Vijesti
24. 8. 2023.

Najveća stopa usklađivanja mirovina u zadnje 24 godine, porast nacionalne naknade za 25%, dodatak na plaće u državnoj službi & nove zaštitne mjere!

(VIDEO) Andrej Plenković na 245. sjednici Vlade RH: 1. Povećanje mirovina temeljem usklađivanja od 8.42% najveće je još od siječnja 1999. godine! U našem su mandatu mirovine u prosjeku porasle 44% (133 €), a one najniže 51% (106.46 €). Sada će se prosječna neto mirovina povećati za još 38 €. 2. Od 1. siječnja podižemo nacionalnu naknadu za starije osobe sa 120.71 na 150 € i ublažavamo uvjete za to pravo. Broj korisnika narast će sa sadašnjih 6.841 na minimalno 13.400. 3. Donijeli smo odluku o dodatku na plaću od 5-10% za 29.000 službenika i namještenika. Veće mirovine i dodaci bit će isplaćeni u rujnu. 4. U novom paketu potpore građanima posebno ćemo voditi računa o umirovljenicima. Nastavljamo s kontinuiranim podizanjem mirovina i plaća!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

S hrvatskim i stranim diplomatima

Na godišnjoj konferenciji hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika te Diplomatskog zbora u RH dominirale su teme hrvatskog članstva u europodručju i Schengenskom prostoru, napretka u pregovorima o ulasku u OECD i daljnjeg unaprjeđenja odnosa s SAD-om nakon ukidanja viznog režima - izvijestio je premijer.

Schengen i euro ojačali su vanjskopolitički položaj Hrvatske! Slijede nova bespovratna EU sredstva na dobrobit građana - čak 4.5 milijarde €!

Razgovaralo se i o aktivnom angažmanu Hrvatske u susjedstvu, osobito u pogledu jačanja položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini te u Srbiji i Crnoj Gori, u kojima su nacionalna manjina.

Puna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH - strateški interes Republike Hrvatske

Posjet Grčkoj: nastavak potpore Ukrajini …

Plenković se potom osvrnuo na neformalni samit lidera država jugoistočne Europe u Ateni:

- Sudjelovali su i ukrajinski predsjednik Zelenski i moldavska predsjednica Sandu, ponovno smo podržali njihove europske ambicije. Vlada RH nedvosmisleno osuđuje rusku agresiju te Ukrajinu pomaže politički, ekonomski, humanitarno i vojno. Još jednom ukrajinskom narodu čestitam Dan neovisnosti.

Iz Atene (2): Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu, koja pruža herojski otpor ruskoj agresiji, i podupire njezin europski put!

… i pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima

U Ateni sam iskoristio mogućnost i za razgovore o našim pritvorenim državljanima - dodao je hrvatski premijer:

- Zatražili smo da im se zajamči sigurnost te brz i učinkovit proces. Zatražili smo i da se natrag u Hrvatsku deportiraju oni navijači protiv kojih neće biti pokrenut kazneni postupak. Još jednom smo, naravno, jasno osudili nasilje i huliganizam te izrazili žaljenje zbog gubitka života jednog grčkog državljanina.

Iz Atene: Kao od prvog dana, brinemo o pritvorenim hrvatskim državljanima. Grčka im jamči sigurnost te pravedno i brzo suđenje

Najveće povećanje mirovina u zadnje 24 godine

Govorio je zatim o novom usklađivanju mirovina, istaknuvši da Vlada od prvog dana vodi politiku kontinuiranog povećavanja mirovina kako bi umirovljenicima osigurala dostojanstvenu starost.

- Povećanja od 1. srpnja 2023. iznosi 8.42%, riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999. godine. S novim usklađivanjem prosječna neto mirovina povećat će se za još 38 eura - iznosit će 508 eura. U našem su mandatu mirovine u prosjeku porasle za 44% (133 eura), a one najniže za 51% (106.46 eura) - izdvojio je predsjednik Plenković.

Raste i nacionalna naknada za starije osobe

Najavio je da će se na ovoj sjednici usvojiti izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, kojima se od 1. siječnja 2024. podiže njen iznos sa 120.71 na 150 eura i ublažavavaju uvjeti za ostvarivanje tog prava:

- Očekujemo da će broj korisnika sa sadašnjih 6.841 narasti na minimalno 13.400.

