Vijesti
11. 8. 2023.

Zakon o reguliranju rada nedjeljom donesen je uz veliku potporu građana, osobito radnika u trgovini, te uz dogovor sa sindikatima

Prilikom posjeta Hvaru Plenković je komentirao (koordinirane) napade na Zakon o trgovini, koji je ocijenio dobrim i balansiranim. „Njemačka, Austrija i još mnoge zemlje imaju neradne nedjelje, a ne radi se ni praznicima. Stoga ne vidim u čemu je problem da tako bude i u nas. Uvjeren sam da je to dobro za društvo i hrvatsku obitelj kao njegov nukleus te za ravnotežu poslovnog i privatnog života“. Ponovno je osudio navijačke nerede u Ateni, poručivši da su takvi izgredi devastirajući za reputaciju RH, ali je i naglasio da su sve grčke institucije na vrijeme dobile potrebne informacije. „Moramo reći DA sportu, a NE huliganizmu, poštujući pritom presumpciju nevinosti“.

Donosimo ključne naglaske iz odgovora predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića na novinarska pitanja o kampanji koja se vodi protiv neradne nedjelje i navijačkim neredima u Grčkoj:

Iznenađen sam neobjektivnom kampanjom

Zakon o reguliranju rada nedjeljom donesen je uz veliku potporu hrvatskih građana, osobito radnika u trgovini, te uz dogovor sa sindikatima. Dobar je i balansiran, omogućava 16 radnih nedjelja tijekom godine, a svi zainteresirani mogu ih koristiti od 1. srpnja do kraja prosinca.

Činjenica da se ove godine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u subotu 5. kolovoza za vikend „poklopio“ s nedjeljom nije predstavljala problem s obzirom da su 6. kolovoza gotovo svi dućani diljem obale bili otvoreni. Zato sam iznenađen kampanjom koja traje, evo, već nekoliko dana. U mnogim se mjestima za Veliku Gospu organiziraju fešte, pa se mogu proglašavati i sajamski dani.

Novim poreznim rasterećenjima osigurat ćemo prostor za dodatno podizanje plaća, a zakonski smo već regulirali rad nedjeljom!

Zakon će proći test ustavnosti

Podsjećam da Njemačka, Austrija i mnoge druge zemlje već godinama imaju neradne nedjelje, a jednako tako ne rade ni praznicima. Stoga ne vidim u čemu je problem da tako bude i u Hrvatskoj. Duboko sam uvjeren da je to dobro za naše društvo i za hrvatsku obitelj kao njegov nukleus te za ravnotežu između poslovnog i privatnoga života.

Zakon će proći test ustavnosti, a ujedno je riječ i o našem obećanju iz Izbornog programa „Sigurna Hrvatska“ i važnom dijelu Programa rada Vlade RH.

NE! onome što je negacija sporta

Još jednom najoštrije osuđujemo huligansko nasilje u Grčkoj, i dalje sam u kontaktu s grčkim premijerom Mitsotakisom. Kao društvo moramo reagirati na jedini mogući ispravan način - reći DA sportu i reći NE huliganizmu, NE divljaštvu, NE tučama, NE onome što je negacija sporta. Neprihvatljiv je huliganizam, neprihvatljivo je da neki navijači, unatoč zabrani UEFA-e, stignu do Atene ne bi li se organizirano radili incidenti.

Najoštrija osuda nasilja i huliganizma - koji predstavljaju negaciju sporta & nanose štetu hrvatskom nogometu!

Devastirajuće za reputaciju Hrvatske

Ovakve situacije devastirajuće su za reputaciju Hrvatske, brojni naši turisti u Grčkoj sada doživljavaju neugodnosti. Činjenica je, međutim, da su sve grčke institucije dobile na vrijeme informaciju o mogućnosti dolaska te skupine navijača Dinama. Uostalom, u grčkoj policiji smijenjeno je 6-7 dužnosnika jer nisu reagirali na upozorenja.

Svakog se dana čujem s našim veleposlanikom u Ateni, koji je u četvrtak posjetio pritvorene hrvatske državljane. Prema njegovim informacijama, grčka tijela tretiraju ih korektno. Vidjet ćemo što će reći sud. I u Grčkoj vrijedi načelo presumpcije nevinosti.

A A A