Vijesti
12. 8. 2023.

Upravo je Zakonom o trgovini predviđeno proglašavanje sajamskih dana, a zbog turističke sezone uvedeno je 16 radnih nedjelja

MINGOR: Zakonom je predviđena prigodna prodaja na sajamskim manifestacijama kao što su one tradicionalne vjerske (npr. na Veliku Gospu), specifične lokalne (npr. Špancirfest) i sve ostale za koje postoji potreba u lokalnim sredinama. Njima je i ostavljena mogućnost da proglase sajamske dane. Stoga to nije „rupa“ u Zakonu, već obrnuto, radi se o korištenju mogućnosti koju su Vlada i Hrvatski sabor svjesno propisali vodeći računa o tradiciji, običajima te potrebama građana. ZPO: Svi koji žele vratiti teret radne nedjelje na djelatnike u trgovini socijalno su neosjetljivi - bili oni poduzetnici ili političari! Neradna nedjelja hvalevrijedan je potez naše Vlade, potez koji radnicima omogućava dostojanstveni radni tjedan i nedjelju s obitelji!

Reguliranje rada nedjeljom omogućava balans između poslovnog i obiteljskog života, a davanjem mogućnosti trgovcima da samostalno odrede 16 radnih nedjelja vodi se računa o gospodarskim aktivnostima, kao i potrebama u razdoblju turističke sezone. Upravo je 16 radnih nedjelja i predviđeno zbog intenzivne turističke sezone u Hrvatskoj - ističe se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Zakonom je predviđena i mogućnost prigodne prodaje na sajamskim manifestacijama poput onih tradicionalnih vjerskih (npr. na blagdan Velike Gospe), specifičnih lokalnih (npr. Špancirfest) i svih ostalih koje imaju značaj za stanovništvo, odnosno za koje postoji potreba u jedinicama lokalne samouprave.

Prigodna prodaja definirana Zakonom o trgovini

Odredbe Zakona o trgovini kojima se propisuje da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana NE primjenjuju se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo te prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu - nastavlja se u priopćenju MINGOR-a.

Prigodna prodaja definirana je u članku 2. stavku 11. Zakona o trgovini koji kaže:

Prigodna prodaja je prodaja organizirana u sklopu održavanja sajmova, priredaba i izložbi. Prigodnom prodajom dopuštena je prodaja samo proizvoda i robe koji su predmet i svrha organiziranja spomenutih manifestacija i može trajati najduže do 60 dana u tijeku jedne kalendarske godine, neovisno o vremenu održavanja manifestacije.

O oporbenim spinovima & podmetanjima

Zakonom je predviđeno kako je prigodna prodaja na sajamskim manifestacijama od osobitog značaja za jedinice lokalne samouprave, kojima je ostavljena mogućnost da proglase sajamske dane, sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Stoga proglašavanje sajamskih dana i javnih manifestacija nije nepoštivanje Zakona i odredbi o neradnoj nedjelji. Ne radi se o tzv. rupi u Zakonu, već obrnuto, o korištenju mogućnosti koju su Vlada RH i Hrvatski sabor svjesno propisali vodeći računa o tradiciji, običajima te potrebama jedinica lokalne i regionalne samouprave i građana.

Zakon o reguliranju rada nedjeljom donesen je uz veliku potporu građana, osobito radnika u trgovini, te uz dogovor sa sindikatima

Napominjemo da nisu dozvoljene zlouporabe i kršenje Zakona o trgovini na način da se mimo predviđenih iznimki prisiljava radnike da rade nedjeljom. Sukladno članku 66. stavku 2. Zakona o trgovini inspekcijski nadzor nad provedbom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovog Zakona obavljaju tržišni inspektori tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove u skladu s ovlastima određenim posebnim zakonom - zaključuje se u priopćenju.

O KAMPANJI PROTIV PRAVEDNOG REGULIRANJA RADA NEDJELJOM

Predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Petar Šimić napomenuo je da su „socijalno neosjetljivi svi poduzetnici ili političari koji žele vratiti TERET radne nedjelje na djelatnike u trgovini“:

- Oni bi upravo te djelatnike, koji su naši i susjedi i sugrađani, vratili na rad u trgovine tek što su prve nedjelje proveli u krugu svojih najmilijih.

Obećanje iz Izbornog programa „Sigurna hrvatska“

Naglasio je da Zakon o trgovini - koji je predložila Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem, a potvrdio Hrvatski sabor - omogućava 16 radnih nedjelja tijekom godine te ni na koji način ne ugrožava turističku sezonu jer je vidljivo da sve trgovine na obali rade nedjeljom:

- Zakonom koji je krenuo s provedbom od 1. srpnja ispunjeno je obećanje iz Izbornog programa HDZ-a „Sigurna Hrvatska“, a donesen je u konzultacijama sa sindikalistima i poduzetnicima te uz golemu potporu hrvatskih radnika, posebice onih u trgovini. Dobar i balansiran, zasigurno će proći test ustavnosti.

Novim poreznim rasterećenjima osigurat ćemo prostor za dodatno podizanje plaća, a zakonski smo već regulirali rad nedjeljom!

Neradna nedjelja hvalevrijedan je potez naše Vlade, potez koji ne šteti poduzetnicima, a radnicima omogućava dostojanstveni radni tjedan i nedjelju s obitelji! - na kraju poručio predsjednik ZPO-a.

A A A