Vijesti
6. 8. 2023.

Otvoren Memorijalni centar u spomen na Josipa Jovića & sve hrvatske policajce i vojnike ubijene i poginule u velikosrpskoj agresiji

PVRH Andrej Plenković iz Aržana: Povijest je istina, povijest je hrvatska sloboda! Ovaj će centar biti referentna točka za brojne ljude koji će se htjeti upoznati s onim što je Josip dao i što su branitelji učinili za Hrvatsku. Josip je bio hrabar i među prvima stao u obranu Domovine. Siguran sam da će Memorijalni centar biti trajni spomen na žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Ta nas žrtva sve obvezuje na to da Domovinski rat, koji je temelj hrvatske države, bude i temelj svih vrijednosti koje prenosimo našim mladima.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je u Aržanu na svečanom otvorenju Memorijalnog centra u spomen na Josipa Jovića, prvu žrtvu Domovinskog rata:

- Josip Jović bio je odvažan, među prvima je stao u obranu domovine, i svojim je primjerom, nažalost, pokazao što će se događati u četiri godine Domovinskog rata.

Andrej Plenković je podsjetio da je među 15.000 poginulih hrvatskih branitelja tijekom velikosrpske agresije bilo mnogo onih iz Josipova kraja, iz Ciste Provo, Imotske krajine, Dalmatinske zagore, koji su dali svoje živote na ratištima diljem Hrvatske.

Domovinski rat - temelj hrvatske države

U svom je obraćanju istaknuo i da nas žrtva hrvatskih branitelja obvezuje na to da Domovinski rat, koji je temelj hrvatske države, bude i temelj svih vrijednosti koje prenosimo mlađim generacijama:

- Hrvatski branitelji dali su sve za slobodu, a ona je nezamjenjiva i najvažnija za demokraciju i državu. Nastojimo učiti mlade u Hrvatskoj i provoditi politike koje će, bez obzira na sve današnje aktualne teme, uvijek u svojoj srži imati istinu o Domovinskom ratu.

Oluja je temelj hrvatske slobode! Ponosni smo na pobjedu hrvatskih branitelja, koja je omogućila slobodu i mir našoj Domovini!

Čuvamo sjećanje na hrvatske branitelje

Projekt multifunkcionalne dvorane i spomen prostorije u čast prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Domovinskog rata, ukupne vrijednosti 896.000 eura, financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Cista Provo. Predsjednik Plenković zahvalio je svima koji su pridonijeli realizaciji tog projekta.

Naglasio je da će spomen soba u okviru Veteranskog centra u Sinju, jednog od četiri veteranska centra u Hrvatskoj, biti referentna točka za brojne koji će se htjeti upoznati s onim što je Josip dao i što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku.

Ukidamo zakon prema kojem su za 62.000 hrvatskih branitelja i njihove obitelji smanjene mirovine po posebnim propisima!

Memorijalni centar - vertikala za povijest

Plenković je posebno, od srca, zahvalio Josipovoj obitelji i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja te izrazio uvjerenje da će Memorijalni centar ostati vertikala za povijest.

„Povijest je istina, povijest je hrvatska sloboda!“ - poručio je.

Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u Domovinu

Uz premijera Plenkovića u Aržanu je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo da je prvi život položen na oltar domovine onaj Josipa Jovića:

- 1991. prekretnička je godina u našim životima i hrvatskoj povijesti. Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u Hrvatsku. A iz njegove je žrtve, kao i žrtve tisuća hrvatskih branitelja, uskrsnula naša Domovina.

Oluja je kruna svih naših bitaka u Domovinskom ratu!

A A A