Najesen novi paket zaštitnih mjera

Pritom je istaknuo da je Vlada u dosadašnjim kriznim okolnostima pet puta isplatila jednokratnu novčanu pomoć za 700.000 hrvatskih umirovljenika, ukupne vrijednosti oko 300 milijuna eura:

- Očuvali smo socijalnu koheziju, limitirali cijene plina, struje i naftnih derivata. O umirovljenicima ćemo posebno voditi računa i pri izradi novog, jesenskog paketa zaštitnih mjera. Bit će ciljane, usmjerene prvenstveno prema onima koji su najugroženiji.

U mandatu naše Vlade znatno su rasle i plaće i mirovine, a pred nama su ogromna ulaganja u cilju demografske revitalizacije, zelene tranzicije i digitalne transformacije!

Podsjetio je i da je od početka ove godine Vlada i na druge načine dodatno unaprijedila položaj umirovljenika - omogućeno je korištenje dijela obiteljske mirovine od 27% uz osobnu mirovinu, dodatno je povećana najniža mirovina za 3%, povećana je tzv. bonifikacija za kasnije umirovljenje s prijašnjih 0.34 na 0.45% za svaki mjesec odlaska u mirovinu nakon propisane starosne dobi itd.

Isplata dodatka državnim službenicima i namještenicima

Danas će Vlada donijeti još jednu važnu odluku o pomoći našim sugrađanima, a radi se o dodatku na plaću u visini od 5 do 10% državnim službenicima i namještenicima - najavio je Plenković:

 - I uvećane mirovine i dodaci biti će isplaćeni već u rujnu. Pravo na taj dodatak, a do uvođenja novog sustava plaća, ostvarit će gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj službi. Ova je odluka rezultat iskrenog dijaloga sa socijalnim partnerima te razumijevanja okolnosti u kojima se nalazimo.

U tom je kontekstu premijer Plenković također podsjetio je da je u mandatu ove Vlade osnovica za izračun plaća u državnoj i javnim službama porasla za 33%, a u lipnju ove godine usvojena je odluka o privremenom dodatku od 100, 80 i  60 eura za više od 219.000 zaposlenih u javnom sektoru. Zaposlenima u pravosuđu plaće su pak povećane za dodatnih 12%:

 - Paralelno radimo i na novom Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama. Na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja. Time ćemo napraviti veliku reformu sustava plaća - koja će omogućiti kvalitetniji, uravnoteženiji i pravedniji sustav od ovog koji imamo danas.

Isplata potpora za proizvođače svinja

Od ostalih tema, premijer se osvrnuo na situaciju s afričkom svinjskom kugom, najavivši da započinje isplata potpora za proizvođače svinja, a riječ je o 7.5 milijuna eura vrijednom Programu potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed te bolesti:

- Kako bismo ublažili negativne ekonomske posljedice pojave afričke svinjske kuge, Vlada je donijela dva programa pomoći za oštećene uzgajivače svinja ukupne vrijednosti 12.5 milijuna eura.

Sjećanje na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Andrej Plenković je izvijestio i o obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima:

- Članovi Vlade odali su počast svim žrtvama nedemokratskih režima u hrvatskoj povijesti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mirogoju u Zagrebu, u Maclju te na Golom otoku i Svetom Grguru.

Jasna osuda svih zločina koji su počinjeni u ime nedemokratskih ideologija, a pijetet spram svih žrtava

Ukupna pomoć Ukrajini - 256 milijuna eura

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a vratio se na temu Ukrajine te najavio još jedan paket vojne pomoći Ukrajini, čime će ukupna dosadašnja pomoć Hrvatske toj prijateljskoj zemlji iznositi oko 256 milijuna eura:

- Riječ je o značajnoj donaciji koja predstavlja potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu i vojsci u otporu ruskoj agresiji, koja traje već punu godinu i pol dana. Osim velikih razaranja i žrtava u Ukrajini, utjecala je na globalne prilike, na ekonomsku, energetsku i financijsku situaciju u svijetu i Europi, pa tako i u Hrvatskoj.

Grlić Radman iz Kijeva: Nastavak snažne potpore neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine!

A A A