Vijesti
15. 8. 2023.

S obzirom da smo turistička zemlja, sa 16 radnih nedjelja našli smo model kojim se balansira poslovni i privatni život

PLENKOVIĆ: Zakon vodi računa o gospodarskim aktivnostima i potrebama u turističkoj sezoni, a radnicama i radnicima omogućava da većinu nedjelja posvete sebi i obiteljima - kao u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj... Reguliranje rada nedjeljom jedno je od ključnih obećanja iz Izbornog programa HDZ-a „Sigurna Hrvatska“ i dio Programa rada Vlade RH. MEDVED: Kad smo pisali Zakon o trgovini, poštujući tradiciju i običaje, sami smo propisali mogućnost da gradovi i općine proglase sajmene dane. Toj je mogućnosti za Veliku Gospu pribjegao i načelnik Marije Bistrice Josip Milički, s kojim sam danas na euharistijskom slavlju.

Nakon euharistijskog slavlja u Svetištu Majke Božje Trsatske predsjednik Vlade RH i HDZ-a odgovarao je na pitanja okupljenih novinara.

Andrej Plenković: Krasna je atmosfera danas na Trsatu, lijepo je vidjeti hodočasnike i vjernike u tako velikom broju

U ovom članku izdvajamo ključne naglaske na temu neradne nedjelje i difamacijske kampanje koju pojedini politički i poslovni akteri vode protiv nje:

Što smo obećali, to smo i proveli!

Reguliranje rada nedjeljom bilo je jedno od naših ključnih obećanja iz Izbornog programa HDZ-a „Sigurna Hrvatska“ - koje je potom postalo dio Programa rada Vlade RH.

Zakon o reguliranju rada nedjeljom donesen je uz veliku potporu građana, osobito radnika u trgovini, te uz dogovor sa sindikatima

S obzirom da je Hrvatska turistička zemlja, sa 16 radnih nedjelja za trgovine našli smo model kojim se dobro balansira poslovni i privatni život: vodi se računa o gospodarskim aktivnostima i potrebama u sezoni, a radnicama i radnicima omogućava da većinu nedjelja posvete sebi i svojim obiteljima - kao u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj...

Sajamski dani nisu „rupa“ u zakonu

Sajamski dani? To nije „problem“, to nije nekakvo „doskakanje“, to nije „rupa“ u Zakonu o trgovini, to je mogućnost koju smo svjesno propisali i predvidjeli.

Upravo je Zakonom o trgovini predviđeno proglašavanje sajamskih dana, a zbog turističke sezone uvedeno je 16 radnih nedjelja

MEDVED: Ravnoteža je dobra za hrvatsko društvo

O neradnoj nedjelji, također na upit novinara, govorio je i potpredsjednik Vlade RH te zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved.

U izjavi uoči središnje mise u povodu blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke istaknuo je da proglašavanju sajmenih dana nema ničega spornog:

- Kada smo pisali Zakon o trgovini, poštujući tradiciju i običaje te vodeći računa o potrebama lokalnih jedinica i građana, sami smo propisali mogućnost da gradovi i općine proglase sajmene dane. Toj je mogućnosti za Veliku Gospu pribjegao i načelnik Općine Marije Bistrice Josip Milički, s kojim sam danas na euharistijskom slavlju.

Impresioniran sam brojem i hodočasnika i OPG-ova koji su izložili svoje tradicionalne proizvode. Zakonom smo uravnotežili obiteljske vrijednosti i poslovne aktivnosti, što je dobro za hrvatsko društvo dodao je Medved.

A A A