Vijesti
13. 9. 2023.

Jedan je hrvatski narod - jedan je Domovinski rat! Medved: „BiH ne bi bila cjelovita & slobodna bez HVO-a & HV-a“

28. obljetnica oslobođenja Jajca u VRO Maestral. Tomo Medved: Kako je HV odigrao važnu ulogu u okončanju rata u BiH, tako je HVO pridonio oslobađanju RH. Naša se Vlada nastavlja nepokolebljivo zauzimati za punu ravnopravnost Hrvata u BiH i podupirati njen euroatlantski put. Dragan Čović: Hvala Vladi RH na pomoći koju pruža braniteljima HVO-a. Svakim danom svjedočimo sve boljoj suradnji i umreženosti Hrvata u BiH i RH. I to je prava slika odnosa našeg naroda! Želimo europsku BiH - u kojoj nijedno hrvatsko dijete više neće razmišljati o tome smije li se moliti svom Bogu, govoriti svojim jezikom, ponositi se velikanima svoje povijesti.

„Ova je obljetnica prigoda da se prisjetimo ključne činjenice iz suvremene povijesti: slobodne i neovisne, cjelovite BiH ne bi bilo bez Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, bez pobjedničkih operacija Hrvatskih snaga!“ - poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Jajcu na obilježavanju Vojno-redarstvene operacije Maestral, u kojoj je 13. rujna 1995. godine, nakon trogodišnje okupacije, oslobođen upravo kraljevski grad Jajce.

Ponosni smo na zajedničke oslobodilačke operacije

Kako je HV odigrao važnu ulogu u okončanju rata u BiH, tako je HVO pridonio oslobađanju Republike Hrvatske - nastavio je Medved:

- Ponosni smo na naše zajedničke oslobodilačke operacije u BiH koje su primorale Slobodana Miloševića da sjedne na stol mirovnih pregovora u Daytonu i da dođe do završetka rata.

Najavio je nastavak nepokolebljivog zauzimanja Vlade RH za punu jednakopravnost Hrvata u BiH i potpore euroatlantskom putu te zemlje:

- Čvrsto stojimo uz hrvatski narod u BiH koji mora biti konstitutivan i ravnopravan.

Našu povijest neće pisati netko drugi!

Obraćajući se okupljenima, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragan Čović napomenuo je da se „moramo skrušeno i ponizno pokloniti svakoj žrtvi koja se ugradila u našu slobodu u RH i BiH“:

- Iz povijesti moramo izvući bitne činjenice, ponositi se s njima, vrednovati ih. U suprotnom, našu će povijest pisati netko drugi. Nemamo pravo odreći se svoje vjere, baštine, kulture, tradicije, jezika, jer zbog njih su mnogi dali živote. Šaljemo poruku i prijateljima s kojima gradimo BiH, BiH koja će biti europska i u kojoj nijedno naše dijete neće razmišljati o tome smije li se moliti svom Bogu, govoriti svojim jezikom, ponositi se velikanima svoje povijesti.

Na kraju je Čović izrazio ponos na iskazanome nacionalnom zajedništvu i poručio da se Hrvati nemaju pravo odreći domovine BiH.

Počast poginulim Virovitičanima

Prije središnje proslave Medved je s izaslanstvom Grada Virovitice, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, u Jajcu odao počast kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne Virovitice.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvodio je zastupnik iz Virovitičko-podravske županije i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, a na obilježavanju je sudjelovala i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH (i nacionalna potpredsjednica HDZ-a) Zdravka Bušić.

MAESTRAL

VRO Maestral uslijedila je mjesec dana nakon Oluje kada su Hrvatske snage (HV i HVO) oslobodile Šipovo, Jajce i Drvar te Bosanski Petrovac, Krupu i Ključ.

Time su se stvorili preduvjeti za Južni potez, posljednju operaciju u nizu, kojom se stiglo nadomak Banje Luke, kada je srpska strana pristala na pregovore u studenom 1995. i okončanje rata.

S BRANITELJSKIM UDRUGAMA HVO-a

Prije dolaska u Jajce, Čović i Medved sastali su se na Kupresu s predstavnicima braniteljskih udruga HVO-a. Uz PPVRH/ministra hrvatskih branitelja bio je i saborski zastupnik Ante Deur,.

Predsjednik HNS-a zahvalio je Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću i samom ministru Medvedu na pomoći i potpori koju pružaju braniteljima HVO-a:

- Svakim danom svjedočimo sve boljoj suradnji i umreženosti Hrvata u BiH i RH. I to je prava slika odnosa našeg naroda.

A A A