Vijesti
24. 8. 2023.

Puna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH - strateški interes Republike Hrvatske

Premijer Andrej Plenković na tradicionalnom primanju & godišnjoj konferenciji hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika te Diplomatskog zbora u RH nije izdvojio samo ulazak u Schengenski prostor i europodručje kao vanjskopolitička postignuća naše Vlade. Veliki dio obraćanja posvetio je poboljšanom političkom položaju hrvatskog naroda u BiH, a osvrnuo se i na hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji i Crnoj Gori. „Zahvaljujući nikad čvršćem međunarodnom položaju i nikad većem utjecaju RH učinkovitije štitimo i interese naših sunarodnjaka u susjednim državama“.

Situacija u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na njenu političku stabilnost i sigurnost, kao i položaj hrvatskog naroda u nama susjednim zemljama, vrlo je važno pitanje za Republiku Hrvatsku - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u govoru pred hrvatskim diplomatima i stranim veleposlanicima u Zagrebu.

Schengen i euro ojačali su vanjskopolitički položaj Hrvatske! Slijede nova bespovratna EU sredstva na dobrobit građana - čak 4.5 milijarde €!

Tako se to radi!

Poštujući suverenitet i teritorijalni integritet te nama susjedne i prijateljske zemlje, dali smo snažan doprinos jačanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini - nastavio je Andrej Plenković:

- Nije bilo međunarodnog okupljanja, samita, foruma ili bilateralnog sastanka, na kojem nismo promicali interese naših sunarodnjaka u BiH. Počevši od mene osobno, preko ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, pa do svakog dužnosnika u MVEP-u ili hrvatskog diplomata. U stalnom smo i korektnom dijalogu bili i s visokim predstavnikom g. Christianom Schmidtom.

Štitimo interese Hrvata u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj

Hrvatica - prva premijerka u povijesti BiH

A rezultat?

- Vrlo je brzo u BiH formirana vlast i na središnjoj državnoj razini i na razini Federacije, što nije bio slučaj u prošlosti. I to uz sudjelovanje legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda. Borjana Krišto postala je prva premijerka u povijesti BiH, a za predsjednicu Federacije izabrana je Lidija Bradara - odgovorio je sami Plenković.

Otvorenje Konzulata RH u Orašju - Nastavak snažne potpore Hrvatima u BiH!

Dodao je da današnje Vijeće ministara BiH, kojem je na čelu gospođa Krišto, funkcionira intenzivno u usporedbi s prethodne četiri godine:

- Podsjećam i da je u lipnju održana zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH, na kojoj smo dogovorili 30-ak sporazuma i zaključaka od obostranog interesa.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa & pravedna izborna reforma ZA cjelovitu, stabilnu, sigurnu i europsku BiH ravnopravnih naroda i svih građana!

Hrvatska će i dalje biti najveća zagovornica europskog i atlantskog puta prijateljske nam BiH - podcrtao je hrvatski premijer.

Položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji …

Osvrnuvši se na položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, napomenuo je i da su tu zamjetni pozitivni iskoraci:

- Predsjednik Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov postao je ministar, a u Subotici je izgrađena i otvorena Hrvatska kuća, koju je u potpunosti financirala Vlada RH. Veliki je to bio dan za Hrvate u Srbiji.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

… i u Crnoj Gori

Što se tiče hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, izrazio je očekivanje da predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, koji se izborio za zastupničko mjesto u crnogorskom parlamentu, sudjeluje u formiranju vladajuće većine:

- Voljeli bismo da potom zauzme važnu poziciju u crnogorskoj vladi, što bi znatno i olakšalo i ojačalo položaj Hrvata u toj državi.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) ima bezuvjetnu potporu RH kao legitimni politički predstavnik hrvatskog naroda u Crnoj Gori

A A A