Vijesti
21. 8. 2023.

Iz Atene: Kao od prvog dana, brinemo o pritvorenim hrvatskim državljanima. Grčka im jamči sigurnost te pravedno i brzo suđenje

Plenković s grčkim premijerom Mitsotakisom: 'Tražimo da se vrate svi Hrvati koji neće biti obuhvaćeni kaznenom odgovornošću. U tom bi slučaju RH provodila mjere nadzora i opreza nad deportiranim navijačima. Koliko nam se dalo do znanja, istraga bi trebala trajati još 2-3 tjedna, ali ne i mjeseca. Spremni smo preuzeti i cijeli kazneni postupak, no o ustupanju odlučuje grčko pravosuđe, čiju neovisnost poštujemo. Da, pomažemo našim državljanima, ali i osuđujemo huliganizam. Navijački neredi nisu ugrozili dobre odnose dviju zemalja. Želimo ih i dalje jačati, poslat ćemo Grčkoj još jedan kanader u borbi protiv požara'. U Grčku su došli i ministri Grlić Radman te Malenica, koji su obišli pritvorene Hrvate.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a boravi u dvodnevnom posjetu Grčkoj na poziv premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

U izjavi za medije nakon bilateralnog sastanka s grčkim kolegom, održanog odmah po dolasku u Atenu, Andrej Plenković je odnose dviju država ocijenio izvrsnim i prijateljskim te dodao da su na njihovom unaprjeđenju tijekom svojim mandata predano radili i on i Mitsotakis:

- Grčki premijer danas je ponovno zamolio da se iz Hrvatske uputi kanader kako bi im pomogao u gašenju velikih požara na sjeveru zemlje. Vlada RH već će danas ili sutra donijeti takvu odluku. Navijački neredi, na sreću, nisu ugrozili dobre odnose dviju zemalja. Želimo ih i dalje jačati.

Jasna pozicija: pomažemo, ali i osuđujemo

Dvojica premijera, naravno, razgovarala su i o hrvatskim građanima koji su u grčkom pritvoru. Plenković:

- Naša je pozicija jasna od prvog dana. Pomažemo svojim državljanima, ali i snažno osuđujemo nasilje i huliganizam te izražavamo iskreno žaljenje zbog gubitka života jednoga grčkog državljanina. Zbog navijačkih nereda narušena je i reputacija Hrvatske, koja zbog uspjeha Vatrenih u svijetu ima zaista veliki ugled.

Inzistiramo na pravednom procesu te zaštiti sigurnosti naših pritvorenih državljana. Zatražio sam od premijera Mitsotakisa da nam grčka država to zajamči!

Kolega Mitsotakis je naglasio da može jamčiti sigurnost pritvorenih hrvatskih državljana - izdvojio je potom predsjednik Vlade RH:

- Tražimo da naši državljani imaju pravedni i brzi pravosudni postupak te da se u Hrvatsku vrate svi oni koji neće biti obuhvaćeni kaznenom odgovornošću, već samo prekršajnom. U tom bi slučaju RH provodila mjere nadzora i opreza nad deportiranim navijačima. Koliko nam se dalo do znanja, istraga bi trebala trajati još nekoliko tjedna, ali ne i mjeseci.

Ustupanje pojedinih predmeta?

Hrvatska je spremna - zaključio je u izjavi Plenković - preuzeti i cijele kaznene postupke, no o ustupanju pojedinih predmeta odlučuje grčko pravosuđe, čiju neovisnost poštujemo.

Odgovarajući na pitanja novinara o nepovoljnom ozračju koje u Grčkoj vlada prema hrvatskim navijačima, poručio je da je „siguran da će grčko tužiteljstvo uzeti u obzir sve okolnosti i sve elemente, pa tako i najnoviju snimku koja možda baca potpuno drukčije svjetlo na slučaj":

- Nadležna tijela moraju postupati na temelju činjenica i dokaza, a ne emocija. Ponavljam, RH poštuje neovisnost pravosuđa u Grčkoj kao članici EU-a.

MINISTRI U POSJETU PRITVORENIM HRVATIMA

Uz premijera Plenkovića u Grčku su stigli i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Grlić Radman je obišao hrvatske državljane koji su pritvoreni u Ateni, u najvećem grčkom zatvoru Korydallosu (Pirej), a Malenica one u zatvoru u Halkidi, na otoku Eubeji.

I zatvorske uprave jamče sigurnost

Malenica se u međuvremenu sastao i s grčkim ministrom pravosuđa Georgiosom Floridisom. Istaknuo je da su (i) zatvorske uprave zajamčile sigurnost hrvatskih državljana te da će im omogućiti ostvarivanje svih konvencijskih prava:

- Vlada RH uključena je od prvog dana te nastavlja skrbiti o pritvorenim Hrvatima. Nijedan od onih s kojim sam danas razgovarao nije imao primjedbe na tretman. Štoviše, pohvalili su odnos pravosudnih policajaca i službenika. Ne žale se ni na hranu ni na odjeću ni na smještaj, a konzularna služba RH dogovorit će s njihovim obiteljima, s kojima se redovito čuju, način uplaćivanja novca kako bi mogli kupovati u kantini.

Moguća deportacija

Govoreći o mogućoj deportaciji navijača koji bi bili optuženi (samo) za prekršaje, napomenuo je da „nije ni u interesu Grčke da veliki broj hrvatskih državljana stoji u njihovim zatvorima“:

- I njima je u interesu da se provede profesionalna istraga i da se postupak okonča što prije. No moramo znati da hrvatskim navijačima, čak i ako nikog ne budu teretili za ubojstvo, nad glavom visi moguća optužnica za zločinačko udruživanje, što je također teško kazneno djelo.

Više na:

Ministar posjetio 7 BBB-ovca u zatvoru: 'Pohvalili su tretman koji imaju. Rješava se pitanje uplate novca za ...

Ljudska i profesionalna obaveza

O posjetu pritvorenim navijačima za dnevnike nacionalnih televizija govorio je i MVEP Grlić Radman:

- Vlada RH uvijek štiti prava hrvatskih državljana. To je naša ljudska i profesionalna obaveza.

Ministar Grlić Radman nakon posjeta navijačima u zatvoru: "Bilo je dirljivo. Djelovali su zbunjeno, nisu ni svjesni situacije"

A A A