Vijesti
28. 9. 2023.

Hrvatska je europska priča o uspjehu! Očuvali smo radna mjesta, zaštitili standard, riješili se ovisnosti o ruskom plinu, osigurali energente & omogućili gospodarski rast!

(VIDEO & PHOTO) Studijski dani EPP-a (2). Von der Leyen: „Unaprijed se radujem vašim novim uspjesima, za što ćete uvijek imati punu potporu“. Plenković: „U krizama smo ostali vjerni svojim vrijednostima, iskazali liderstvo i ostvarili rezultate“. Weber: „Svladali smo dosadašnje izazove, a sad se suočavamo s ilegalnim migracijama. Države, a ne trgovci ljudima, moraju odlučivati tko će u njih ulaziti“. Von der Leyen i Plenković održali su sastanak na kojem je potvrđeno da je RH iskoristila alokaciju iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu te da učinkovito povlači i novac iz NPOO-a. Potom su obišli centar za obuku vatrogasaca u Vučevici. „Pomažete diljem Europe. Hvala vam na solidarnosti!“

Split. Drugog dana Studijskih dana Europske pučke stranke (European People's Party - EPP) predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i prvi čovjek EPP-a Manfred Weber zajedno su obratili sudionicima toga velikoga međunarodnog skupa.

Europski lideri iz Splita: Hrvatska je zemlja pobjednica, uzor drugima!

Donosimo ključne poruke:

PLENKOVIĆ: EPP je bio & mora ostati predvodnik u suočavanju sa suvremenim izazovima!

Poštovana Ursula, dragi Manfrede, hvala vam na dolasku, to je potvrda snažne podrške koju naša narodnjačko-demokršćanska politička obitelj - najveća i najjača obitelj u Europi - kontinuirano pruža i HDZ-u i Hrvatskoj.

U uzastopnim globalnim krizama - vodeći se demokršćanskim načelom solidarnosti - ostali smo vjerni svojim vrijednostima, iskazali liderstvo i ostvarili rezultate! Sveobuhvatnim zaštitnim mjerama te nezapamćeni i EU i nacionalnim sredstvima spriječili smo socijalnu frakturu, očuvali radna mjesta, osigurali redovitu opskrbu energentima, riješili se ovisnosti o ruskom plinu i nafti te omogućili brzi gospodarski oporavak, a potom i rast!

Protiv nezakonitih migracija & demagoga

EPP je bio predvodnik u borbi protiv ekonomskih i energetskih posljedica pandemije COVID-a i ruske agresije na Ukrajinu, a sada treba naći rješenje za suočavanje s migrantskim pritiscima, ali i s demagogijom - koja je sve izraženija u državama članicama.

O ZAŠTITI GRANICE: MOST-ovi provokatori & rigidni ljevičari - teško je reći tko je od njih gori & štetniji!

VON DER LEYEN: Nakon Schengena & eura - nova postignuća!

Hrvatska je europska priča o uspjehu! Vrlo se rado sjećam 1. siječnja kada sam imala čast biti na proslavi vašeg ulaska u Schengen i europodručje. Unaprijed se radujem vašim novim postignućima, za koje ćete uvijek imati našu čvrstu potporu.

Povijesni dan! Od 1. siječnja za Hrvatsku ništa više nije isto!

Uz borbu protiv ilegalnih migracija i popravljanje sustava azila, ključno je europskim građanima objasniti da je proširenje EU-a u njihovom interesu, posebice s obzirom na sve opasnije i nepredvidljivije geopolitičko okružje.

WEBER: Bdijemo nad prosperitetom, sigurnošću & identitetom Europe!

Kao najveća stranka bdijemo nad budućnošću, prosperitetom i sigurnošću Europe, ali i nad njenim vrijednostima, tradicijom, identitetom.

Dosadašnje smo izazove uspješno svladali, no danas se suočavamo s novim - s ilegalnim migracijama. Naš je stav jasan: čvrsta zaštita nacionalnih i EU granica. Države moraju same odlučivati tko će u njih ulaziti, a ne trgovci ljudima!

SASTANAK O EU SREDSTVIMA & ENERGETSKOJ SIGURNOSTI

Nakon nastupa na Studijskim danima EPP-a, hrvatski premijer i predsjednica Europske komisije održali su sastanak na kojem je potvrđeno da je Hrvatska iskoristila cijelu alokaciju iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu od potresa te da učinkovito povlači i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) te Višegodišnjeg financijskog okvira (Dugoročnog EU proračuna).

Ursula von der Leyen i Andrej Plenković razgovarali su i o daljnjim ulaganjima u energetsku sigurnost, kao i o procesu proširenja Europske unije - navodi se u priopćenju Vlade RH.

POSJET VATROGASNOM CENTRU & PROJEKT „FIRESPILL“

Predsjednica Europske komisije i predsjednik Vlade RH potom su posjetili Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici - najmoderniji centar za obuku vatrogasaca u ovom dijelu Europe.

Ondje im je detaljno prezentiran Projekt „Firespill“, koji se provodi u okviru EU programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Glavni ciljevi: proširenje kapaciteta žurnih službi u borbi protiv prirodnih i ljudskim utjecajem izazvanih katastrofa, smanjenje izloženosti stanovništva opasnostima te povećanje sigurnosti Jadranskog bazena poboljšanjem mjera i instrumenata za sprječavanje i upravljanje izvanrednim stanjima.

VON DER LEYEN: Lijepo je svjedočiti europskom duhu solidarnosti

Ovo je EU koja živi i djeluje. U mojem rodnom mjestu u Njemačkoj također smo ponosni na svoju dugu tradiciju vatrogastva, stoga jako dobro znam društvenu ulogu koju vatrogasci imaju u manjim gradovima, općinama i (pri)gradskim naseljima. Nema bolje upotrebe EU novca od ovog!

Hvala vam, hrvatski vatrogasci, što pomažete diljem Europe! Ove ste godine već tri puta intervenirali u Grčkoj, pomagali ste i Sloveniji, Portugalu, Turskoj, BiH, Izraelu… Gdje je potrebno, ondje pomažete. U svim tim nesrećama, požarima i poplavama,.

PLENKOVIĆ: Velika ulaganja u modernizaciju vatrogastva

Koristeći EU sredstva ulažemo u modernizaciju vatrogastva. Vlada RH iskreno surađuje s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, učinili smo velike financijske i institucionalne iskorake kako bi se poboljšao njen status.

Od srca zahvaljujem našim vatrogascima - njima 150.000, od kojih su 22.000 žene - na hrabrosti i požrtvovnosti!

A A A