Vijesti
20. 9. 2023.

Imamo Vladu koja kontinuirano radi za građane i gospodarstvo & nemoćnu oporbu koja nije u stanju ponuditi nijedno suvislo rješenje

PVRH/PHDZ Andrej Plenković u Dnevniku HTV-a: Shvaćaju da nemaju šanse na parlamentarnim izborima, pa mi orkestrirano pokušavaju prilijepiti „korupciju“. A to čine u dosluhu s korumpiranim „analitičarima“. U nemoći, na to se svodi oporbena strategija. Nemaju odgovor ni na jedno naše postignuće: zaštitne mjere, rast BDP-a, besplatni obroci, udžbenici i prijevoz za školarce, kreditni rejting, daljnje povećavanje zaposlenosti, plaća i mirovina, narodne obveznice, zamrzavanje cijena namirnica, probijanje 2. cijevi tunela Učke, Rafalei, neradna nedjelja, Pelješki most, LNG terminal, autocesta Zagreb-Sisak, Schengen...

Nakon saborskog „aktualca“ - koji je prošao kako se i očekivalo - predsjednik Vlade RH i HDZ-a gostovao je središnjoj informativnoj emisiji javne televizije.

Andrej Plenković deklasirao nemoćne i patetične oporbenjake

Osim o samome aktualnom prijepodnevu i nemuštoj oporbi, Andrej Plenković govorio je o snižavanju/ograničavanju cijena ključnih prehrambenih i higijenskih proizvoda, novom paketu zaštitnih mjera, najvišem kreditnom rejtingu RH u povijesti, nadolazećoj superizbornoj godini…

Donosimo ključne poruke:

Orkestrirano: nova oporbena strategija

Javnost je mogla iznova vidjeti da imamo dvije Hrvatske: s jedne strane Vladu koja kontinuirano i konzistentno radi za građane i gospodarstvo, koja ostvaruje strateške ciljeve i velike infrastrukturne projekte, a s druge nemoćnu oporbu, nemoćnu do te mjere da su na „aktualcu“ svi imali, orkestrirano, novu strategiju.

O čemu se radi? Shvatili su da neće imati nikakve šanse na parlamentarnim izborima iduće godine ako ne prilijepe meni osobno neku vrstu „korupcije“. U proteklih 10 dana svojim su nastupima u medijima te uz podršku nekih korumpiranih komentatora imali pripreme za takav nastup. To je perfidno, lažno, potpuno neutemeljeno. Stvaraju dvostruki medijski okvir: za ljevicu smo „korumpirani“, a za krajnju ili lažnu desnicu „izdajnici“ i „veleizdajnici“ jer surađujemo s manjinama

Kao što već rekoh, oporba to čini u nemoći, jer nema odgovora ni na jedno pitanje, ni na jedno naše postignuće: ni na povećanja plaća i mirovina, ni na mjere za zaštitu standarda i smanjivanje inflacije, ni na rast BDP-a i najviši kreditni rejting ikada, ni na probijanje druge cijevi tunela Učke...

Nakon Dalmacije Pelješkim mostom i Baranje koridorom 5C, punim profilom Ipsilona i Istru ćemo u potpunosti prometno integrirati s ostatkom Lijepe Naše!

Sigurna Hrvatska

U globalnoj energetskoj krizi osigurali smo priuštivu cijenu struje i plina, višestruko nižu od tržišne, za kućanstva, gospodarstvo, vrtiće, škole, fakultete, bolnice, domove za starije, županije, gradove, općine, civilni sektor, vjerske zajednice… Da ne govorim o nižim cijenama naftnih derivata. Učinili smo sve kako bismo zajedno, kao društvo, prošli kroz krizu sa što manje štete. I to smo uspjeli.

Hrvatska ima nove zaštitne mjere! Smanjene su i zamrznute cijene za 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda!

