Vijesti
4. 8. 2023.

Trajno zahvalni dr. Tuđmanu i hrvatskim braniteljima na slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj!

I ove godine u Kninu i diljem Lijepe Naše ponosno i dostojanstveno obilježavamo obljetnicu pobjedničke akcije kojom je oslobođen velik dio okupiranih dijelova Hrvatske te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Uz operaciju Bljesak, Oluja je bila prekretnica koja je označila pobjedu Hrvatske nad velikosrpskom agresijom Miloševićevog režima u Domovinskom ratu. Odlučnošću prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrošću hrvatskih branitelja, u prilici smo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slaviti u miru i slobodi, ponosni što živimo u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj! - istaknuo je PVRH Andrej Plenković u svojoj čestitci.

Čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja donosimo u cijelosti:

Pobjednička akcija

I ove godine u Kninu i diljem Hrvatske, ponosno i dostojanstveno, obilježit ćemo obljetnicu VRO Oluje, pobjedničke akcije kojom je oslobođen velik dio okupiranih dijelova Hrvatske te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Uz operaciju Bljesak, Oluja je bila prekretnica koja je označila pobjedu Hrvatske nad velikosrpskom agresijom Miloševićevog režima u Domovinskom ratu.

Pobjeda u „Oluji“ bila je odlučujuća u ostvarenju hrvatske težnje za samostalnosti - Nikome nećemo dopustiti da dovodi u pitanje pravedni i obrambeni karakter Domovinskog rata!

Odlučnošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrošću hrvatskih branitelja, u prilici smo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slaviti u miru i slobodi, ponosni što živimo u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Stalna briga o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima

Nastavit ćemo promicati povijesnu istinu i čuvati dostojanstvo Domovinskog rata te stalno unaprjeđivati kvalitetu života hrvatskih branitelja. U svim smo našim politikama uz heroje čiji su životi utkani u temelje Hrvatske.

Ukidamo zakon prema kojem su za 62.000 hrvatskih branitelja i njihove obitelji smanjene mirovine po posebnim propisima!

Donijeli smo jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima kojim smo sustavno uredili status i prava branitelja i članova njihovih obitelji. Pomoću veteranskih centara u Šibeniku, Sinju, Daruvaru i Petrinji trajno skrbimo o hrvatskim braniteljima, njihovom zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju.

Dan Sisačko-moslavačke županije: Obnova se zahuktala! Do kraja mandata dovršit ćemo autocestu do Siska! U Petrinji otvoren Veteranski centar!

Potraga za nestalima naša je trajna politička i civilizacijska obveza kako bi obitelji saznale istinu o sudbini svojih najbližih.

Ostvareni svi strateški ciljevi

Niti tri desetljeća od pobjedonosne Oluje, Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške nacionalne ciljeve i afirmirana je u svim ključnim međunarodnim organizacijama. Članica smo Europske unije, NATO-a, Schengenskog prostora i europodručja, a na putu i prema članstvu u OECD-u. U četvrtom desetljeću naše samostalnosti, posvećeni smo pronalasku rješenja za nove izazove pred hrvatskim društvom, osobito u pogledu demografske revitalizacije, zelene tranzicije i digitalne transformacije. Istodobno, kontinuirano jačamo Hrvatsku vojsku, policiju i sustav domovinske sigurnosti, koji su temelj naše sigurnosti.

Pobjednička Hrvatska vojska, integrirana u NATO, jamstvo je naše sigurnosti! Vratili smo dostojanstvo braniteljima & osnažili prava vojnika!

Uime Vlade i osobno, svima, a posebno hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja!

A A A