Vijesti
16. 8. 2023.

Sućut predsjednika Plenkovića u povodu smrti Djure Perice

S dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti g. Djure Perice, istinskog domoljuba, utemeljitelja HDZ-a, bivšeg saborskog zastupnika i važnog sudionika u procesu osamostaljivanja Hrvatske. Nakon montiranog političkog procesa u bivšoj SFRJ proveo je 14 godina života zatvoren i podvrgnut mučenjima, a odmah po izlasku na slobodu stavio se na raspolaganje predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskoj državi. U ime HDZ-a i u svoje osobno ime obitelji pokojnog Djure Perice upućujem izraze iskrene sućuti i osobitog poštovanja.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je sućut obitelji u povodu smrti Djure Perice, u kojoj stoji:

Politički zatvorenik

S dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti gospodina Djure Perice, istinskog domoljuba, utemeljitelja HDZ-a, bivšeg saborskog zastupnika i važnog sudionika u procesu osamostaljivanja Hrvatske.

Nakon montiranog političkog procesa u bivšoj SFRJ proveo je 14 godina svog života zatvoren i podvrgnut mučenjima, a odmah po izlasku na slobodu stavio se na raspolaganje predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskoj državi.

Zastupnik tijekom prekretničkih 90-ih godina

U Hrvatski sabor izabran je u tri uzastopna mandata tijekom ključnih, prekretničkih 90-ih godina prošlog stoljeća. Bio je i zamjenik ministra unutarnjih poslova te član najviših tijela HDZ-a, osnivač i prvi predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika, prvi predsjednik Zajednice utemeljitelje HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ te kasnije njen počasni predsjednik.

U ime HDZ-a i u svoje osobno ime obitelji pokojnog Djure Perice i njegovoj supruzi Jadranki upućujem izraze iskrene sućuti i osobitog poštovanja.

SUĆUT PREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA

I PHS Gordan Jandroković uputio je sućut u povodu smrti Djure Perice. Istaknuo da je bio domoljub neslomljivog duha, koji je zbog svojih nacionalnih uvjerenja doživio strahovite progone u komunističkoj Jugoslaviji.

Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića obitelji bivšeg saborskog zastupnika Djure Perice

DJURO PERICA (1941.-2023.)

Djuro Perica rođen je 1941. u Nijemcima, bivšoj Općini Vinkovci. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Vinkovcima i Zagrebu. Diplomirao je u glavnom gradu Hrvatske na Fakultetu poljoprivrednih znanosti.

Uhapšen je 1975. i osuđen na montiranom procesu pod političkom optužbom da je sudjelovao u podmetanju bombe u Paromlinskoj ulici, namijenjene koloni u kojoj je tijekom posjeta Zagrebu bio Tito.

Proveo je punih 14 godina u komunističkom zatvoru, u kojem je napisao mnoge pjesme. Sve one koje je uspio sačuvati, koje mu nisu oduzete, objavio je u zbirci "Žar na dlanu" (1990.). U bazi podataka u ZAMP-u nalazi se njegovih 20-ak pjesma, među kojima i kultna “Konji bili, konji vrani”.

Kako su istaknuli iz Zajednice utemeljitelja HDZ-a Grada Zagreba, „naš Djuro je svoj život posvetio stvaranju slobodne Hrvatske!“.

A A A