I sada smo, s novim, petim paketom mjera vrijednim 464 milijuna eura, čvrsto stali uz hrvatske ljude i nacionalnu ekonomiju. Iznova je fiksirana cijena struje, ponovno ide izravna novčana pomoć za umirovljenike, ugrožene kupce energenata, korisnike dječjeg doplatka, nezaposlene, hrvatske branitelje, civilne stradalnike Domovinskog rata, nastradale u potresima. Obavili smo široki proces konzultacija, paketom su zadovoljni i radnički sindikati i poslodavci, i jedinice lokalne i regionalne samouprave, i umirovljenici…

Očekujemo pad inflacije u rujnu

Uz donošenje novoga zaštitnog paketa, postigli smo dogovor s čelnicima trgovačkih lanaca i banaka. Fiksirali smo maksimalnu cijenu 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda koji se najčešće kupuju. Isto tako, trgovci su najavili daljnja pojeftinjenja neovisno o navedenom ograničavanju cijena. Uvjeren sam da će se već u rujnu osjetiti pad inflacije. I to je naš cilj.

Banke su pak najavile da će povećati kamate na štednju građana, ali ne i na kredite. No taj nedavni dogovor nije pao s neba, on je plod i naših prijašnjih poteza. Vlada je početkom godine izdala narodnu obveznicu, s enormnim odazivom. Građani su u nju uložili 1.3 milijardi eura jer smo im omogućili da oplemene svoju štednju s daleko većim prinosom nego u komercijalnim bankama. Što je država s time napravila? U biti je napravila konkurenciju bankama.

MOST želi zaustaviti smanjenje cijena hrane u trgovinama, nove zaštitne mjere, naknade za ugrožene sugrađane & porast neto plaća

A sjetite se kako su neki oporbenjaci htjeli srušiti taj hvalevrijedni financijski projekt! Na sreću, nisu uspjeli. Novac koji je do tada bio deponiran u bankama otišao je u narodne obveznice, čime se, također, potvrdilo povjerenje sugrađana u naše ekonomske politike i smjer kojim vodimo državu.

A da je smjer dobar, ističe i svjetska agencija Standard & Poor's, koja je izglede kreditnog rejtinga RH poboljšala iz stabilnih u pozitivne. Došli smo na korak do „A“ investicijskog rejtinga - koji nikada nismo imali.

Izvješće agencije Standard & Poor's potvrđuje da smo donosili dobre odluke u krizama! RH na korak do A razine investicijskog rejtinga

Na izbore ponosni na svoja postignuća

Ulazimo u superizbornu godinu. Što se nas tiče, Možemo i SDP mogli su zajednički nastupiti. Nama je to svejedno. Već sam dva puta pobijedio ljevicu - i 2016. Milanovića i 2020. Bernardića - a i tada su se protiv nas brojne stranke okupile u tim koalicijama. Mislim da ih je 2020. bilo 11. Godine 2016. pobijedili smo sa 7 mandata razlike, a 2020. s - 25. Enormna razlika.

Na ljevici su sami odlučiti na koji će način nastupiti na izborima i ući u kampanju. Ovi iz SDP-a su krenuli sa štrikom oko vrata i automatski odredili svoju političku sudbinu.

Grbin, Ahmetović, Bauk, Hajdaš Dončić… Teško bismo sami mogli naći „boljeg“ protivnika od ovakvog SDP-a!

S druge strane, mi ćemo na izbore ići ponosni na svoja postignuća: Pelješki most, koridor 5C, Istarski Ipsilon, autocesta Zagreb-Sisak, Schengen, euro, Europski stabilizacijski mehanizam, ukinute vize za SAD, LNG terminal, Rafale, neradna nedjelja, gospodarski rast, daljnje povećavanje zaposlenosti, plaća i mirovina… Unatoč uzastopnim globalnim krizama, riješili smo ili ćemo do kraja mandata riješiti sve ono bitno što smo obećali. Osigurali smo i besplatne obroke, udžbenike i prijevoz za sve učenike u osnovnim školama. Pa kad je to bilo prije? Nikada.

Nastavljamo s politikom kontinuiteta jer ona donosi rezultate. A politička stabilnost preduvjet je svakog rasta. I prosječna je mirovina porasla na 47.5% prosječne plaće. Usporedbe radi, prosječna se mirovina u čitavom mandatu SDP-ove vlade povećala za 8 eura, a u našem za - 188 eura! Prosječna pak isplaćena neto plaća porasla je za 401 eura u našem mandatu, u njihovom mandatu za - 40.

INTERVJU U CIJELOSTI

Predsjednik Andrej Plenković govorio je za HTV i o ukrajinskom žitu te europskoj potpori Ukrajini. Njegovo gostovanje možete pogledati i poslušati na donjem linku:

Plenković: Imamo dvije Hrvatske, Vladu koja radi i nemoćnu oporbu

A A A