Vijesti
25. 9. 2023.

Prije ljeta 2024. dovršit ćemo Ipsilon u punom, četverotračnom profilu! Istra će se u cijelosti integrirati u mrežu hrvatskih autocesta

30. DAN ISTARSKE ŽUPANIJE & 80. OBLJETNICA PAZINSKIH ODLUKA. Premijer Andrej Plenković iz Pazina: Prošlog tjedna probili smo 2. cijev tunela Učke, no to je tek dio velikih projekata koje zajedno realiziramo u Istri. Izdvojimo novu Opću bolnicu i Malo rimsko kazalište u Puli, ACI marinu Rovinj; u Kanfanaru smo zadržali tvornicu British American Tobacco, u Umagu izgradili 84 POS-ova stana, a vašoj su županiji uslijed fiskalne decentralizacije povećani prihodi za gotovo 50%! Čestitam županu Borisu Miletiću i svim našim istarskim prijateljima na ekonomskim uspjesima u ovih 30 godina. Zahvaljujući marljivosti i kreativnosti svojih ljudi Istra je dala veliki doprinos razvoju Lijepe Naše.

Čast mi je sudjelovati na ovoj značajnoj obljetnici, na kojoj se prisjećamo Sabora istarskih narodnih predstavnika koji su 25. rujna 1943. donijeli odluku o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom! - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Pazinu:

- Uvijek mi je izrazito zadovoljstvo doći u Istru i podržati projekte koje provodimo u partnerstvu s Istarskom županijom i koji svim stanovnicima čine život boljim i ugodnijim. Nekoliko dana uoči ove obljetnice probijena je 2. cijev tunela Učke, a od ljeta iduće godine, kada tunel bude pušten u promet, Istra će četverotračnom autocestom biti u potpunosti povezana s mrežom HAC-a.

Nakon Dalmacije Pelješkim mostom i Baranje koridorom 5C, punim profilom Ipsilona i Istru ćemo u potpunosti prometno integrirati s ostatkom Lijepe Naše!

Donosimo i ostale ključne poruke iz obraćanja premijera Andreja Plenkovića:

Mnogobrojna zajednička postignuća

Osim Istarskog ipsilona i tunela Učke, u Istri se provode i drugi veliki zajednički projekti, poput nove Opće bolnice i Malog rimskog kazališta u Puli ili ACI marine Rovinj. U Kanfanaru smo zadržali tvornicu British American Tobacco, u Umagu izgradili 84 POS-ova stana.

Otvorena nova Opća bolnica u Puli - Kvalitetnija zdravstvena skrb za 160.000 ljudi!

Postigli smo i Sporazum sa Slovenijom o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti - koji je posebno važan za zapadni dio Istre.

Beroš: Sporazum o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji Hrvatske i Slovenije spašava živote

Naša Vlada vodi računa o razvoju Istre, kao što to radi u partnerstvu sa županijama i za sve ostale krajeve Hrvatske!

Decentralizacija - 48% više sredstava za Istru

Vašoj su županiji - uslijed fiskalne decentralizacije - godišnji prihodi od 2016. do 2022. povećani za čak 48%! Za Istru to konkretno znači 48% više sredstava za provedbu razvojno-socijalnih projekata koje su na lokalnim izborima dobili podršku birača.

I s novim krugom porezne reforme jača se fiskalna autonomija lokalnih vlasti, a njihovim se čelnicima nudi mogućnost da pridonesu povećanju primanja svojih sugrađana.

Može se kad se zna & hoće! Grad Osijek NEĆE povećati stopu poreza na dohodak!

Zaštitne mjere i za lokalne jedinice

U kontekst partnerstva s lokalnom razinom spadaju i mjere koje je Vlada donosila u globalnim krizama u protekle tri i pol godine.

Država je čvrsto stala iza građana i gospodarstva, ali i iza županija, gradova i općina, fakulteta, bolnica, škola, vrtića, domova, župa, te pravodobnim i sveobuhvatnim odlukama osigurala daleko niže cijene energenata od onih tržišnih.

Hrvatska ima nove zaštitne mjere! Smanjene su i zamrznute cijene za 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda!

Impresioniran sam svime onime što je ostvareno u partnerstvu Vlade i Istarske županije. i ta će se suradnja na zajedničkim projektima, uopće ne sumnjajte, nastaviti na obostrano zadovoljstvo!

A A A