Vijesti
7. 9. 2023.

Europskim sredstvima & uz punu potporu SAD-a gradimo plinovode & proširujemo LNG terminal!

(PHOTO) Bukurešt. Plenković na 8. samitu Inicijative triju mora (Three Seas): Hrvatska kao suutemeljiteljica Inicijative pridonosi boljoj gospodarskoj, prometnoj i energetskoj povezanosti europskog prostora od Baltika preko Crnog mora do Jadrana. Izvijestio sam o našim ulaganjima u nove plinovodne pravce prema BiH, Sloveniji i Austriji te u povećanje kapaciteta terminala na Krku. Za te kapitalne projekte povući ćemo kroz NPOO (REPowerEU) najmanje milijardu eura. RH neće propustiti priliku da preraste u čvorište za opskrbu plinom srednje i istočne Europe, čime će se ujedno učvrstiti energetska neovisnost EU-a!

Zahvaljujem rumunjskom predsjedniku Klausu Iohannisu, domaćinu sastanku na vrhu, na srdačnom dočeku i dobrodošlici, a čestitamo Grčkoj koja je postala 13. članica „Triju mora“ i Moldovi koja je nakon Ukrajine prošle godine postala nova pridružena država sudionica - također je poručio predsjednik Vlade RH na samom početku dvodnevnog samita u Bukureštu.

Strateško partnerstvo sa SAD-om

Nakon otvorenja 8. samita Inicijative triju mora i predsjedničkog panela, premijer Andrej Plenković sastao se s Johnom Kerryjem, posebnim izaslanikom američkog predsjednika Joe Bidena za klimatska pitanja i energetiku:

- Učvršćujemo strateško partnerstvo i savezništvo Hrvatske i SAD-a. Razgovarali smo o globalnoj borbi protiv klimatskih promjena te daljnjim ulaganjima u dalekovode, zelenu tranziciju, proširenje LNG terminala i energetsku diverzifikaciju.

Predani produbljivanju suradnje unutar Inicijative

U okviru sastanka na vrhu Plenković je održao zajedničku konferenciju za medije s predsjednicima triju država - Rumunjske Klausom Iohannisom, Poljske Andrzejom Dudom i Litve Gitanasom Nausèdom.

„Inicijativa triju mora puno znači Hrvatskoj iz političkih, ali i konkretnih projektnih razloga“ - naglasio je tom prigodom:

- Čak trećina naše robne razmjene uključuje države članice „Triju mora“. Nastaviti ćemo s realizacijom energetskih i prometno-transportnih projekata. Među ostalim, snažno ulažemo u terminal za ukapljeni plin kod Omišlja i u koridor Vc, koji će biti u potpunosti završen iduće godine.

Hrvatske luke za ukrajinsko žito

 „Danas još jednom iskazujemo solidarnost s Ukrajinom, žrtvom svirepe ruske agresije, kojoj ćemo i dalje pomagati politički, humanitarno, ekonomski i vojno“ - dodao je Plenković na konferenciji za medije:

- Nudimo da se ukrajinsko žito izvozi preko naših luka, posebno one u Rijeci. Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata za srednju Europu, ali bi veliku ulogu mogla imati i dunavska luka Vukovar, koju ćemo željeznicom povezati s Jadranom.

Iz Atene (2): Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu, koja pruža herojski otpor ruskoj agresiji, i podupire njezin europski put!

POSLOVNI FORUM

Drugog dana samita hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se na tradicionalnom Poslovnom forumu Inicijative triju mora, na kojem je ove godine sudjelovalo više od 1.000 gospodarstvenika, državnika te predstavnika institucija Europske unije i SAD-a.

Energetika, promet & digitalna transformacija

U govoru je napomenuo da su energetika, promet i digitalna transformacija tri ključna područja budućnosti te da mu je „izuzetno drago da sve države članice Inicijative žele ojačati suradnju u području investicija i povećati trgovinsku razmjenu“:

- Svijet je doživio tektonske promjene uslijed ruske agresije na Ukrajinu, napadnute su demokratske, civilizacijske vrijednosti koje dijelimo. Stoga je važnije nego ikad održati Inicijativu triju mora snažnom. To jasno poručujem u ime Hrvatske, koja je zajedno s Poljskom suutemeljiteljica ove poboljšane međusobne povezanosti na prostoru Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.

Solidarnost na djelu

U ovim vremenima kada i klimatske promjene ugrožavaju ljudske živote važnija je nego ikad i naša međusobna potpora - nastavio je:

- Strašne su poplave ovog ljeta pogodile Austriju i Sloveniju. Inženjerijska pukovnija Hrvatske vojske upravo je danas postavila lansirni most u slovenskom mjestu Lačjoj Vasi. To je jasan znak solidarnosti i pomoći susjednim zemljama. U isto vrijeme naš vatrogasni zrakoplov već treći put ovog ljeta pomaže Grčkoj u borbi protiv velikih požara.

Još snažnija transatlantska dimenzija

Jako je dobro što je na samit u ime SAD-a došao John Kerry, posebni izaslanik predsjednika Bidena, čime su „Tri mora“ dobila još snažniju transatlantsku dimenziju - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u obraćanju na Poslovnom forumu.

Prva skupina državljana RH primljena u Global Entry! Božinović u Bijeloj kući, State Departmentu, DEA-i, Pentagonu & Ministarstvu domovinske sigurnosti

UKRAJINSKA VICEPREMIJERKA

Osim s Kellyjem, Plenković se u glavnom gradu Rumunjske sastao i s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Ukrajine Yuliom Svyrydenko.

„Mnogi naši gospodarstvenici prisutni su u Ukrajini, koju kao žrtvu svirepe agresije, ponovit ću, nastavljamo pomagati na sve moguće načine“.

Hrvatski premijer iz Rumunjske je otputovao - skupa s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem - ravno na 248. sjednicu Vlade RH.

A A A