Vijesti
27. 7. 2023.

Nastavak pomoći stanovništvu na područjima stradalim u olujnom nevremenu, godina dana Pelješkog mosta & okončanje štrajka u pravosuđu!

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Veliko olujno nevrijeme prošlog je tjedna pogodilo čak 13 županija i Grad Zagreb te je uzrokovalo velike štete. Sve su službe od prvog dana usmjerene na pružanje pomoći stanovništvu na stradalim područjima. Angažirano je 19.000 vatrogasaca koji su izvršili 6.500 intervencija, 300 pripadnika HV-a, 500 djelatnika HEP-a i mnogi drugi. Danas donosimo odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna €, koji će se distribuirati onim županijama koje su podnijele zahtjev do danas. Ovo je tek prva intervencija te ćemo nastaviti pomagati sa saniranjem posljedica nevremena. * Druga važna tema je okončanje štrajka u pravosuđu. Održali smo telefonsku sjednicu Vlade kojom je ministar Malenica ovlašten da potpiše Sporazum sa Sindikatom. Sklopljen je dogovor o povećanju plaća za 12% za zaposlene u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu. * Prošla je godina dana od otvaranja Pelješkog mosta, velikog projekta spajanja juga s ostatkom Hrvatske. Dosad je njime prošlo više od 2 milijuna i 300 tisuća vozila, gotovo 14.000 vozila po danu. Most je itekako pokazao svoju isplativost i ključnu novu vrijednost za razvoj turizma, prometa i gospodarstva, na što smo izrazito ponosni!

Otvarajući 239. sjednicu Vlade, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

Osvrnuo se na dva olujna nevremena koja su zahvatila veći dio Hrvatske i uzrokovala velike štete na kućama, infrastrukturi, prometnicama, gospodarskim objektima te poljoprivrednim i šumskim područjima. Šest osoba izgubilo je život, a njihovim je obiteljima hrvatski premijer još jednom izrazio sućut.

Pomoć županijama u saniranju šteta

Kazao je da je ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestila kako je grmljavinska oluja po intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatske otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća.

Sve su službe na terenu - Vlada će pružiti financijsku i svaku drugu pomoć županijama i stanovništvu u saniranju nastalih šteta!

Plenković je naveo da je na području 15 županija angažirano 19 tisuća vatrogasaca, 6780 vozila, izvršeno 6500 intervencija, angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske te podijeljeno 50 tisuća četvornih metara plastičnih folija za prikrivanje objekata. Dodao je i da 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi se svima vratila struja, da su Hrvatske šume angažirale 270 radnika u šest županija za raščišćavanje šumskih prometnica, kao i da su u Zagrebu dogovorene hitne aktivnosti na krovovima, posebice škola.

Inicijalnih 20 milijuna eura

Zahvalio je svim službama i volonterima koji pomažu na terenu te najavio snažnu podršku Vlade pogođenim područjima u sanaciji šteta:

- Danas će Vlada donijeti odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna eura, koje će distribuirati županijama koje su u ovom trenutku podnijele zahtjev. Ovo je tek prva intervencija, nisu još svi stigli popisati procjene šteta. Pomoći ćemo hitne sanacije prema županijama, odnosno gradovima gdje su štete nastale.

Snažna potpora poljoprivrednicima

Osvrnuo se na sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na kojoj je raspravljen niz tema, od obrazovanja, prometa, regionalnog razvoja i poljoprivrede - s fokusom na pomoć u obnovi od posljedica nevremena i suzbijanje afričke svinjske kuge:

- Imamo dva temeljna cilja. Sukladno pravilima za suzbijanje ovakvih bolesti, učiniti maksimalne napore da se spriječi daljnja zaraza i dati odgovarajuću kompenzaciju poljoprivrednicima i svinjogojcima koji su u situaciji da su im svinje zaražene ili da od opasnosti one, sukladno propisima, moraju biti eutanazirane.

Pomoć svinjogojcima u borbi s afričkom svinjskom kugom i stradalima od nevremena na istoku Hrvatske!

U tom kontekstu najavio je snažnu potporu poljoprivrednicima.

Povećanje plaća pravosudnim djelatnicima rezultat je dijaloga i dogovora

Predsjednik Plenković osvrnuo se potom i na ukonačenje štrajka službenika i namještenika u pravosuđu, kazavši da će se dogovoreno povećanje plaća od 12 posto isplatiti već za mjesec srpanj:

- Stavljanje van snage odluke o umanjenu plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku gesta je koja je pridonijela da se on i okonča. Ovo je sve rezultat našeg dijaloga i dogovora.

Izrazio je nadu u daljnji dijalog, istaknuvši kako je dogovoreno da se predstavnici Sindikata uključe u izradu prijedloga:

- Uredbe kojom će se regulirati nazivi radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi. Vlada je uputila u Sabor Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, na temelju kojeg će se donijeti dvije uredbe, jedna za državne, druga za javne službe. Prigodom izrade ovih uredbi, usporedno s pripremom za drugo čitanje, vodit će se razgovori kroz radne skupine kako bi se postigao dogovor o koeficijentima i tako postigao temeljni cilj ove Vlade, a to je povećanje plaća u državnim i javnim službama, ali i sređivanje jednog sustava u kojem danas, nakon 30 godina, imamo 2800 različitih kategorizacija i preko 600 dodataka. Tu šumu propisa želimo urediti na pravedan, usporediv i kvalitetan način te očekujemo da naši socijalni partneri sudjeluju.

