afričkom svinjskom kugom i stradalima od nevremena na istoku Hrvatske!

XV. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Otoku. PVRH Andrej Plenković: Vlada će nastaviti s daljnjim mjerama za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge i olujnog nevremena koje je zahvatilo veliki dio Hrvatske. Kao i uvijek do sada, snažno ćemo stati iza naših poljoprivrednika te pomoći županijama i stanovništvu u saniranju šteta. Kroz Projekt Slavonija potičemo gospodarsku revitalizaciju istoka Lijepe Naše, brojna ulaganja i nova radna mjesta. Dosad je za 5 slavonskih županija ugovoreno 2.92 milijarde eura.

Predsjedavajući sjednicom Savjeta za SBS, predsjednik Plenković naglasio je da su štete od nevremena izrazito velike. Najavio je pomoć Vlade, rekavši da će sa svim svojim resorima dati snažnu potporu otklanjaju šteta te financijski pomoći u tom obimnom poslu.

Poduzimaju se sve mjere

Vezano za afričku svinjsku kugu, kazao je da se poduzimaju sve mjere kako bi se suzbila i ograničila zaraza, ali i pomoglo u sanaciji štete:

- Imamo puno razumijevanje za te probleme. Donijeli smo paket poljoprivrednih potpora u iznosu od 17 milijuna eura, uz potpore za svinjogojce, a ostalima ćemo naravno dati druge potpore. Sada smo koncentrirani na zaštitu, prevenciju i smanjivanje širenja zaraze i istodobno izradu više programa potpora kako bi stali, kao što smo i do sada to činili, uz naše gospodarstvo i poljoprivredu, ovoga puta uz svinjogojstvo.

Impresivni rezultati Projekta Slavonija

Osvrnuvši se na rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih sedam godina, Plenković je istaknuo da su ostvareni projekti u vrijednosti od gotovo tri milijarde eura, od kojih u Vukovarsko-srijemsku županiji 650 milijuna eura:

- Te investicije idu i u gospodarstvo, i u energetiku, i u zaštitu okoliša, i u obrazovanje. Praktički nema domene i aktivnosti koja nije pojačana. To je rezultat naše politike još iz izborne kampanje iz 2016. godine kada smo rekli - pomoći Slavoniji sada i odmah. I ti se efekti vide u svim slavonskim županijama.

DAN GRADA VINKOVACA: Otvorena nova Gradska knjižnica i čitaonica

Premijer Plenković sudjelovao je ranije istoga dana i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Vinkovaca. Pohvalio je nastojanja vinkovačkih gradskih vlasti u razvoju grada, rekavši kako su Vinkovci - zahvaljujući politici fiskalne decentralizacije - u odnosu 2017. godinu udvostručili vlastite prihode.

Plenković na obilježavanju Dana grada Vinkovaca: Nova gradska knjižnica središte kulturnih i društvenih aktivnosti

Sjednica je održana u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice, koja je tom prigodom i otvorena simboličnom primopredajom ključeva predsjednika Plenkovića ravnateljici knjižnice Vedrani Lugić - koja je u govoru podsjetila da je u gradnju knjižnice uloženo oko 7.5 milijuna eura i da se prostire na više od 43.000 četvornih metara prostora.

„Ova je knjižnica simbol obnove i revitalizacije grada, njegovo novo kulturno središte u kojemu će nove generacije odrastati i učiti. Vlada je projekt gradnje vinkovačke knjižnice podržala, osiguravši gotovo polovicu potrebnih sredstava“ - poručio je tom prigodom predsjednik Vlade i HDZ-a.

A A A