Vijesti
5. 9. 2023.

Na Braču otvoren Odjel Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" za pružanje izvaninstitucionalnih usluga za djecu s poteškoćama u razvoju

(PHOTO) Andrej Plenković iz Supetra: Brač je prvi hrvatski otok koji ima ovakvu ustanovu, drago mi je što je realiziran ovaj projekt velikog srca. Svima čestitam! 100-tinjak djece imat će svu moguću podršku, više neće morati odlaziti u velike gradove ili kod privatnih terapeuta. Naš je prioritet osigurati jednake prilike za svu djecu, pa tako i na otocima - u koje smo u 7 godina investirali dvije milijarde eura. Niz je ulaganja u energetiku, promet, vodno gospodarstvo, socijalne usluge, kulturnu baštinu… čime podižemo kvalitetu života na otocima. Želimo društvo mijenjati na bolje te ćemo to činiti i dalje s politikama koje su fokusirane na smanjivanje nejednakosti, veću uključenost, solidarnost i jačanje sustava socijalne skrbi!

U svom govoru na svečanom otvorenju novouređenih prostora u Srednjoj školi ''Brač'', predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da je ključna poruka toga važnog projekta, koji će obogatiti kvalitetu života na otoku Braču, poruka uključivosti:

- U modernim društvima i demokracijama moramo voditi računa o onima koji su najranjiviji. Temeljno kršćansko načelo solidarnosti ono je načelo koje povezuje ljude u svakoj zajednici i državi.

Zakon o inkluzivnom dodatku

Stoga nas velika sreća koja je danas vidljiva na otoku Braču zbog realizacije ovog projekta dodatno učvršćuje u namjeri i želji da društvo učinimo boljim - nastavio je Andrej Plenković:

- Vlada RH će to činiti i dalje, i to s politikama koje su fokusirane na smanjivanje nejednakosti, veću uključenost, solidarnost i jačanje sustava socijalne skrbi. Prije nekoliko dana pripremljene su završne točke novog Zakona o inkluzivnom dodatku, koji će uskoro biti pušten u javno savjetovanje.

Renesansa hrvatskih otoka

Radi se o prvom centru ove vrste na bilo kojem od hrvatskih otoka, drago mi je što je realiziran taj projekt velikog srca - naglasio je hrvatski premijer i dodao da su u proteklih sedam godina mandata ove Vlade u otoke investirane dvije milijarde eura:

- To je golemo ulaganje u renesansu hrvatskih otoka i kvalitetu života na njima, u pomorske i ribarske luke, prometnu i energetsku infrastrukturu, vodno gospodarstvo, socijalne usluge, turizam, kulturnu baštinu…

Novi projekti, nova postignuća, novi ugovori za razvoj hrvatskih otoka

Što se tiče napora da se uvjeti života na našim škojima učine jednakima onima na kopnu, Plenković je podsjetio i na posebni program u novoj financijskoj perspektivi Europske unije, vrijedan 150 milijuna eura, a namijenjen isključivo otocima:

- Isto tako, prije nekoliko godina doneseni su novi Zakon o otocima i nova Strategija razvoja otoka.

Besplatni obrok, udžbenici i prijevoz

Osvrnuvši se na novu školsku godinu, ponovno je istaknuo da su svoj djeci u svim osnovnim školama osigurani besplatni obrok, besplatni udžbenici i besplatan prijevoz:

- Jednako tako, Hrvatska se nalazi pred najvećim investicijskim ciklusom u obrazovnu infrastrukturu, „teškom“ čak milijardu i 700 milijuna eura. To će omogućiti da sve škole s vremenom postanu jednosmjenske, što i jest Vladin cilj. Uz digitalizaciju, dekarbonizaciju i demografsku revitalizaciju, ulaganje u obrazovanje ključ je kvalitetne budućnosti novih generacija.

Dragi školarci, želimo vam godinu protkanu znanjem i veseljem, marljivošću, kreativnošću i novostečenim vještinama!

Rekordni turistički prihodi

Osvrnuo se i na turističke rezultate, za koje su neki oporbenjaci zloguko najavljivali da će biti „katastrofalni“:

- Ovogodišnji turistički prihodi veći su nego rekordne, pretpandemijske 2019. godine! I to unatoč lošim vremenskim prilikama u srpnju i početkom kolovoza. A po dolascima i noćenjima bolji smo nego lani. Rezime će biti odličan, čemu je pridonijela i sjajna predsezona.

Iznimno smo zadovoljni turističkim pokazateljima. Na razini smo povijesne 2019. godine, a u predsezoni smo ostvarili nove rekorde!

Još jednom svima čestitam na ovom hvalevrijednom projektu! - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković:

- 100-tinjak djece imat će na Braču svu podršku za kvalitetnije obrazovanje, više neće morati odlaziti u velike gradove ili kod privatnih terapeuta. Ovime pokazujemo kako je Vlada tu uz Supetrane, uz Bračane i uz sve naše hrvatske otoke.

 „BRAČKI PUPOLJCI“ & DANICA BARIČEVIĆ

Za dijagnostiku i terapije u novouređenim prostorima Srednje škole ''Brač'' u Supetru već je upisano 40-ak mališana. Plod je to dvogodišnjeg projekta udruge “Brački pupoljci”, koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju.

Među osnivačicama udruge je i naša saborska zastupnica Danica Baričević. Pridružujemo se čestitkama na hvalevrijednom projektu!

KUĆA HRAPOĆUŠA

Nakon otvorenja Odjela Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", premijer Plenković posjetio je u Dolu (Općina Postira) radove na Interpretacijskom centru Kuće Hrapoćuše, doma dolske torte - koja je nacionalno nematerijalno kulturno dobro:

- Centar će unaprijediti turističku ponudu i pridonijeti prepoznatljivosti Dola i cijelog Brača. Čuvamo baštinu i tradiciju hrvatskih otoka.

A A A