Vijesti
20. 8. 2023.

Iznimno smo zadovoljni turističkim pokazateljima. Na razini smo povijesne 2019. godine, a u predsezoni smo ostvarili nove rekorde!

Barban. 48. Trka na prstenac. Nikolina Brnjac: Hrvatska je u četvrtak, dok smo održavali sjednicu Vlade RH, bila na 14.1 milijuna dolazaka i 74.5 milijuna noćenja, a ove smo nedjelje već „probili“ 14.6 milijuna dolazaka i 77 milijuna noćenja. Predsezona je bila bolja nego ikad, a snažno je porastao i kontinentalni turizam u odnosu na 2019. - za oko 8%. Gordan Jandroković: Ovdje sam već 4. put kao predsjednik Hrvatskog sabora, treba zahvaliti svima koji čuvaju tradiciju i nacionalnu baštinu, koji time i educiraju mlađe naraštaje o hrvatskoj povijesti. Narodi koji gube korijene, koji nemaju vlastiti identitet, nemaju ni budućnost.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Barbanu je istaknula da joj je zadovoljstvo nazočiti 48. Trci na prstenac u ime premijera Andreja Plenkovića.

Pritom je napomenula da izražava iznimno zadovoljstvo i turističkim pokazateljima:

- Hrvatska je u 2023. na razini povijesne, pretpandemijske 2019. godine, a u predsezoni je ostvarila nove rekorde. Bila je bolja nego ikada! Najave su vrlo dobre i za postsezonu.

Iznijela je i konkretne brojke za dosadašnji dio godine:

- Hrvatska je u četvrtak, dok smo održavali sjednicu Vlade, bila na 14.1 milijuna dolazaka i 74.5 milijuna noćenja, a ove nedjelje, za vrijeme Trke na Prstenac, „probili“ smo 14.6 milijuna dolazaka i 77 milijuna noćenja.

Nastavljamo dalje - odgovorno & na dobrobit hrvatskih ljudi!

Strateški cilj - održivi cjelogodišnji turizam

Snažno je porastao i kontinentalni turizam u odnosu na 2019. godinu, za oko 8%! - dodala je Brnjac:

- Uz golema ulaganja bespovratnih EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), kontinentalna Hrvatska postat će još konkurentnija, a turistički promet bit će ravnomjernije raspoređen tijekom godine. To nam i jest strateški cilj - održivi cjelogodišnji turizam. Klimatske su promjene velika opasnost za turizme koji se oslanjaju na samo nekoliko ljetnih mjeseci.

„Viteško-konjička igra u Barbanu odličan je primjer manifestacije koja čuva povijest i tradiciju Istre i Hrvatske, a istodobno obogaćuje turističku ponudu. Čestitam organizatorima, svim konjanicima, posebno slavodobitniku Danielu Broskvaru!“ - zaključila je ministrica turizma.

JANDROKOVIĆ: Povijest & tradicija, identitet & baština

Čestitkama se pridružio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, naglasivši da je ovdje već 4. put otkad je na toj dužnosti:

- Na ovoj se manifestaciji uvijek osjeti jedno posebno svečano i optimistično ozračje. Treba zahvaliti svima koji čuvaju našu tradiciju i nacionalnu baštinu, koji time i educiraju mlađe naraštaje o hrvatskoj povijesti, o tome kako je bilo nekad. Narodi koji gube korijene, koji nemaju vlastiti identitet, nemaju ni budućnost.

NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO

Viteška igra “Trka na prstenac” konjička je manifestacija u kojoj natjecatelji moraju u tri utrke savladati stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Natjecatelj koji u tri utrke postigne najviše bodova postaje slavodobitnikom.

Trka na Prstenac, s 325 godina tradicije, vrijedan je dio kulturne baštine Istre i cijele Hrvatske

Trka na prstenac održana je ove godine 48. put, a obnovljena je poslije stanke duge 280 godina. Zvuci konjskih kopita Barbanom odjekuju redovito od 1976. godine, svake pretposljednje nedjelje u kolovozu.

Ta je viteško-konjanička manifestacija prepoznata kao nematerijalno kulturno dobro, upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

A A A