Vijesti
16. 8. 2023.

Inzistiramo na pravednom procesu te zaštiti sigurnosti naših pritvorenih državljana. Zatražio sam od premijera Mitsotakisa da nam grčka država to zajamči!

Apeliramo da se što brže provede postupak i da se velika većina hrvatskih državljana deportira u RH. Pomažemo im od prvog dana, no ta pomoć treba biti konstruktivna, a ne da kao Milanović vrijeđamo grčko pravosuđe. Njegove izjave mogu samo štetiti pritvorenim Hrvatima. Bilo bi dobro da ga njihovi roditelji zamole da im više ovako ne „pomaže“. S druge strane, mi im maksimalno pomažemo, ali osuđujemo huliganizam. Unatoč zabrani, grupa navijača otišla je u Atenu ne kako bi gledala tekmu, ne na maturalac ili ekskurziju, nego kako bi se sukobila. Hrvatskoj, koja je svjetska nogometna velesila, nanesena je reputacijska šteta, a i brojni su naši turisti već doživjeli neugodnosti u Grčkoj.

Nakon svete mise u povodu blagdana Velike Gospe na Trsatu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u razgovoru s novinarima komentirao je (i) situaciju vezanu uz hrvatske državljane koji su nakon navijačkih nereda pritvoreni u Grčkoj.

Andrej Plenković: Krasna je atmosfera danas na Trsatu, lijepo je vidjeti hodočasnike i vjernike u tako velikom broju

Donosimo ključne poruke:

Maksimalna pomoć od početka

Inzistiramo na pravednom i brzom procesu te zaštiti sigurnosti naših pritvorenih državljana. Zatražio sam od premijera Kyriakosa Mitsotakisa da nam grčka država to zajamči. Apeliramo da se što brže provede postupak i da se velika većina hrvatskih državljana deportira u Hrvatsku. Onih koji su eventualno povezani s radnjama koje su nažalost dovele do smrti grčkog navijača ne može biti 100.

Potpora i pomoć hrvatske države maksimalne su od prvog dana, svi nadležni ministri u stalnom su kontaktu s grčkim kolegama, a hrvatsko veleposlanstvo i konzularni uredi stalno su na raspolaganju svim pritvorenim hrvatskim državljanima. Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sastala se sa skupinom njihovih roditelja i prezentirala im sve što se poduzima kako bi im se pomoglo. Pritom je važno imati na umu da je cijeli slučaj u rukama grčkog pravosuđa, a ne izvršne vlasti.

Štetočina Milanović

Stoga mi NE vrijeđamo grčko pravosuđe - za razliku od predsjednika RH. Milanovićeve izjave ondje nisu dobro primljene te našim državljanima mogu samo štetiti. Bilo bi dobro da ga roditelji pritvorenih zamole da im više ovako ne „pomaže“. Što im on bude više ovako „pomagao“, to će im sinovi vjerojatno duže biti u grčkim pritvorima.

Pomoć hrvatskim državljanima treba biti konstruktivna, a ne na način na koji to radi Milanović. On svako malo demagoški opali po grčkom sudstvu. Super! Siguran sam da će grčki suci - sad kad ih je tako opalio - biti benevolentni kada budu odlučivali o našim državljanima u daljnjem postupku. Kod Milanovića je uvijek ista metodologija, o kojem god pitanju da se radi...

Štitimo interese Hrvata u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj

Pomažemo, ali huliganizam treba snažno osuditi

S indignacijom odbacujem sve ove teze u medijskom eteru da se hrvatska država ne brine za svoje državljane. Upravo obrnuto! Brinemo od prvog trenutka - i to konzistentno i na jedini ispravni način.

Pomažemo našim državljanima, ali huliganizam treba snažno osuditi, potrebno je uspravno stati oko ključnih vrijednosti u društvu. Vlada je protiv nasilja. Skupina navijača, unatoč UEFA-inoj zabrani ulaska na stadion na utakmicu AEK-a i Dinama, otišla je u vlastitoj organizaciji u Atenu. Ne kako bi gledala utakmicu, nego kako bi se sukobila s navijačima AEK-a. Oni nisu dolje otišli na maturalac ili ekskurziju. Treba realno sagledati stvari.

Najoštrija osuda nasilja i huliganizma - koji predstavljaju negaciju sporta & nanose štetu hrvatskom nogometu!

Moramo razdvojiti navijače i sport od huliganizma i divljaštva. Hrvatskoj, koja je svjetska nogometna velesila, sigurno nije na čast da sad u svijetu ima imidž s navijačima koji su se u Atenu išli tući, a pritom je jedna osoba smrtno stradala. Hrvatskoj je nanesena reputacijska šteta premda smo Grčkoj, prijateljskoj zemlji, prije samo mjesec dana slanjem kanadera pomagali u gašenju strašnih požara. A i brojni su hrvatski turisti već doživjeli neugodnosti.

A A A