Vijesti
15. 9. 2023.

Može se kad se zna & hoće! Grad Osijek NEĆE povećati stopu poreza na dohodak!

Premijer Andrej Plenković obišao obnovljenu osječku Tvrđu: Drago mi je što će gradonačelnik Ivan Radić omogućiti veće plaće svojim sugrađanima. S obzirom na golemi porast prihoda lokalnih jedinica uslijed fiskalne decentralizacije koju je provela Vlada RH, rekordna EU sredstva i izdašnu pomoć kroz zaštitne mjere, g. Radić ističe da će biti sasvim dovoljno novca za dobro funkcioniranje grada, kao i za daljnja ulaganja. Također mi je drago što su i on i osječko-baranjski župan Ivan Anušić zadovoljni s 5. paketom mjera. Time pružamo stabilnost i sigurnost lokalnim i područnim jedinicama te omogućavamo da im fokus ostane na razvojno-socijalnim projektima.

S nacionalne razine itekako ulažemo u Osječko-baranjsku županiju, u svih pet slavonskih županija - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon što je obišao završene radove na obnovi Tvrđe, osječke povijesne, barokne gradske jezgre.

Ulaganja u Slavoniju - u fokusu Vlade RH

„Za najkasnije godinu dana bit će u potpunosti izgrađen koridor Vc, završit ćemo preostalih pet kilometara od Belog Manastira do granice s Mađarskom“ - nastavio je Andrej Plenković:

- Otvorili smo Regionalni centar za distribuciju voća i povrća, Gospodarski centar OBŽ-a, ulaže se u riječnu i zračnu luku u Osijeku... Zajedno smo dovršili i obnovu osječke Tvrđe, vrijednu gotovo 17 milijuna eura, od čega su 8.9 milijuna bespovratna europska sredstva.

Izdvojio je podatak da je u 1. financijskoj perspektivi (višegodišnjem EU proračunu) Osijek kroz ITU mehanizam imao 45 milijuna eura na raspolaganju, a sada mu je osigurano - 55 milijuna.

Podcrtao je da su investicije u OBŽ kroz Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" proteklih godina bile u fokusu hrvatske Vlade.

Novi KBC Osijek

Najavio je da će se - u kontekstu velikih investicija u zdravstvenoj infrastrukturi, kojih će ukupno biti više od dvije milijarde eura - osigurati sredstva i za izgradnju novog Kliničkog bolničkog centra Osijek:

- Time će se na istoku Lijepe Naše podići razina zdravstvenih usluga!

OBNOVA 2 MJESECA PRIJE ROKA

Projekt obnove osječke Tvrđe obuhvatio je površinu od 30.000 kvadratnih metara, a prvi put su potpuno zamijenjene vodovodne, kanalizacijske i telekomunikacijske instalacije te javna rasvjeta. Građani koji žive u ovom dijelu Osijeka sada se mogu priključiti na gradsku toplanu.

Novi sjaj dobili su i 300-godišnji pločnici, obnovljeni originalnim materijalima i sa sačuvanom izvornom vizurom.

„Radovi su bilo vrlo zahtjevni jer se u Tvrđi nalaze Gradska uprave, sveučilišni Rektorat, srednje škole i fakulteti. No završeni su dva mjeseca prije roka! Osijek je dobio i nove mogućnosti za daljnji razvoj turizma“ - ne bez ponosa istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić.

GRAFIČKI GENIJ MANIRIZMA

Prije obilaska Tvrđe i sastanka sa županom Anušićem i gradonačelnikom Radićem, premijer Plenković posjetio je izložbu „Andrija Medulić Schiavone - grafički genij manirizma“ u Muzeju likovnih umjetnosti.

„Uistinu impresivna izložba!“

A A A