Vijesti
22. 9. 2023.

Uvodimo strože kazne za nasilnike & osnažujemo zaštitu žrtava i njihovih prava

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Premijer Andrej Plenković: Obilježavamo ovaj dan u spomen na tri ubijene i jednu teško ranjenu ženu na Općinskom sudu u Zagrebu 1999. godine. Borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji prioritet je Vlade RH. To je vrijednosno pitanje, obveza svih institucija i cijelog društva. Stoga je danas Ministarstvo pravosuđa i uprave u javno savjetovanje uputilo izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. U partnerstvu s udrugama i inicijativama unaprjeđujemo mehanizme u borbi protiv nasilja.

Zakonske izmjene koje je nedavno usvojila Vlada RH prekretničke su pogledu borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji te zaštite prava djece. Uvode se, među ostalim, femicid kao zasebno kazneno djelo i alimentacijski fond - iz kojeg će država isplaćivati alimentacije za djecu čiji roditelji ne ispunjavaju svoju obavezu.

Uvodimo posebno kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe - femicid!

Novo kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe

Ne bez simbolike, Ministarstvo pravosuđa i uprave baš je na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u e-Savjetovanje uputilo navedene zakonske izmjene, a kojima se predlažu strože kazne za nasilnike i osnažuje sustav zaštite žrtava propisivanjem većih prava žrtava.

Izmjenama Kaznenog zakona - navodi se u priopćenju MPU-a - uvodi se i novo kazneno djelo „teško ubojstvo ženske osobe“ kao kvalificirani oblik kaznenog djela ubojstva s propisanom maksimalnom kaznom dugotrajnog zatvora.

Osim toga, povećavaju se kazne za silovanje i teško kazneno djelo protiv spolne slobode na 5 do 12 godina zatvora. Proširuje se i mogućnost određivanja zaštitnog nadzora po punom izvršenju za kaznena djela protiv braka, obitelji i djece te se ukida zastara progona i izvršenja kazne zatvora za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Kazneno djelo teškog ubojstva žene također neće zastarijevati.

Spolno uznemiravanje - isključivo kazneno djelo

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji propisuju se i veće kazne za nasilje u prekršajnim postupcima. Usvajanjem ovih izmjena spolno uznemiravanje više neće biti prekršaj, već isključivo kazneno djelo.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave također ističu da se izmjenama paketa zakona osnažuje sustav zaštite prava žrtava te dodaju da će sudovi kod izbora i mjere kazne u obzir uzimati i posljedice koje je žrtva pretrpjela kaznenim djelom.

Ministar Piletić: Nasilje nije prihvatljivo, nasilnike treba odvratiti od počinjenja nasilja

Istražni zatvor za kršenje mjera opreza

U priopćenju dodaju da se propisuje pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanju mjera opreza, a za kršenje mjera određivat će se istražni zatvor, podjednako u kaznenom i prekršajnom postupku.

Sudovi će prilikom donošenja odluke o mjeri opreza morati uzeti očitovanje žrtve o opasnosti za njezinu sigurnost, a kod pojedinačne procjene žrtve tijela kaznenog postupka trebat će uzeti u obzir rizične faktore za ponavljanje nasilja.

Iz Ministarstva navode i da se zakonskim izmjenama izrijekom propisuje pravo žrtve da bude obaviještena o puštanju nasilnika iz istražnog zatvora putem policije, dok se u cilju snažnije zaštite žrtava predlaže minimalna udaljenost od 50 metara između žrtava i nasilnika.

Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne radnje …

Uvodi se i novo kazneno djelo „neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje“, kojim se uređuje pitanje otkrivanja informacija iz spisa u fazi kaznenog postupka u kojoj je javnost isključena, a uvid u spis ograničen.

Ističe se da se ovakvim zakonskim uređenjem štiti pretpostavka okrivljenikove nedužnosti kao Ustavom zajamčeno pravo, pravo na privatnost okrivljenika i drugih sudionika kaznenog postupka, objektivno utvrđivanje činjenica u kaznenom postupku, neovisnost i nepristranost suda te osigurava pravo na pravično suđenje.

Pojašnjava se da je zaštita probitaka kaznenog postupka pravni standard u 30 članica Vijeća Europe te da zakonodavni okvir u 23 države omogućuje sankcioniranje svih koji iznose informacije iz istrage, dok se u njih sedam sankcije odnose samo na sudionike kaznenog postupka.

… ne odnosi se na novinare

Predloženim zakonskim izmjenama - naglašavaju u Ministarstvu - ni na koji način se ne narušavaju medijske slobode niti se ograničava pravo na informacije od javnog interesa jer se izmjene o neovlaštenom otkrivanju sadržaja izvidne ili dokazne radnje ne odnose na novinare, već isključivo na sudionike postupka odnosno na osobe koje rade na spisu ili imaju pravo uvida u spis.

O pokretanju kaznenog postupka, opisu kaznenog djela koje se stavlja na teret te radnjama koje se provode, javnost će na objektivan, nepristran i jednak način, kao i do sada, biti informirana službenim priopćenjima nadležnih tijela.

Dodatni Zakoni u e-Savjetovanju

Ministarstvo pravosuđa i uprave dodalo je na kraju priopćenja da su prošlog tjedna u postupak e-Savjetovanja upućene pak izmjene i dopune Obiteljskog zakona - kojima se osnažuje zaštita žena i djece od nasilja.

Osim toga, uvodi se i novo kazneno djelo napuštanja životinja s propisanom kaznom od godine dana, a ako je uslijed napuštanja životinja uginula, propisuje se kazna zatvora od dvije godine. Dodatno, povećavaju se kazne zatvora za ubijanje ili mučenje životnija s 2 na 3 godine.

PREZENTACIJA

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a proteklog je tjedna zajedno s predstavnicima udruga i inicijativa za zaštitu prava žena i djece predstavio nove mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji te zaštitu prava djece. Cijelu prezentaciju možete preuzeti OVDJE.

A A A