Vijesti
15. 8. 2023.

Andrej Plenković: Krasna je atmosfera danas na Trsatu, lijepo je vidjeti hodočasnike i vjernike u tako velikom broju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice nakon euharistijskog slavlja u Svetištu Majke Božje Trsatske: Čestitam svima Veliku Gospu, želim da blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, zaštitnice hrvatskog naroda, provedete u miru, radosti i obiteljskom zajedništvu! „Godišnji odmor proveo sam uglavnom sa suprugom i djecom, no u tom sam razdoblju posjetio Knin, Drniš, Aržano, Sinj, otok Hvar... Održali smo i niz telefonskih sjednica Vlade RH. S obzirom na zbivanja, non-stop smo bili u nekoj vrsti aktivnosti“.

„Puno je ljudi, poželjeli su nakon pandemije doći u marijanska svetišta diljem Lijepe Naše. Krasna je atmosfera danas na Trsatu, lijepo je vidjeti hodočasnike i vjernike u tako velikom broju“ - istaknuo je Andrej Plenković nakon što je u Svetištu Majke Božje Trsatske sudjelovao na svetoj misi u povodu Velike Gospe, koju je predvodio fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije.

U pratnji potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, čestitao je svima blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz želju da ga provedu u miru, radosti i obiteljskom zajedništvu.

I „odmorno“ i radno

Na pitanje novinara kako je proveo godišnji odmor, Plenković je odgovorio da ga je proveo uglavnom sa suprugom i djecom, uz „stanke“ poput Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, Sinjske alke ili uručivanja ugovora za razvojno-socijalne projekte na Hvaru.

Novi projekti, nova postignuća, novi ugovori za razvoj hrvatskih otoka

- Posjetio sam i Drniš te u Aržanu sudjelovao na otvorenju Memorijalnog centra u spomen na Josipa Jovića, prvu žrtvu Domovinskog rata. Proveo sam godišnji, dakle, i „odmorno“ i radno. Održali smo i niz telefonskih sjednica Vlade RH. S obzirom na zbivanja, non-stop smo bili u nekoj vrsti aktivnosti - dodao je hrvatski premijer.

Otvoren Memorijalni centar u spomen na Josipa Jovića & sve hrvatske policajce i vojnike ubijene i poginule u velikosrpskoj agresiji

Odigrao sam i pokoju partiju basketa, u solidnoj sam formi - također je napomenuo odgovarajući na pitanja novinara.

BLAGDAN VELIKE GOSPE

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije blagdan je kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Majka Božja, po završetku svoga zemaljskog života, dušom i tijelom uznesena u slavu neba, u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII., a službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo. Na blagdan Velike Gospe vjernici hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Fidelissima advocata Croatiae

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, čemu svjedoče brojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi još od najranijih dana hrvatske povijesti.

Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao "kraljicu Hrvata", a zazivali su je i "fidelissima advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Pralik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta najstariji je lik Gospe u hrvatskoj umjetnosti. Potječe iz druge polovice 11. stoljeća, a pronađen je u crkvi sv. Marije u Biskupiji kod Knina.

Nalazio se u crkvi sv. Marije, koja je jedno vrijeme bila stolna crkva kninskog biskupa. Gradnja crkve započela je u 9. stoljeću. Radove je dovršio hrvatski kralj Dmitar Zvonimir do 1078. godine. Fra Lujo Marun pronašao je dio kamene trojne pregrade s Pralikom Gospe od Velikoga Zavjeta 1892. godine.

Marijanska svetišta diljem Lijepe Naše

Mariji u čast posvećena su 1.162 vjerska objekta i osam katedrala u Hrvatskoj, među kojima su katedrale u Zagrebu, Splitu, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Poreču i na Krku, a Navještenju Blažene Djevice Marije posvećena je katedrala u Gospiću.

Uz to, Uznesenju Djevice Marije posvećena je i konkatedrala u Senju i bivša katedrala na Rabu. Navještenju Djevice Marije posvećena je bivša katedrala u Pićanu te Svetoj Mariji posvećena je bivša katedrala na Osoru.

U Hrvatskoj su najpoznatija marijanska svetišta - Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama i Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Neka vas prati blagoslov Majke Božje, zaštitnice hrvatskog naroda, i podari vam snagu u svim izazovima!

A A A