Vijesti
30. 8. 2023.

Poruka Srbiji: Skrivanje istine je zločin!

PVRH Andrej Plenković: Obilježavajući Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu, u mislima smo s njihovim obiteljima. Trajno smo posvećeni pronalasku nestalih, što je naša civilizacijska i politička dužnost. Nestali hrvatski branitelji i civili u temeljima su Hrvatske. PPVRH Tomo Medved: Nastavit ćemo tražiti, odgovorno i ustrajno, naše nestale sve dok ne pronađemo i posljednju osobu s popisa, identificiramo je i predamo obiteljima - kako bi imale mjesto gdje se mogu pomoliti i zapaliti svijeću za svoje najmilije.

Svake se godine 30. kolovoza obilježava Međunarodni dan nestalih osoba, a po odluci Hrvatskog sabora iz 2019. tog se datuma u Hrvatskoj obilježava i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Središnje obilježavanje ove se godine održalo u Varaždinu u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Hrvatska još uvijek traga za 1.806 osoba

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, položio je vijenac na Gradskom groblju i sudjelovao na misi u varaždinskoj katedrali:

- Hrvatska još uvijek traga za 1.806 osoba, većinom hrvatskih branitelja i civila. Njih je 1.411 nestalih, kojima je nepoznata sudbina, te 395 smrtno stradalih, kojima ne znamo mjesto ukopa. U proteklih sedam godina identificirana su i obiteljima predana 254 posmrtna ostatka, a tijekom ove godine ekshumirano ih je 11.

Trajno zahvalni dr. Tuđmanu i hrvatskim braniteljima na slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj!

Srbija mora dostaviti sve informacije

Izrazio je nezadovoljstvo zbog izostanka suradnje i informacija iz Srbije:

- I danas, iz Varaždina, pozivamo Srbiju da dostavi informacije o sudbini nestalih osoba, o lokacijama grobišta na svom teritoriju. Neka se ohrabre i pojedinci koji imaju saznanja.

U suradnji s obiteljima nastavit ćemo predano, odgovorno i ustrajno raditi na pronalasku svih naših nestalih - zaključio je Medved:

- I to sve dok i posljednju osobu s popisa ne pronađemo, identificiramo i predamo obiteljima da imaju mjesto na kojem se mogu pomoliti i zapaliti svijeću za svoje najmilije.

Kalvarija potrage

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir naglasila je da im zajedništvo i ustrajnost u potrazi za nestalima, u suradnji s državnim institucijama, ulijevaju nadu da će se rasvijetliti sudbina nestalih osoba:

- Onima koji znaju istinu želim poručiti da skinu taj teret sa svojih leđa, sa svoje savjesti, da pomognu obiteljima kako bi se prekinula naša kalvarija potrage, ali kako bi i oni sami mogli mirnije zaspati i ne biti sudionici zločina. Jer je skrivanje istine o nestalima zločin koji traje.

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu upriličena je prezentacija aktivnosti i opreme iz djelokruga rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na obilježavanju su sudjelovali i varaždinski župan Anđelko Stričak te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

A A A