Vijesti
21. 9. 2023.

Novi paket mjera, jeftinija potrošačka košarica & poboljšani izgledi investicijskog kreditnog rejtinga - potvrda dobrog rada!

(VIDEO) Plenković na 251. sjednici Vlade RH: Nakon što smo donijeli nove zaštitne mjere, vidljiv je trend smanjivanja cijena. Potaknuli smo konkurenciju, a u opskrbi nema poremećaja. Neće ih ni biti. Pojeftinjava potrošačka košarica, što nam je i bio cilj. Učinili smo konkretne iskorake kako bi inflacija - pala. Banke su pak najavile da će podići kamate na štednju, ali ne i na gotovinske i stambene kredite. Za kućanstva, lokalne jedinice, vrtiće, škole, male i srednje poduzetnike… opet smo osigurali cijene struje i plina koje su niže od tržišnih. Da smo donosili dobre odluke u krizama, potvrđuje i izvještaj agencije S&P, koja je poboljšala izglede kreditnog rejtinga RH iz stabilnih u pozitivne.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Probijena 2. cijev tunela Učke

Kao ključni politički i infrastrukturni događaj proteklog tjedna Andrej Plenković izdvojio je probijanje druge cijevi tunela Učke.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji toga važnog projekta, najavio je da će se do ljeta iduće godine prometovati tom cijevi, što će biti fantastičan uspjeh i za hrvatski turizam i za promet i za razvoj gospodarstva. Poručio je da će se time Istra četverotračnim autoputom povezati s mrežom hrvatskih autocesta:

- Krenula je i izgradnja preostalih desetak kilometara autoceste od tunela Učke do Matulja, a dovršetkom dva vijadukta, Mirna i Limski kanal, kompletirat će se cijeli projekt.

Nakon Dalmacije Pelješkim mostom i Baranje koridorom 5C, punim profilom Ipsilona i Istru ćemo u potpunosti prometno integrirati s ostatkom Lijepe Naše!

Obnovljena Tvrđa & novi KBC Osijek

Hrvatski premijer obišao je i osječku Tvrđu, koja je obnovljena financirana kroz ITU mehanizam. Dakle, europskim sredstvima koja su direktno alocirana gradovima sjedištima županija.

Tom je prigodom - dodao je - najavljena i izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Može se kad se zna & hoće! Grad Osijek NEĆE povećati stopu poreza na dohodak!

Privrženost pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu

Podsjetio je i da su potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić sudjelovali na obilježavanju 32. godišnjice Bitke za Vukovar:

- S ponosom se prisjećamo tih herojskih dana, a s trajnim pijetetom prema svima onima koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Vlada neće prestati tragati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba u Domovinskom ratu.

Na korak do najvišeg investicijskog kreditnog rejtinga

Od ekonomskih tema izdvojio je izvješće svjetske agencije Standard & Poor's, koja je potvrdila BBB+ kreditni rejting Hrvatske te mu izglede iz stabilnih prebacila u pozitivne:

- Time je Hrvatska došla na korak do prelaska u najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga, što je potvrda dobrog smjera naše ekonomske i fiskalne politike te strateških postignuća. Donoseći zaštitne mjere u energetskoj krizi i prije toga u pandemiji država je pokazala kako može pomoći i građanima i gospodarstvu. Pritom je još priskrbila zaista golema europska sredstva, koja Hrvatskoj omogućuju realizaciju strateških ciljeva.

Izvješće agencije Standard & Poor's potvrđuje da smo donosili dobre odluke u krizama! RH na korak do A razine investicijskog rejtinga

Očekujemo pad inflacije

Osvrnuo se, u tom kontekstu, i na Vladin 5. paket mjera pomoći građanima, gospodarstvu i lokalnim jedinicama. Podcrtao je ovom prilikom dio paketa koji se odnosi na kontrolu cijena 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda:

- Vidljiv je trend smanjivanja cijena. Potaknuli smo konkurenciju, a u opskrbi nema poremećaja. Neće ih ni biti. Pojeftinjava potrošačka košarica, što nam je i bio cilj. Učinili smo konkretne iskorake kako bi inflacija - pala. Podsjećam i da smo za kućanstva, lokalne jedinice, vrtiće, škole, male i srednje poduzetnike… opet sosigurali cijene struje i plina koje su niže od tržišnih.

Hrvatska ima nove zaštitne mjere! Smanjene su i zamrznute cijene za 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda!

Tome je dodao i najave banaka da će povećati kamatne stope na štednju, ali ne i na gotovinske i stambene kredite.

Jalova, bezidejna, nemaštovita oporba

Što se tiče aktualnog prijepodneva, kojim je započelo jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora, Plenković je kazao da su članovi Vlade predstavili kapitalne projekte koji su realizirani ili se realiziraju te sve ono što čine na dobrobit hrvatskih građana i nacionalne ekonomije:

- S druge strane smo imali jalovu, bezidejnu i nemaštovitu opoziciju, koja nam nastoji, bez ikakvih argumenata, lijepiti etikete korupcije ili izdajnika.

Imamo Vladu koja kontinuirano radi za građane i gospodarstvo & nemoćnu oporbu koja nije u stanju ponuditi nijedno suvislo rješenje

Time se oporba bavi umjesto da ponudi bilo kakvo konkretno rješenje - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A