Rekordno niska stopa nezaposlenosti

Govoreći o održanoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, istaknuo je čvrsto socijalno partnerstvo sa sindikatima i poslodavcima, podsjetivši na izrazito dobre gospodarske pokazatelje:

- U ovom smo trenutku na stopi zaposlenosti od 70.5 posto, a 2016. godina ona je iznosila 61.4 posto. Također, u ovom trenutku u Hrvatskoj je najniža stopa nezaposlenosti u zadnjih 30 godina te iznosi 5.6 posto.

U mandatu naše Vlade znatno su rasle i plaće i mirovine, a pred nama su ogromna ulaganja u cilju demografske revitalizacije, zelene tranzicije i digitalne transformacije!

Izrazio je želju za nastavkom kvalitetnog dijaloga sa sindikatima i poslodavcima kako bi se nastavila rješavati ključna ekonomska i socijalna pitanja u društvu te najavio ponovno osnivanje Ureda Vlade za socijalno partnerstvo:

- On će poduprijeti rad GSV-a i biti središnja točka razgovora sa sindikatima i različitim resorima kada je riječ o plaćama i drugim pravima.

Zahtjev za isplatu 3. rate iz NPOO-a

Podsjetio je i da je Hrvatska podnijela zahtjeva Europskoj komisiji za isplatu 3. rate u iznosu od 700 milijuna eura iz NPOO-a:

- Za to smo ispunili 45 reformi i investicija, da bismo na vrijeme podnijeli ovaj zahtjev. Do sada smo dobili avans od 818 milijuna eura te dvije prve rate od po 700 milijuna eura. Ukupno smo na 2.2 milijarde eura primljenih sredstava, a kada se verificira i ovaj novi zahtjev doći ćemo na 2.9 od ukupno 5.5 milijardi potpuno bespovratnih sredstava iz Instrumenta EU iduće generacije. Tako ćemo biti prva zemlja EU koja će primiti više od 50 posto alociranih sredstava.

Nakon provedenih 45 reformi i investicija, predan zahtjev za isplatom novih 700 milijuna eura iz NPOO-a!

Poručio je da to pokazuje ozbiljnost Vlade i svih resora na poduzimanju reformskih mjera kako bi se maksimalno i u roku iskoristili ova sredstva, koja će omogućiti ulaganja u izgradnju dječjih vrtića, osnovnih škola, dvorana, zdravstvene i prometne infrastrukture, projekte u području energetike, vodoopskrbe, turizma, znanosti i obnove od potresa.

Pelješki most - dodana vrijednost gospodarstvu i turizmu

U povodu 1. godišnjice od puštanja u promet Pelješkog mosta, hrvatski premijer naveo je da je njime do sada prošlo 2.3 milijuna vozila, odnosno 14.000 dnevno:

- Time most pokazuje svu svoju isplativost i novu vrijednost za razvoj turizma, prometa i gospodarstva na jugu Hrvatske. I na to možemo biti ponosni!

Osvrnuo se i na rezultate ovogodišnje turističke sezone, kazavši da je od početka godine do 23. srpnja hrvatskim cestama prošlo gotovo 38 milijuna vozila, što je 12 posto veći promet, odnosno 10 posto više naplaćenih cestarina u odnosu na lani.

650 milijuna eura za provedbu europskog jamstva za djecu

Spomenuo je posjet gruzijskog premijera Garibašvilija, tijekom kojeg je izražena podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije te njenim ambicijama za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Dodao je da je s gruzijskim premijerom razgovarao i o unaprjeđenju bilateralne suradnje.

Otvaranjem gruzijskog veleposlanstva u Hrvatskoj jačamo odnose dviju zemalja

Najavio je i Nacionalni akcijski plan vezan za provedbu europskog jamstva za djecu, vrijedan više do 650 milijuna eura te odluku o kriterijima i načinima sufinanciranja troškova prehrane, kojom se omogućuje 70 milijuna eura za učenike osnovnih škola diljem Hrvatske za besplatan obrok.

Osvrnuo se i na komemoraciju u čast velikom hrvatskom košarkaškom izborniku, treneru i sportskom djelatniku Mirku Novoselu te izrazio sućut obitelji, prijateljima i košarkašima.

Ostavština Mirka Novosela inspiracija je za sve današnje i buduće košarkaše, to je jedan od stupova hrvatskog sporta

Spomenuo je i povratak vrijednog kulturnog dobra. Riječ je o ophodnom križu iz 14. stoljeća, ukradenom iz franjevačkog samostana u Zadru prije 50-ak godina, a koji će - zahvaljujući suradnji hrvatskih i talijanskih institucija - uskoro biti vraćen.

A A A