Vijesti
9. 8. 2023.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) ima bezuvjetnu potporu RH kao legitimni politički predstavnik hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Grlić Radman: Vrijeme je da velikosrpski krugovi prihvate realnost. Europski put Crne Gore neće biti moguć bez suočavanja s prošlošću. EU počiva na zajedničkim vrijednostima i vladavini prava u kojima nema mjesta za zločinačke režime kao što je bio Miloševićev. Vuksanović: HGI je otvoren za ulazak u Vladu samo ako koalicijskim sporazumom budu garantirani puno poštivanje suvereniteta Crne Gore i jasna orijentacija prema EU-u i Zapadu. Nisam spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog položaja, moje društvo nisu oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu.

Republika Hrvatska neće dopustiti da Hrvati u Crnoj Gori i njihovi politički predstavnici ponovno budu meta javnih progona u toj zemlji - poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što su prosrpske političke i medijske strukture oštro kritizirale čelnika Hrvatske građanske inicijative (HGI) i zastupnika u crnogorskom parlamentu Adrijana Vuksanovića zbog čestitke za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Vuksanović - Hrvatski narod je povlašten jer živi ono što su mnogi sanjali, za što su patili i krvarili

Oluja promijenila strateške odnose

Grlić Radman je za podgorički dnevni list “Pobjeda” rekao da ga ne iznenađuju napadi iz tih političkih krugova na Vuksanovića zato što je „prijateljskoj i susjednoj državi čestitao državni praznik“:

- Tim se praznikom obilježava međunarodno legitimna i legalna Vojno-redarstvena akcija Oluja, koja je Hrvatskoj donijela mir, a u BiH stvorila temelje za Daytonski mirovni sporazum i promijenila strateške odnose u ovom dijelu Europe. Vrijeme je da velikosrpski politički krugovi u Crnoj Gori prihvate realnost i suoče se s prošlošću.

„Europski put Crne Gore neće biti moguć bez suočavanja s nedavnom prošlošću jer je EU zajednica država koja počiva na zajedničkim vrijednostima i vladavini prava u kojima nema mjesta za zločinačke ideologije i režime kao što je bio onaj Miloševićev“ - podcrtao je šef hrvatske diplomacije:

- HGI i sami gospodin Vuksanović imaju bezuvjetnu potporu RH kao legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Hrvatska nacionalna manjina ponovno ima svog zastupnika u Skupštini Crne Gore!

Poziv za sudjelovanje u crnogorskoj vladi

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović, čija je stranka na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila mandat u ime hrvatske nacionalne manjine, susreo se na Cetinju s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem u okviru konzultacija za izbor mandatara te je dobio poziv za sudjelovanje u budućoj crnogorskoj vladi koju bi trebao formirati čelnik Pokreta „Europa sad“ Milojko Spajić.

Vuksanović je najavio da će, sukladno dobroj demokratskoj praksi, podržati Spajića za mandatara bez obzira hoće li HGI biti dio crnogorske vlade ili ne, ali je i jasno ponovio principijelni stav svoje stranke - da odbija koalirati s velikosrpskom i proruskom platformom „Za budućnost Crne Gore“:

- HGI je otvoren za sudjelovanje u budućoj Vladi samo ako koalicijskim sporazumom budu nedvosmisleno garantirani puno poštivanje državnog suvereniteta Crne Gore, neupitnost sekularnog i građanskog karaktera države i jasna vanjskopolitička orijentacija ka Europskoj uniji i Zapadu.

Otvoreno pismo Adrijana Vuksanovića

„Moje društvo nisu oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu“

Nisam spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog položaja, moje društvo nisu oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu - istaknuo je Vuksanović u otvorenom pismu:

- Ne ulazi se u vlast s onima koji na dan kada srebreničke majke sahranjuju svoju djecu organiziraju koncert u toj istoj Srebrenici. Mirne savjesti odričem se takve vlasti i ne treba mi. Do sada sam uvijek čestitao sve državne blagdane Crne Gore i Hrvatske te ću to činiti i ubuduće, bez obzira na uvrede i prijetnje koje primam. Rat u Hrvatskoj nije počeo Olujom, već je s njom završio. Oluja nije uzrok, već posljedica.

Poruka iz Boke kotorske, iz Zaljeva hrvatskih svetaca: S ponosom podižemo trobojnicu! Prošla su stoljeća, no ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!

„Svaki rat ima nevine žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti, a najveći krivac je onaj koji ga je započeo. Politika Slobodana Miloševića, koja živi svoje proljeće u Crnoj Gori, donijela je golemi broj žrtava od Slovenije, Hrvatske, BiH do Kosova. Najviše je unazadila samu Srbiju i njezin narod” - također je napisao Vuksanović. 

A A A