Vijesti
23. 8. 2023.

Komemoracija za Djuru Pericu, političkog uznika, utemeljitelja HDZ-a, suradnika dr. Tuđmana i saborskog zastupnika

(VIDEO) PLENKOVIĆ: Pamtimo ga kao nepokolebljivog domoljuba. Nevjerojatne odlučnosti i energije, silnih emocija i ljubavi, svojom je žrtvom svjedočio vjeru u slobodu i hrvatski narod! KAPULICA: Nakon izlaska iz zatvora u kojem je proveo točno 5.117 dana Djuro nije tražio svoje progonitelje, nego se odmah počeo boriti za ljudska prava i slobodu drugih. U tome je njegova veličina. REINER: Iz Peričinih uzničkih pjesama razvidne su sve strahote koje je preživljavao pod komunističkim režimom, ali i snaga njegovog duha, vjera u Boga i pobjeda čovječnosti.

U Palači Matice hrvatske u Zagrebu - na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima - održana je u organizaciji HDZ-a komemoracija za nedavno preminulog Djuru Pericu. Bio je prvi predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“, a potom njen počasni predsjednik.

PLENKOVIĆ: Generacija čija je najveća vrijednost bila sloboda

„Gospodina Pericu pamtit ćemo kao velikog domoljuba i borca za Hrvatsku. Nevjerojatne odlučnosti i energije, silnih emocija i ljubavi, on je svojom žrtvom svjedočio vjeru u slobodu te hrvatski narod državu“ - poručio je predsjednik naše stranke i naše Vlade u svom obraćanju na komemorativnom skupu nakon što se upisao u Knjigu žalosti.

Doživio je dehumanizaciju u komunističkom sustavu - dodao je Andrej Plenković - dehumanizaciju s kojom se i mi danas suočavamo kao članice i članovi HDZ-a:

- Čine to svi oni politički akteri koji se bore protiv nas tezom „ili si čovjek ili si HDZ-ovac“. Neka to kažu Djuri Perici, koji je 14 godina, podvrgnut torturama, proveo u zatvoru! Bio je suočen s režimom koji mu je slao poruku da nikad neće biti demokracije, da nikad neće biti slobode. No prevarili su se. G. Perica je život posvetio stvaranju slobodne Hrvatske te je sebe i utkao u njene temelje!

Izdvojio je da su Djuro Perica i ostali hrvatski mučenici koji su, poput Marka Veselice ili Petra Šale, preminuli u zadnjih nekoliko godina, pripadali generaciji čija je najveća vrijednost bila sloboda:

- Ta generacija, nažalost, polako odlazi, dok mlađi naraštaji u potpunosti ne razumiju što to znači sloboda u kontekstu autoritarnih i totalitarnih sustava. Stoga svakoga 23. kolovoza i obilježavamo Europski dan sjećanja te ističemo važnost obrazovanja o tragičnim razdobljima europske i hrvatske povijesti - kako se zlodjela ne bi nikad ponovila ni zaboravila!

KAPULICA: Sanjao je Hrvatsku, san je ostvario!

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica podsjetio je da su u komunizmu Djuri Perici 14 dugih godina, bez ikakvog razloga, bila oduzeta sva ljudska prava, a nije imao pravo ni na odvjetnika tijekom montiranog sudskog procesa:

- Nakon izlaska iz zatvora u kojem je proveo točno 5.117 dana, međutim, on nije tražio svoje progonitelje, nego se odmah počeo boriti za ljudska prava i slobodu drugih. U tome je njegova veličina. Istodobno se, neslomljive volje, stavio na raspolaganje dr. Franji Tuđmanu i Hrvatskoj.

„Savjest pobjeđuje u sukobu s nasiljem, lažima i prevarom“

Bivši režim koji je progonio ljude poput Perice morao je propasti. Ali kako bi propao, mnogi su morali podnijeti najveće žrtve - napomeno je, citirajući misao koju je Perica napisao tijekom svog uzništva. Misao koja također svjedoči o njegovoj veličini:

„Sve se ljudima može oduzeti, ali savjest ne može, jer ona uvijek pobjeđuje u sukobu s nasiljem, lažima i prevarom.“

Duboko emotivnim riječima Kapulica se oprostio od svoga dragog prijatelja, jednog od utemeljitelja naše stranke:

- Kažu da je život pun uspona i padova. Ali u tvom životu padova nije bilo, jer ti si se i u vrijeme uzništva i u najcrnjim danima uzdizao u svojoj ljudskosti, rastao u svojoj dobroti, u svojoj čovječnosti. Žeđao si slobodu, slobode si se napojio. Sanjao si Hrvatsku, taj si san ostvario. Nasuprot režimu koji te nevinog kažnjavao, dragi te Bog nagradio i siguran sam da si na mjestu koje ti je u svojoj milosti pripravio.

Iako je doživio strahovite progone u komunizmu, nikad nije pokleknuo. Život je posvetio stvaranju slobodne Hrvatske te sebe utkao u njene temelje

REINER: Pobjeda nad okrutnošću i nepravdom

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner prvenstveno je govorio o Djuri Perici kao pjesniku:

- Dok je nevin bio zatočen od jugoslavenskog komunističkog režima, pisao je pjesme iz kojih su razvidne sve strahote koje je preživljavao, ali i snaga njegovog duha, vjera u Boga i pobjeda čovječnosti nad okrutnošću i nepravdom. Tijekom jednog pretresa ćelija stražar mu je našao rukopise i spalio ih, no Perica je uspio spasiti dio pjesama - koje će 1990. objaviti u zbirci "Žar na dlanu".

Drugi dio njegovog pjesništva - dodao je Reiner - odražavaju ljubav prema rodnom Srijemu, Slavoniji i životu:

- Neke od tih pjesama su uglazbljene, a najpoznatija je "Konji bili, konji vrani".

A A A