Vijesti
24. 8. 2023.

Schengen i euro ojačali su vanjskopolitički položaj Hrvatske! Slijede nova EU sredstva na dobrobit građana - čak 4.4 milijarde €!

Tradicionalno primanje i godišnja konferencija hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika te Diplomatskog zbora u RH. Andrej Plenković: Ulazak istog dana u dvije dublje europske integracije jedinstveno je postignuće kojim se nijedna zemlja prije nas ne može pohvaliti. Važnost tog uspjeha tek će se u vremenu pred nama potpuno razumjeti - i na sigurnosnom i na ekonomskom planu. Konkretan primjer: idućeg tjedna Vlada će predstaviti aneks NPOO-a, taj golemi novac koristit ćemo za ulaganja u gospodarsku, obrazovnu, energetsku i prometnu infrastrukturu, za razvojno-socijalne projekte i daljnju obnovu. A ništa od navedenog ne bismo postigli bez političke stabilnosti.

Dobra je ovo prigoda da razmotrimo strateške ciljeve Republike Hrvatske i rezimiramo vanjskopolitičke uspjehe koji su iza nas - napomenuo je predsjednik Vlade i HDZ-a u Zagrebu, na godišnjoj konferenciji naše diplomacije i predstavnika Diplomatskog zbora u RH:

- Početkom 2023. ušli smo i u Schengen i u eurozonu, i to istog dana, što je jedinstveno postignuće kojim se nijedna zemlja prije nas ne može pohvaliti. Pokazali smo da Hrvatska može biti model za one zemlje koje žele ići europskim putem. Zahvaljujem vam svima na doprinosu u ostvarenju tih strateških ciljeva.

Nikad čvršći međunarodni položaj, nikad veći utjecaj

Ulazak u dvije dublje europske integracije znatno je osnažio položaj Lijepe Naše unutar Europske unije, a važnost te činjenice, i na sigurnosnom i na ekonomskom planu, tek će se u vremenu pred nama potpuno razumjeti - nastavio je Andrej Plenković:

- Konkretan primjer: idućeg tjedna Vlada RH predstavit će aneks Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), vrijedan 4.4 čak milijarde eura. Ta golema EU sredstva koristit ćemo na dobrobit hrvatskih građana - za ulaganja u gospodarsku, obrazovnu, energetsku i prometnu infrastrukturu, za financiranje razvojno-socijalnih projekata i daljnju obnovu od potresa.

Uz pomoć EU novca dosad smo otvorili 17.000 novih mjesta u dječjim vrtićima. S 215 milijuna € iz NPOO-a otvorit ćemo još 22.500!

A ništa od navedenog ne bismo postigli bez političke stabilnosti - dodao je hrvatski premijer, izdvojivši da nam je od vanjskopolitičkih strateških ciljeva preostalo još jedino članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD):

- Osim Hrvatske, članstvo žele još i Bugarska, Rumunjska, Argentina, Brazil i Peru. Od autsajdera smo došli u poziciju zemlje koja ima najviše izgleda da prva ostvari taj cilj. 

Solidarnost, partnerstvo, savezništvo

Podsjetio je da je Hrvatska prva pomogla susjednoj Sloveniji u borbi protiv poplava, najavivši da će inženjerija Hrvatske vojske izgraditi jedan most u toj zemlji:

- To je još jedan primjer kako angažirano djelujemo u politici solidarnosti i potpore, bilateralno i kroz europske mehanizme. Pomogli smo i Grčkoj. Kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i drugi put ove godine otišli su u tu prijateljsku zemlju kako bismo joj pomogli u borbi protiv velikih požara.

Iz Atene: Kao od prvog dana, brinemo o pritvorenim hrvatskim državljanima. Grčka im jamči sigurnost te pravedno i brzo suđenje

Krim je Ukrajina!

Govor o solidarnosti, naravno, nije mogao proći bez teme brutalne ruske agresije na Ukrajinu te nedvosmislene potpore koju Vlada RH od prvog dana pruža Kijevu:

- I na 3. sastanku na vrhu Krimske platforme, na kojem sam u srijedu sudjelovao videovezom zajedno s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, naglasio sam da će Hrvatska na svaki mogući način nastaviti pomagati Ukrajinu, koja brani svoju slobodu i teritorijalnu cjelovitost, ali i vrijednosti na kojima se temelji Europa.

Iz Atene (2): Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu, koja pruža herojski otpor ruskoj agresiji, i podupire njezin europski put!

Čestitamo Ukrajini 24. kolovoza, Dan neovisnosti! Hrvatska je na pravoj strani povijesti, na strani žrtve, međunarodnog prava, pravde i istine! - zaključio je Andrej Plenković:

- Nisu svi kod nas bili jednako artikulirani i rezolutni kada je riječ o toj podršci, ali i ovdje će vrijeme pokazati koliko su naša stajališta bila ispravna. Krim je Ukrajina!

SVEČANO PRIMANJE

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a slične je poruke odaslao i na sinoćnjem primanju u Banski dvorima, koje se tradicionalno održava u povodu godišnje konferencije hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika te Diplomatskog zbora u RH.

A A A